Sökresultat:
5713 Uppsatser om Barns folkbokföring - Sida 28 av 381
Förskolans fysiska miljö : En arena för barns grovmotoriska stimulans
Med denna studie vill vi fÄ en ökad förstÄelse för vilka förutsÀttningar det finns i förskolans fysiska miljö till att stimulera barns grovmotorik. Vi vill ocksÄ fÄ insikt i hur pedagoger förstÄr möjligheter och hinder i den fysiska miljön. I vÄrt arbete har vi tagit stöd av ett sociokulturellt perspektiv, dÄ sampelet mellan pedagogernas förhÄllningssÀtt och den fysiska miljön Àr det centrala i arbetet med barns grovmotoriska utveckling. I undersökningen anvÀnde vi kvalitativ intervju med semistrukturerade frÄgor, nÀr vi intervjuade fyra pedagoger pÄ en förskola. Genom observation med ett strukturerat observationsunderlag, undersökte vi hur förskolans fysiska miljö nyttjas.
Barnperspektivet och barns perspektiv - Barns rÀtt att komma till tals och pÄverka sin egen situation
Syftet med studien var att undersöka om barns perspektiv och barnperspektivet, ges utrymme i förvaltningsrÀttens beslutsunderlag om omhÀndertagande enligt LVU. VÄrt fokus i studien var att utforska om och hur barnets rÀtt att komma till tals överensstÀmmer med lagstiftning och tillÀmpning i domslut. VÄr studie Àr empirisk med en kvalitativ diskursiv ansats och vi har anvÀnt oss av en kritisk diskursanalys. Det analyserade materialet bestÄr av tio domar frÄn förvaltningsrÀtten. Resultatet visar att barns rÀtt att komma till tals i förvaltningsrÀtten följer rÄdande lagstiftning.
Förskolans lekmiljö och leken den erbjuder : Med utgÄngspunkt i barns perspektiv
Denna studie syftar till att ta reda pÄ vad för slags platser som barn i svensk förskola ser som lockande samt vilken lek som sker vid dessa platser. Studien utgÄr ifrÄn barns perspektiv i ett försök att se barns röster och göra dem hörda.Metoden som anvÀnts Àr kvalitativa intervjuer med barn men med utgÄngspunkt frÄn barns egna fotografier pÄ de platser de helst leker. IntervjufrÄgorna Àr öppna och riktade mot platsen i sig och leken som utspelas dÀr.Resultatet visade att barnen helst lekte pÄ platser dÀr det fanns material och rekvisita för att utföra rollekar, rum med öppna ytor och förutsÀttning för konstruktionslek samt platser dÀr material fanns tillgÀngligt för att barnen skulle kunna utföra roll-, konstruktions- eller rörelselek. NÄgot som Àven tydliggjordes var att barn Àven valde dessa platser pÄ grund av att de erbjöd lek med andra kamrater och fanns i nÀrheten av vuxna.NÄgot som kommer att diskuteras i studien Àr hur barnens val kunnat se annorlunda ut om man utgÄr frÄn att det kan finnas förbestÀmda tillskrivningar i handlandet/leken pÄ platsen..
"Ja, pÄ samma sÀtt som jag gör med alla andra" : En studie om hur förskollÀrare och lÀrare i grundskolans tidigare Är uppfattar barns flersprÄkighet
Syftet med studien Àr att undersöka hur förskollÀrare och lÀrare i grundskolans tidigare Är uppfattar barns flersprÄkighet. FrÄgestÀllningarna Àr:-         Hur förhÄller sig förskollÀrare och tidigarelÀrare till barns flersprÄkighet?-         Vad fÄr barns flersprÄkighet för betydelse i verksamheten?Vi har utgÄtt frÄn en fenomenografisk ansats som intresserar sig för hur mÀnniskor uppfattar fenomen och företeelser i sin omvÀrld ? ett sÄ kallat andra ordningens perspektiv. Vi har valt att analysera vÄrt material utifrÄn en tvÄstegsanalys som presenteras i Uljens (1989). Av datamaterialet framkommer skilda beskrivningskategorier utifrÄn lÀrarnas uppfattningar.
