Sök:

Sökresultat:

1999 Uppsatser om Bilder av övervakning - Sida 31 av 134

Bildredaktörer resonerar om bildsÀttning av lÀromedel: yrkesroller kontra elevmedverkan

En studie har gjorts av fem bildredaktörer pÄ lÀromedelsförlag. Genom att genomföra intervjuer som kretsar kring deras egen syn pÄ sin yrkeskunskap, förhÄllandet till andra pedagoger samt visuell lÀskunnighet, har utmÀrkande resonemang hos informanterna uppmÀrksammats och analyserats. Det resonemang de sjÀlva fört kring sin yrkesuppgift har varit stommen i studien.   Studien visar att bildredaktörer Àr en yrkesgrupp som tydligt betonar, först och frÀmst, sin erfarenhet men Àven sin intuition som de viktigaste komponenterna nÀr man vÀljer bilder till skolelever, dÄ ingen specifik utbildning konstituerar professionen. UtifrÄn deras resonemang har framhÄllits synen pÄ bland annat visuell lÀskunnighets betydelse i frÀmst lÀromedlen men Àven utifrÄn skolans undervisningssammanhang. Att bildredaktörens yrke, i likhet med lÀraryrket, har en pedagogisk utgÄngspunkt ser bildredaktörerna som sjÀlvklart men har inte enbart positiv instÀllning till hur samarbetet med lÀrare och lÀromedelsförfattare kan vara.

MÀn med visioner och objektnÀra kvinnor : en studie av hur svenska formgivare presenteras i bild

Hur framstÀlls bilder av professionella formgivare idag i Sverige? Skildras mÀn pÄ ett annat sÀtt Àn kvinnor? Finns det tecken pÄ en könsmaktsordning i representationen? Jag nÀrmar mig ocksÄ frÄgan om det finns vÀrderingar om vad som Àr god respektive dÄlig smak och om det finns en könsmaktsordning i dessa vÀrderingar. Enligt 1994 Ärs lÀroplan ska vi som lÀrare "? aktivt och medvetet frÀmja kvinnors och mÀns lika rÀtt och möjligheter. Eleverna skall uppmuntras att utveckla sina intressen utan fördomar om vad som Àr kvinnligt och manligt".En del i arbetet för att bryta fördomar och traditionella könsrollsmönster i skolan Àr att studera och analysera hur könen representeras i olika sammanhang och att skapa motbilder.

En stat blir till: Informativa bilder till utstÀllning om en forntida kultur

Inför mitt examensarbete tog jag kontakt med VÀrldskulturmuseerna. Det visade sig att Medelhavsmuseet höll pÄ att förbereda för en ny utstÀllning om det forntida Egyp­ten. Jag trÀffade intendent Sofia HÀggman och utstÀllningsproducent Elna Nord och vi kom fram till att ett spÀnnande projekt för ett examensarbete skulle vara att under­söka hur bilder skulle kunna anvÀndas i utstÀllningen för att berÀtta om förhistorien i omrÄdet kring Nilen. En stor utmaning i detta lÄg i att all information om den hÀr perioden Àr sÄ pass osÀker. Genom litteraturstudier, kontextanalys och analys av informat­ionsmaterial tog jag fram en idé pÄ hur detta skulle kunna gestaltas med en kombination av bild och ord.

BerÀttelse och bild i historieundervisningen: en studie av
tvÄ historiedidaktiska metoders betydelse för inlÀrning och
förstÄelse

Att kommunicera med hjÀlp av bilder Àr en vanlig metod i dagens postmoderna samhÀlle. I vardagslivet möts vi ofta av information genom en text kombinerad med en bild. I skolans Àmne historia har de didaktiska metoderna under senare Är varit föremÄl för nÀrmare granskning. TvÄ av de metoder som lyfts i detta sammanhang Àr berÀttelsen och att undervisa med bild. Syftet för denna studie Àr sÄledes att undersöka om och hur dessa metoder kan bidra till elevernas inlÀrnings- och förstÄelseprocess.

Gotik, rock och genus : En intermedial studie om den gotiska litteraturens inverkan pÄ tre av rockgruppen The Cures musikvideor

Denna uppsats undersöker vilka litterÀra gotiska motiv och begrepp som rockbandet The Cure anvÀnder sig av i sin visuella estetik, nÀrmare bestÀmt i tre av deras musikvideor: "Charlotte Sometimes (1981), "The Lovecats" (1983) och "Lullaby" (1989). Analysen och undersökningen utgÄr frÄn teorier kring semiotisk bildanalys samt ett intermedialt perspektiv dÀr det tidigare skrivna ordet transformeras till visuella bilder. Andra teoretiska inriktningar som anvÀnds i denna text Àr bland annat genusteorier kring receptionen av bilder samt ett psykoanalytiskt perspektiv dÀr frÀmst det undermedvetnas funktion inom den litterÀra texten granskas. Undersökningen kring och om gotiken utgÄr ifrÄn Mattias Fyhr definition av den litterÀra gotikens kÀnnetecken. Undersökningen visar att The Cure anvÀnder sig av typiska gotiska motiv och könsstereotyper i sin visuella estetik men anpassar samt omvandlar gotikens uttryckssÀtt till att fungera i en postmodern kontext.

