
Sökresultat:
286 Uppsatser om Betong - Sida 7 av 20
Frågeställningar vid ombyggnation av kontorslokaler till bostäder : Håltagning i plastgjuten betong
Det råder bostadsbrist i Stockholm, en lösning är att bygga nya bostäder. En annan lösning är att nyttja befintliga byggnader som inte används som bostäder, genom att bygga om kontor- och industrilokaler till bostäder. Det som händer är att industriområden flyttas längre ut från de attraktiva bostadsområdena. Ombyggnationer av byggnader med olika lokalkategorier kräver omfattande bearbetning och samarbete mellan flera aktörer såsom stadsplanerare, byggherrar, arkitekter, konstruktörer med flera. Det finns många aspekter att ta hänsyn till vid ombyggnationsprojekt och vårt mål är att belysa några av dessa.Den här rapporten studerar först och främst konstruktörens roll, vad en konstruktör ska tänka på vid en ombyggnation.
Skola i Mariehäll
Jag har ritat en skola i Mariehäll. Konceptet för skolan baserar sig på att skolans program delas upp och får rymmas i fyra volymer. Då volymerna förskjuts i relation till varandra skapas mellanrum där skolans kommunikationer sker. Det har varit viktigt att skapa välfungerande och tydliga flöden.Programmet som fördelas i de fyra huskropparna kan grovt delas upp i kategorier. En kategori innehåller utrymmen för personal, administration och lokalvård, en annan ett kulturcentrum och skolrestaurang och en tredje skolbarnens hemvist.
Jämförelse av beräkningsmetoder för lastspridning i tvärled vid brobaneplattor av betong
Denna studie har till syfte att undersöka hur lastfördelningen och följaktligen dimensionerande tvärkrafter och moment i brobaneplattor av Betong skiljer sig åt beroende på val av beräkningsmetod. Jämförelsen sker primärt för tre utvalda handberäkningsmetoder som jämförts med beräkningar gjorda i ett beräkningsprogram baserat på finita elementmetoder (FEM). I jämförelsen undersöks hur laster sprids i brobaneplattan enligt de olika beräkningsmetoderna och vilka resulterande maximala snittkrafter som erhålls. Hur lastfördelningen sker är en komplex fråga och det är därför intressant att se vilka skillnader det blir i resultat utifrån olika beräkningsmetoder.Studien skedde på ett utvalt studieobjekt, en åtta meter bred samverkansbro i Njurunda strax söder om Sundsvall. De trafiklaster som beaktats är lastmodell 1 och lastmodell 2 enligt Eurokod (CEN, 2003).De beräkningsmetoder som jämförts i den här studien är dels en metod för beräkning av tvärgående konsolmoment där kantbalken bidrar mycket till den lastspridande effekten.
Prefabbyggande med betong i Sverige och Finland
Denna rapport syftar till att undersöka hur NCC i Sverige kan ta lärdom av NCC i Finland för att effektivisera sitt eget industriella bostadsbyggande. I rapporten behandlas synen på prefabbyggande inom NCC Sverige idag, prefabindustrins struktur samt en jämförelse med NCC Finland. Arbetet har utförts inom ramarna för ett examensarbete i både Sverige och Finland. I Sverige har två examensarbetare jobbat, i Finland en. Arbetet har resulterat i en generell beskrivning av förhållandena i Sverige och Finland, faktorer som skiljer sig signifikant mellan de båda länderna har utförligt analyserats.
Modellering av svällande betong : Alkali-silikatreaktion (ASR) i en befintligturbininneslutning
För att bibehålla elnätet stabilt är det viktigt för elproducenterna attkunna möta samhällets behov av elkraft. Detta behov varierar beroendepå tid på dygnet och även av årstid. Att kunna samla energi då behovetär lågt, för att sedan utvinna och distribuera energi då behovet ökar ärdärför viktigt. Vattenkraft är en av de energikällor som är enklast attreglera. Denna energi är dessutom relativt miljövänlig.
Växelbruk på Hornsbruksgatan
Längs den skuggiga Hornsbruksgatan bryter en veckad volym upp den långa sträckan. En ny bergssida som definierar park och gata och serverar scener för medborgarinflytande på både gräs och Betong. Med biblioteket som katalysator får den bortglömda delen av Hornstull ett välbehövligt komplement av både mångfacetterad verksamhetslokaler, kontor och större lägenheter. Med mer park i parken och mer stad längs gatan bygger Hornsbruksgatan vidare på områdets karaktär av experimentalitet ? ett urbant växelbruk..
Smarta prefabmoduler för småhus i betong
This report examines the possibility of developing a modular system for concrete homes that cancontribute to greater diversity of today's market. The issue was whether it ? from a competitive pointof view ? is possible to produce smart prefab modules that customers themselves can combine to avilla. The report addresses the question how the modules and wall panels should be designed for thegreatest variety of floor plans.With regard to what is asked of the customer interviews where held for the purpose ofunderstanding concrete's popularity and elements of high value in their homes today. The answersfrom the interviews laid ground for four prototype homes which were made to demonstrate how theelements can be combined to achieve different types of houses..
2000-talets svenska trästäder
I denna uppsats undersöks översiktligt hur byggandet av flerbostadshus högre än två våningar med stomkonstruktion av trä har genomförts i Sverige under 2000-talet. Nybyggande av flerbostadshus med stomkonstruktion av trä studeras i förhållande till hållbarhet, säkerhet och utformning. De stora stadsbränderna i Sverige föranledde ett förbud med byggnadsstadgan år 1874 mot att bygga fler än två våningar med stomme av trä. Detta förbud rådde ända fram till år 1994, under 120 års tid. I flera andra länder råder det fortfarande inskränkande bestämmelser mot trä.
