Sökresultat:
1103 Uppsatser om Brottsförebyggande myndigheter - Sida 39 av 74
Vem Àr du - egentligen? En bevisrÀttslig studie av beviskravet för identitet i Àrenden om uppehÄllstillstÄnd pÄ grund av anknytning
Uppsatsen ?Vem Àr du ? egentligen?? behandlar frÄgan om hurbeviskravet för identitet Àr utformati Àrenden om uppehÄllstillstÄnd pÄ grund av anknytning. UtgÄngspunktenför forskningsomrÄdet Àrden problematik som uppkommit under senare Är till följd av en Àndradpraxis frÄnMigrationsöverdomstolen, dÀr personer frÄn vissa lÀnder ? framför alltfrÄn Somalia ? för tillfÀlletinte kan beviljas uppehÄllstillstÄnd dÄ de saknar för Sverige giltigaidentitetshandlingar som kanklarlÀgga deras identitet. Studien Àr bevisrÀttslig, dÀr generellabevisrÀttsliga spörsmÄl behandlas ochsedan kopplas till förvaltningsprocessen i allmÀnhet ochmigrationsprocessen i synnerhet.UtifrÄn ett rÀttighetsperspektiv ? rÀtten till familjeÄterförening ?analyseras beviskravet för identitetde lege lata och dess förhÄllande till passkravet i 2 kap 1 §utlÀnningslagen.
Dynamiska resurser pÄ Geodataportalen : teori och praktik
Geodata finns idag tillgÀngligt via geodataportaler runt om i vÀrlden. PÄ dessa geodataportaler beskrivs datamÀngder och tjÀnster som kommer frÄn olika myndigheter. Geodatasamverkan har uttryckt intresse för att kunna beskriva realtidsresurser pÄ dessa portaler med hjÀlp av metadata. UtifrÄn ett samarbete mellan SMHI och LantmÀteriet har denna studie tagits fram dÀr en dynamisk realtidsresurs frÄn SMHI testas beskrivas med Geodataportalens nuvarande struktur. Befintlig litteratur har undersökts för att presentera en bakgrund.
Lean inom offentliga myndigheter.
Systemutveckling har lÀnge kantats av problem och oförmÄga att möta nya problem och krav som uppstÄr under processen frÄn ide till fÀrdig produkt. För att möta de problem som de traditionella systemutvecklingsprojekten innebar sÄ arbetade Ken Beck et. Al. (2001) fram det agila manifestet, det agila manifestet beskriver de kÀrnvÀrden som systemutvecklingsprojekt bör arbeta utefter, detta för att öka flexibiliteten och minska problemen med lÄnga ledtider.SCRUM Àr en agil systemutvecklingsmetod som togs fram av Jeff Sutherland och Ken Schwaber, detta efter att de bÄda hade sett behovet utav en metod som klarade att möta snabba förÀndringar och att kunna möta problem under processens gÄng.För att undersöka hur hantering av problem i agila systemutvecklingsprojekt fungerar i praktiken har en fallstudie genomförts pÄ ATS vÀst hos CGI.En stor del av problematiken i systemutveckling Àr distansen mellan de inblandade parterna, nÄgot som pÄverkar arbetsmetodiken. Detta resulterar i en mer omfattande dokumentation Àn vad den agila arbetsformen föresprÄkar och minskar Àven den personliga kommunikationen.
Slutna kontanthanteringssystem - en investeringsbedömning för GekÄs Ullared AB
Med utgÄngspunkt i de stora mÀngder kontanter som hanteras i flera instanser pÄ GekÄsvarje dag valdes uppsatsens Àmne. Syftet var att bedöma effekterna av en eventuellinvestering i ett slutet kontanthanteringssystem, för att sedan lÀmna rekommendationertill företagets ledning.Undersökningen Àr gjord som en deskriptiv fallstudie med GekÄs i centrum. Företagetoch dess behov har utvÀrderats med hjÀlp av egna erfarenheter och information frÄn sÄvÀl ledning som anstÀllda pÄ kassakontor och i kassan. Kunskap om tillgÀngliga kontanthanteringssystemhar fÄtts frÄn tillverkare, sÀljare och anvÀndare, och för att slutakedjan konsulterades företagets vÀrdetransportör.De vinster med ett slutet kontanthanteringssystem som uppmÀrksammats Àr framförallteffektivitetsvinster i form av stora tidsbesparingar vid kontanthanteringen och merrörlig personal, samt en sÀkrare och mer trivsam arbetsmiljö i kassan. De största kostnadsbesparingarnaskulle uppnÄs genom att vissa moment hos kassapersonal, pÄ kassakontoretoch för den kassaansvarige försvinner.