VÀrlden som vi ser den : En undersökning om hur vi lÀser trovÀrdighet i andefotografier

Denna undersökning handlar om olika sÀtt att titta pÄ och uppfatta fotografier. FrÄgestÀllningen tar upp hur vi lÀser av trovÀrdighet i ett fotografi. Undersökningen tar upp olika synsÀtt och faktorer som kan pÄverka fotografiers trovÀrdighets som till exempel hur fotografiets teknik och dess koppling till det avbildade pÄverkar hur vi ser pÄ fotografier. Eller till exempel hur möjligheten att bearbeta fotografier pÄverkar trovÀrdigheten. Temat i undersökningen Àr fotografier pÄ spöken och andar.

Film och andra rörliga bilder som lÀromedel?

Syftet med föreliggande uppsats var att undersöka gymnasielÀrarnas anvÀndning av rörliga bilder i undervisningen, i olika Àmnen dÀr bÄde gymnasiegemensamma-/kÀrnÀmnen och profil-/karaktÀrsÀmnen finns representera. Undersökningen utgick frÄn antagandet att ovanstÄende förekommer ? men i varierande grad ? och sökte dÀrför reda pÄ hur och varför det rörliga materialet anvÀnds i undervisningssammanhang samt vilka typer av rörliga bilder det handlar om. Av intresse var ocksÄ hur lÀrarna fÄr fram det rörliga material, hur de tÀnker kring och arbetar med avsÀndare och kÀllkritik vid sÄvÀl val av material som i klassrummet samt hur de upplever att deras elever förhÄller sig till den hÀr typen av undervisning. Metoden för undersökningen var den kvalitativa forskningsintervjun. Sex stycken intervjuer genomfördes med gymnasielÀrare - som undervisar i svenska, engelska, matematik, fysik, historia, samhÀllskunskap, religion, fotografi, form, bild, grafisk design, kultur och idéhistoria, instrument, digitalt skapande samt ljudlÀggning ? pÄ en mindre skolenhet med inriktning mot estetik och media.

Vilket utrymme ges elevernas egna idéer i slöjden? : Vad innebÀr det att inkludera elevernas egna erfarenheter och intressen i slöjdundervisningen?

Denna undersökning stÀller frÄgan hur manskropp i kombination med nakenhet, muskler, poser och blickar konstruerar maskulinitet och könsroller i bilder. Syftet med uppsatsen Àr att utifrÄn mansforskningens teorier och semiotisk metod granska bilder som förskjuter och omförhandlar maskulinitetens etablerade normer. Undersökningen tittar nÀrmare pÄ betydelsebÀrande markörer för att synliggöra hur den manliga kroppen har blivit viktig i bilden av mannen. Det didaktiska och bildpedagogiska syftet Àr att skapa ett medvetet och kritiskt tÀnkande kring bildens betydelse i konstruktionen av könsroller. Maskulinitet definieras i det kommersiella bildflödet och det Àr viktigt att förstÄ bilders sociala och kulturella innebörder.I den konstnÀrliga gestaltningen undersöks förskjutningen av maskulinitet i bild, och betydelsen av manskroppen nÀr den förses med markörer betecknade som feminina och kvinnliga.

Den visuella kommunikationen och dess tolkning : En bild sÀger mer Àn tusen ord

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka hur tvÄ mÄlgrupper tolkar Vings visuella kommunikation med hjÀlp av tvÄ bilder ur deras annonsering för att sedan jÀmföra detta mellan de tvÄ grupperna samt Vings intention med kommunikationen.  För att besvara detta syfte har vi utformat följande forskningsfrÄgor:Vad vill resebolaget förmedla med sina bilder i sin annonsering?Vilka skillnader och likheter finns det i mÄlgruppers tolkning av resebilder? PÄ vilka sÀtt stÀmmer sÀndarens intention med bilderna överens med mottagarnas uppfattning och tolkning av dessa?Vi har valt att utföra en kvalitativ fallstudie med en induktiv ansats. Valet föll pÄ denna undersökningsmetod dÄ vi ville inbringa förstÄelse för vÄrt problem. VÄrt empiriska material Àr insamlat med hjÀlp av Ätta personliga intervjuer med tvÄ mÄlgrupper samt en telefonintervju med Ving för att fÄ information om bilderna som anvÀnts i undersökningen.Vi har kommit fram till att resebolaget Ving vill förmedla följande budskap med sina bilder i sin annonsering: kunden ska besöka deras hemsida, kvinnor ska framstÀllas som starka och med respekt, de vill förmedla kÀnslor av avkoppling, lugn, harmoni och semesterkÀnsla samt differentiera sig pÄ marknaden. Skillnader i mÄlgruppernas tolkning har vi kommit fram till att vara följande: Äsikter kring svartvita resebilder, förmÄgan att urskilja fler komponenter och den manliga modellens framstÀllning.