Tillståndsbedömning av järnvägsbroar: inverkan av dynamisk last på trågbroar av betong
Då Malmbanan, järnvägen mellan Narvik och Luleå, uppgraderades till 30 tons axellast bedömdes de befintliga järnvägsbroarnas bärförmåga genom klassningsberäkningar. Detta resulterade i att ett antal broar behövde förstärkas. I klassningsberäkningar används olika laster som påverkar bron, däribland bromslast och dynamisk lastpåverkan. Den dynamiska lastpåverkan uppskattas genom att använda en dynamisk lastfaktor räknas fram, och för bromslasten ges grova riktvärden. En minskning av dessa uppskattade värden kan leda till att många broar kan klassificeras för högre laster.
Kraftspelsanalys av transportstag : Prefabricerade väggelement i betong
A titania-supported nickel catalyst was prepared and tested in methanation in order to evaluate its catalytic properties (activity, selectivity and specially, activity loss), and compare it with an alumina-supported nickel catalyst.The titania-supported catalyst did not only show higher stability than alumina, but also presented a different cause of deactivation, carbon formation. In addition, a kinetic model was obtained for the titania-supported catalyst, and a study of the effect of different operating conditions (temperature, composition and partial pressures of synthesis gas and water) on the deactivation rate and carbon formation of this catalyst was performed.
2000-talets svenska trästäder
I denna uppsats undersöks översiktligt hur byggandet av flerbostadshus högre än
två våningar med stomkonstruktion av trä har genomförts i Sverige under
2000-talet. Nybyggande av flerbostadshus med stomkonstruktion av trä studeras i
förhållande till hållbarhet, säkerhet och utformning.
De stora stadsbränderna i Sverige föranledde ett förbud med byggnadsstadgan
år 1874 mot att bygga fler än två våningar med stomme av trä. Detta förbud
rådde ända fram till år 1994, under 120 års tid.
I flera andra länder råder det fortfarande inskränkande bestämmelser mot
trä. Sverige ligger i framkant med byggande av trästommar i Europa.
Byggnadsmaterialet trä klarar idag de tekniska kraven för stomkonstruktioner
i kombination med andra material.
Handbok om slöjdmaterial
Bakgrunden till examensarbetet var att fördjupa mig i olika material och hur man på olika sätt kan använda sig av dem i grundskolans slöjdundervisning.Syftet med arbetet var att få en bredare kunskap om olika material och deras användningsområden.Metoder jag använde var främst litteratursökning, två intervjuer med verksamma slöjdlärare samt provade på de olika materialen och tekniker som jag hittade.Resultatet blev en form av handbok med de olika materialen där även standardmaterialen är med. Standardmaterialen har jag med då jag upplevt att elever många gånger inte vet hur de materialen beter sig. Det jag fann mest intressant i arbetet var allt jag lärde mig då jag provade på olika material, och även allt jag läste om de materialen jag har med i resultatet..
Struktur- och kostnadsanalys av en slakarmerad plattrambros farbana : En jämförelse ur ett spännviddsperspektiv
En brotyp som är vanlig bland brokonstruktioner är plattrambron. Denna brotyp byggs både med slak- och spännarmering. Det är dock vanligare att bygga med slakarmering än spännarmering, vilket övervägs särskilt då spännvidderna är ungefär 25- 30 meter eller mer. Inledningsvis har en noggrann litteraturstudie genomförts tillsammans med en intervju av en kunnig brokonstruktör för att säkerställa en interaktion mellan teori och aktuell praxis. Detta arbete har haft ett huvudmål, vilket är att ur ett struktur- och kostnadsperspektiv jämföra och utvärdera hur behovet av slakarmering varierar i en plattrambros farbana då spännvidder varieras och Betongtvärsnitt ändras.
Renovering av Gamla Årstabron med injekteringsbetong
Gamla Årstabron i Stockholm uppvisade efter 80 år i drift omfattande skador på de bärande Betongkonstruktionerna enligt en utredning som genomfördes 2006 av dåvarande Carl Bro AB på uppdrag av dåvarande Banverket Region Öst. Det konstaterades att omfattande reparationer och förstärkningar av brons Betongvalv var nödvändiga för framtida rationell drift av bron. Det beslutades efter vidare utredning att de första tre valven på Södermalm i Stockholm skulle renoveras med injekteringsBetong. Renoveringen av de tre valven på fastlandet på Södermalm var ett prov i full skala för att hitta den optimala metodiken för den fortsatta renoveringen av resterande 17 Betongvalv. Det här examensarbetet syftar till att utvärdera metoden med injekteringsBetong med hänsyn till injekteringsBetongens egenskaper, material och produktionsteknik. Bakgrunden till detta examensarbete är att det finns ett stort behov av att följa upp renoveringsmetoden med injekteringsBetong eftersom den inte har använts i någon större utsträckning i Sverige sedan slutet av 1970-talet.
Brottsskeden kring infästning av stålpelare
En utfackningsvägg är en icke bärande väggkonstruktion, ofta av trä som har för syfte att minimera energiförbrukningen för byggnader i Betong. Inuti konstruktionen används ibland stålpelare för att bära ovanliggande konstruktioner. Stålpelarna utsätts för laster som de måste dimensioneras för. Över och under pelarna svetsas plåtar fast för att öka den belastade arean och hindra brott i Betongen.I detta examensarbete har därför en datormodell i programmet Excel framtagits. Modellen dimensionerar kantpelare i stål enligt Eurokoderna.