Aggressiv körning : hur arbetar polisen mot farliga beteenden i trafiken?
Ă
r 2001 presenterade Rikspolisstyrelsen en nationell trafiksÀkerhetsstrateg pÄ uppdrag av regeringen. I strategin framhÀvde ett antal punkter som ansÄg vara prioriterade för att komma till rÀtta med trafiksÀkerheten Denna strategi omarbetades och Är 2006 kom en ny upplaga, dÀr en viktig skillnad var att det Ärlige ska skapas en nationell handlingsplan. Den hÀr rapporten beskriver polisens arbete mot aggressiv körning och hur de nationella handlingsplanerna har förÀndrat arbetssÀttet. Dessutom ger den en inblick om vilka som kör aggressivt och vad som kan göra för att motverka denna körstil Studien baseras pÄ intervjuer med fyra poliser frÄn en mellanstor svensk stad. De viktigaste resultaten À att hastighetsövervakning ar ett prioriterat omrÄde i arbetet och det ofta sker med hjÀlp av civila videobilar.
"Det Àr skitenkelt nÀr man har kunskap"! - en kvalitativ studie om delaktighet och bemötande inom psykiatrin
Syftet med denna studie Àr att undersöka upplevelsen av delaktighet i behandling, vÄrd och omsorg för anhöriga och nÀrstÄende till mÀnniskor med psykiska funktionshinder, samt att klarlÀgga hur denna grupp erfar samarbetet med de professionella yrkesutövarna. Vi har enbart undersökt anhörigperspektivet och under processen har vi arbetat med metoder för grundad teori. Vi valde en kvalitativ ansats för vÄr forskning och utförde totalt sex intervjuer.
VÄrt resultat visar att sannolikheten för att anhöriga och nÀrstÄende ska uppleva delaktighet i behandling, ökar med ett gott initialt bemötande ifrÄn de olika professionella företrÀdarna. Bemötandet och yrkesetiken Àr ocksÄ essentiellt för att bevara en god relation under behandlingsprocessen och utgör en viktig ingress för anhörigas möjligheter att hantera sin vardag. Goda relationer mellan familjerna och de professionella kÀnnetecknas ofta av ett kunskaps- och informationsutbyte vilket genererar en kÀnsla av delaktighet.
HÄllbar livsmedelsproduktion : EU:s och Jordbruksverkets mÄl samt svenskajordbrukares uppfattningar om hur ett hÄllbart jordbrukskall bedrivas
Under Ären 2007 och 2008 utbröt en global matkris. Kraftigt stigande livsmedelspriser skapade politisk oro i flera delar av vÀrlden. FrÄgor kring hur vÀrldens livsmedelsproduktion ska klara av en vÀxande befolkning och förÀndrat klimat i framtiden pÄ ett hÄllbart sÀtt vÀcktes. Syftet med denna rapport Àr att undersöka vad Europeiska Unionen ? EU gör för att frÀmja en hÄllbar utveckling inom Europas jordbruk ? ett sÄ kallat hÄllbart jordbruk.
En dubbel utsatthet : En kvalitativ studie om invandrarförÀldrar som har barn med funktionsnedsÀttningar och personlig assistans
Studien syftar till att undersöka upplevelser av hur situationen för invandrarförÀldrar med funktionsnedsatta barn som har personlig assistans ser ut i Sverige. Studien undersöker Àven hur det svenska hjÀlpsystemet upplevs genom att belysa aspekter som synen pÄ funktionsnedsÀttningar, mötet med myndigheter samt konsekvenser av personlig assistans och assistansbolagens roll. Studien har genomförts genom en kvalitativ metod dÀr intervjuer har gjorts med förÀldrar, handlÀggare och assistansbolagsföretrÀdare dÀr fokus legat pÄ informanternas upplevelser. Resultatet har genom en intersektionell analys samt begreppen exkludering och inkludering visat att invandrare kan ha svÄrare att tillvarata sina medborgerliga rÀttigheter pÄ grund av bristande kunskap om det svenska hjÀlpsystemet samt bristande sprÄkkunskaper. Studien visar Àven att det kan innebÀra en dubbel utsatthet att vara invandrare i kombination med att ha ett eller flera funktionsnedsatta barn, dÄ det kan förstÀrka varandra och leda till en Àn mer komplex situation.