Konstruktionen av lÀraren i media : En studie av skoldebatten kring Zarembas artikelserie ?Hem till skolan? i Dagens Nyheter

Maciej Zarembas artikelserie ?Hem till skolan? rörde upp en stor skoldebatt nÀr den publicerades under vÄren 2011. I denna studie undersöks vilka mediala bilder av lÀrare som Äterfinns i Zarembas uppmÀrksammade debattserie, samt vilka lÀrarbilder som Äterfinns i nÄgra av de blogginlÀgg, som kom som reaktioner pÄ serien. Detta görs eftersom studien grundar sig pÄ uppfattningen om att lÀraryrkets status konstrueras genom talet om lÀrare och lÀraryrket bland annat i media. Metoden för denna undersökning Àr en kritisk diskursanalys och de analysinstrument som anvÀnds Àr att undersöka vilka lÀrarkategorier som konstrueras i texterna samt vilken professionalism och makt över att pÄverka sin egen arbetssituation de olika kategorierna tillskrivs.

Holografisk Video

Detta examensarbete utgÄr ifrÄn en artikel i vilken en metod för att skapa holografisk video beskrivs. Syftet med arbetet Àr att Äterskapa denna metod. Metoden bygger pÄ projicering av hologram med hjÀlp av delar frÄn en projektor, en laser och nÄgra linser.Först görs en litteraturstudie för att fÄ förstÄelse över hur metoden fungerar. HÀr behandlas hur ögat ser djup och vilka olika typer av displayer det finns för att Äterge tredimensionella holografiska bilder. Vidare beskrivs skillnaden mellan optisk och datorgenererad holografi.

Möjligheter för visualisering i presentation av smÄhus

Rapporten behandlar hur husleverantörer kan utveckla presentationsmaterial. De materialen som visas Àr olika husmodeller frÄn företagen och behandlar bakgrundsvyer samt förbÀttringar i digital media. Företaget som ligger till grund för rapporten Àr Trivselhus, och undersökningarna i rapporten Àr baserade pÄ aktörer i anknytning till företaget. Resultatet kan Àven tillÀmpas hos andra husleverantörer.Visualisering handlar om hur mÀnniskan tar till sig den informationen som ges. Den anvÀnds för att underlÀtta förstÄelsen för komplicerade bilder och idéer som visas för kunder.

Information per strÀcka

Jag har lÄtit min yttre miljö vara en stark tongivare och lÄtit det förenas med mitt verk. Det mesta av mitt arbete har jag utfört i min egen verkstad. Det Àr en ateljé utformad runt en traditionellguldsmedsverkstad med de verktyg och material som hör till. DÀr har jag omgivit mig med bilder, material och föremÄl som intresserar mig.Resan och förflyttandet mellan HDK och min verkstad var min utgÄngspunkt. Det har jag dokumenterat och uttryckt i olika material..

BostadsgÄrdar i Landskrona 1917-1937 : fallstudie av kvarteren Gripen, Lyckan och Cykeln 1

Stadens bostadsomrÄden Àr byggda efter olika ideal och de skiljer sig Ät beroende pÄ hur stadsplaner och arkitektur utformades under den tid de Àr byggda. Olika typer av vÀxtmaterial och olika material i markbelÀggningen har anvÀnts i olika tider. Dessa material ger en viss karaktÀr Ät utemiljön kring bostadsomrÄdena. I min studie tittar jag nÀrmare pÄ vilket vÀxtmaterial och vilka markbelÀggningar som var vanligt förekommande runt bostadsomrÄden i Landskrona mellan 1917-1937. Arbetet bygger pÄ en fallstudie av tre specifika kvarter dÀr jag inventerar befintligt material. Materialen jÀmförs sedan med gamla bilder frÄn trakten men Àven med nya bilder av ett vÀlbevarat omrÄde i Malmö, VÀstra sorgenfri.

Bilar för pojkar och dockor för flickor? ? barns tankar om leksaker

BAKGRUND: Den tidigare forskningen visar att pojkar och flickor i mycket storutstrÀckning vÀljer leksaker utifrÄn typiska könsmönster, vilketbetyder att leksaker Àr med och pÄverkar barns tankar om könsroller.Orsaken till hur barn vÀljer leksaker utgörs av tvÄ huvudinriktningar,dels de biologiska förutsÀttningarna och dels socialisationenspÄverkan. Vi har Àven beskrivit hur forskningen delar upp leksaker ikategorierna flick, - pojk, - och neutrala leksaker.SYFTE: Syftet med vÄr undersökning Àr att ta reda pÄ hur barn tÀnker ochresonerar kring leksaker utifrÄn ett genusperspektivMETOD: Undersökningen genomfördes genom att intervjua 26 stycken barn pÄtvÄ olika förskolor. Till vÄr hjÀlp hade vi bilder pÄ leksaker, somskulle utgöra ett diskussionsunderlag. Det var 18 bilder jÀmntfördelade mellan kategorierna flick, - pojk, - och neutrala leksaker. Vihar i den hÀr studien utgÄtt ifrÄn en kvalitativ undersökning.RESULTAT: Resultatet visar att merparten av barnen associerar leksaker till kön.

<- FöregÄende sida 31 NÀsta sida ->