VÀrdering av sanerings- och ÄterstÀllningsförpliktelser: en studie av tre företag
Idag skÀrps stÀndigt de krav som myndigheter och lagstiftning stÀller pÄ företagens miljöförpliktelser. Denna stÀndiga förÀndring orsakar problem för verksamheterna i deras arbete med att vÀrdera sina förpliktelser. Företagen kan inte, med sÀkerhet, veta vilka krav som stÀlls nÀr förpliktelsen ska infrias. Syftet med denna studie Àr att undersöka hur företag gÄr till vÀga för att erhÄlla den information som krÀvs, deras tillvÀgagÄngssÀtt vid vÀrdering av ÄterstÀllnings- och saneringsförpliktelser samt ifall de tar hÀnsyn till sina externaliteter. Teoretiskt sett finns det en uppsjö av vÀrderingsmetoder samt teorier för hur osÀkerheten som finns runt beslutsfattande kan hanteras.
Biogas som drivmedel. En studie av biogassystem i Uppsala och Göteborg
SAMMANFATTNINGSyftet med studien Àr att undersöka hur problemlösningsprocessen fungerar nÀr skolkuratorer arbetar med högstadieelever som har problem. De frÄgestÀllningar som formulerats utifrÄn syftet Àr:* Hur fÄr skolkuratorer kÀnnedom om elever som harproblem?* Vilka ÄtgÀrder vidtas under problemlösningsprocessen?* Vad blir utfallet av processen?* Vad gör en problemlösningsprocess lÀtt att genomföra, ochvad gör den svÄr?* Hur pÄverkar samverkan med andra parterproblemlösningsprocessen?Undersökningen bygger pÄ kvalitativa intervjuer med fem skolkuratorer och syftar till att beskriva arbetssituationen sÄ som den ser ut för nÄgra skolkuratorer. Uppsatsen utgÄr ifrÄn ett fenomenologiskt perspektiv dÄ vi vill beskriva och förstÄ verkligheten utifrÄn aktörernas egna perspektiv. Den teoretiska ramen utgörs av rollteori och kommunikationsteori.Sammanfattningsvis visar resultatet att det som i huvudsak pÄverkat om problemlösningsprocessen upplevts som lÀtt eller svÄr Àr tydligheten/otydligheten i kuratorns roll gentemot andra parter/myndigheter, elevens motivation och mottaglighet för samtal och slutligen hur samarbetet med förÀldrar, pedagoger, socialtjÀnst, BUP, elevhÀlsoteam och elev fungerat.
Ungdomsarbetslöshet : ?En studie om det arbetasmarknadspolitiska programmet Jobbgaranti för ungdomar?
Föreliggande studie Àr en kvalitativ studie som syftar till att undersöka beskrivningar av ungdomsarbetslöshet och lösningar pÄ problematiken. Syftet Àr vidare att sÀtta dessa beskrivningar i relation till och förklara dem utifrÄn de strukturella förutsÀttningar som prÀglar den rÄdande arbetsmarknaden sÄsom det skildras i litteraturen. Studien bygger pÄ en kvalitativ innehÄllsanalys dÀr fyra officiella och virtuella dokument frÄn statliga myndigheter granskas och bearbetas. I studien framkommer beskrivningar av orsakerna bÄde ur ett strukturellt och ur ett individuellt perspektiv. Det strukturella perspektivet betonar betydelsen av arbetsmarknadens krav pÄ kompetens, flexibilitet och rörlighet medan det individuella perspektivet betonar individens förmÄga att anpassa sig till arbetsmarknadens krav vilket uttrycks i begreppet anstÀllningsbarhet.
Dimensionering av vÀgens bÀrlager : Hur pÄverkar asfaltbetongblandningen och hur effektiv Àr svensk dimensioneringsmetod?
Det hÀr arbetet handlar om asfaltbetongblandningar och hur variationen av dessa vid projektering pÄverkar vÀgarnas dimensionering i överbyggnaden mer specifikt bÀrlagret. Arbetet Àr baserat pÄ litteraturstudier av den senaste teorin kring dimensionering av asfaltbetongblandningar i vÀglager samt tillhörande kravskrifter bÄde frÄn svenska och amerikanska myndigheter. Den inledande delen i examensarbetet omfattar bakgrunden till vÀgdimensionering. Inledningsvis behandlas materialet asfaltbetong och derss egenskaper för att sedan gÄ vidare till allmÀnt om vÀgar, hur de utformas, vÀgens funktionella egenskaper och skador som kan uppstÄ. Detta ska ge lÀsaren tillrÀckligt med bakgrund för att följa med i resten av arbetet dÀr man kan lÀsa mer ingÄende om deformationsskador och vilka parametrar som Àr till stor vikt nÀr man studerar skador som uppstÄr i asfaltbetongen samt relationen till dem egenskaper bitumen har. Rapporten avslutas med att resonera kring eventuella problem kring dimensioneringsmetoder samt betydelsen av blandningens hÄllfasthetsegenskaper och hur de pÄverkar vÀgarnas tjocklek. Slutsatsen i rapporten Àr att asfaltbetongblandningen har en betydelse för dimensionering av bÀrlager och att det kan vara nÄgonting att beakta oftare vid vÀgdimensionering speciellt vid blandningar som skiljer sig mycket frÄn standardvarianterna..
Polishundar : Hur ser hundrekryteringen ut idag och hur ser framtiden ut?
Inom polisen idag finns det cirka 430 stycken tjĂ€nstehundar. De flesta av dessa Ă€r sĂ„ kallade ĂVS-hundar som anvĂ€nds inom utryckningsverk-samheten. Problemet inom polisen idag Ă€r att fĂ„ fram hundar som fungerar i tjĂ€nst och det Ă€r dĂ€rför vi har valt att göra detta arbete. Vi har genomfört vĂ„rt arbete genom att ta del av en utredning, tidningsartiklar och föreskrifter frĂ„n rikspolisstyrelsen samt hĂ„llit ett flertal intervjuer. Hundrekrytering ser inte likadan ut mellan myndigheterna, det beror pĂ„ att den ekonomiska satsningen Ă€r olika.
Arbetstidsavtalet/Polis 2008 : Ligger det nÄgon sanning bakom myterna?
Syftet med denna rapport Àr att belysa ATA/Polis 2008 ur olika perspektiv för att se hur dettagit hÀnsyn till forskning kring sömn och skiftarbete samt hur vÀl myterna kring arbetspassetslÀngd samt dygnsvilan stÀmmer.Orsaken till att författaren valde att fördjupa sig i ATA/Polis samt sömn och skiftarbete Àr föratt arbetstidsavtalet fick sÄdan uppmÀrksamhet dÄ det slöts och det florerade mycketfrÄgetecken kring vad avtalet egentligen innebar.För att besvara syftet studerades ATA/ Polis 2008, litteratur kring sömn och skiftarbete ochslutligen genomfördes fyra stycken intervjuer med poliser frÄn fyra olika polismyndigheter iSverige.Resultatet visar att alla myndigheter förutom VÀsterbottens lÀn ger direktiv till poliserna att deej fÄr lÀgga arbetspass som överstiger nio timmar. Stockholms lÀn har ett undantag frÄn avtaletvilket innebÀr att de kan fÄ arbeta tio timmars pass vid större hÀndelser och samtligamyndigheter har en regel om att dygnsvilan skall vara minst elva timmar. Stockholms lÀn harett undantag som tillÄter att de en gÄng per schemaperiod fÄr understiga dygnsvilan pÄ elvatimmar.Vidare visar resultatet att polisernas arbetstid har ökat och i samband med veckovilan innebÀrdet flera arbetspass. Arbetstidsavtalet har tagit hÀnsyn till forskningen kring sömn ochskiftarbete..
Att öppna ögonen : En kvalitativ studie om hur fyra personer som lever i en internationell parrelation har utvecklat sin kulturella förstÄelse
Dagens globala vÀrld har öppnat upp möjligheter som gjort det lÀttare för mÀnniskor frÄn olika delar av vÀrlden att trÀffas. En av anledningarna till att mÀnniskor invandrar till Sverige Àr kÀrlek. Dagens allt mer globaliserade vÀrld gör att demografin i Sverige Àndras med en ökning av den etniska och kulturella mÄngfalden. Detta stÀller krav pÄ vÄra myndigheter om att socialarbetare ska ha kulturell förstÄelse. Men hur utvecklar man denna kulturella förstÄelse? Denna studie riktar fokus till svenskfödda som lever i en internationell parrelation för att undersöka hur de genom mötet med sin partner och sin omvÀrld har utvecklat sin kulturella förstÄelse.Kvalitativa halvstrukturerade intervjuer har genomförts med fyra svenskfödda mÀn och kvinnor som lever i en internationell parrelation med partners frÄn Asien.