Den fysiska rörelsens betydelse för barns motoriska utveckling och inlÀrning
SAMMANFATTNINGAnette Johansson, Carina Johansson och Helen RikardssonEn studie om den fysiska rörelsens betydelse för barns motoriska utveckling och inlÀrning.Engelsk titel: The importance of physical activity for children?s development for motoric skills and learning.Antal sidor: 37Vi har i detta arbete undersökt den fysiska rörelsens betydelse för barns motoriska utveckling och inlÀrning utifrÄn en kvalitativ ansats i form av fokusgruppsintervjuer. Studiens syfte Àr att undersöka vad pedagoger pÄ tvÄ förskolor i en kommun anser om den fysiska rörelsens betydelse för motorisk utveckling och inlÀrning. Vi vill Àven ta reda pÄ hur pedagogerna arbetar med rörelse och hur de ser pÄ sin egen roll som pedagog nÀr det gÀller rörelsens betydelse för barns motoriska utveckling och inlÀrning. För att nÄ vÄrt syfte har vi intervjuat tvÄ arbetslag bestÄende av sju pedagoger.
Barns inflytande över material i förskolans inomhusmiljö
Sammanfattning
I Barns inflytande över material i förskolans inomhusmiljö, författad av EmeliĂ© Holmgren och Josefine Möller, studeras barns inflytande och delaktighet kring material i en förskolas inomhusmiljö. Ă
ldern pÄ barnen Àr tre-fem Är. Syftet med denna studie Àr att förstÄ arbetet med barns delaktighet och inflytande över förskolans material ur ett demokratiskt synsÀtt, samt att vi Àven Àr intresserade över hur pedagogerna ser pÄ detta. Intervjuer och observationer har legat till grund för denna studie. VÄra teoretiska begrepp Àr delaktighet, inflytande och makt.
Under arbetets gÄng har vi förstÄtt det som att man som pedagog kan ha en vision om hur man vill att arbetet kring verksamheten och barngruppen ska utföras men att det Àr mycket runt omkring som avgör hur arbetet utförs.
Barns sprÄkutveckling : Validering av SECDI-III mot CCC-2
SprÄksvÄrigheter kan leda till sociala problem eller vara en indikation pÄ neuropsykologiska problem. MacArthur-Bates Communicative Development Inventories (MB-CDI) och ChildrenŽs Communication Checklist (CCC) Àr instrument som anvÀnds för att uppmÀrksamma eventuella brister i kommunikations- och sprÄkutveckling. Swedish Early Communactive Development Inventories (SECDI) Àr svenska motsvarigheten till MB-CDI. Föreliggande studies syfte var att validera den nya svenska versionen av SECDI för barn 3-5 Är gamla (SECDI-III) mot de tio skalorna i CCC-2. 36 förÀldrar deltog i studien.
"Ja Àlskar att spela" : Förskolebarns uppfattningar kring iPaden i förskolan
Studiens syfte var att undersöka barns uppfattningar kring iPaden i förskolan. I dagens samhÀlle vÀxer barnen upp med modern teknik och den kommer mer och mer in i förskolan. Undersökningen genomfördes med hjÀlp av kvalitativa barnintervjuer och vÄrdnadshavarnas godkÀnnande har getts, vilket Àr av vikt. Sammanlagt har 26 barn intervjuats i tvÄ olika förskolor i samma kommun, i södra Sverige. Studien utgick ifrÄn ett sociokulturellt perspektiv dÀr begrepp sÄsom interaktion, kulturellt redskap, sociala praktiker och den proximala utvecklingszonen stod i fokus.
TvÄsprÄkiga barn : En litteratur- och intervjustudie om förskolans och hemmets roll i tvÄsprÄkiga barns sprÄkutveckling
Dagens Sverige Àr mÄngkulturellt och flersprÄkigt sÄledes Àven förskolan. Detta gör att kunskap om hur man som pedagog samt tvÄsprÄkig förÀlder pÄ bÀsta sÀtt ska stimulera och utveckla tvÄsprÄkiga barns sprÄkutveckling viktiga och nödvÀndiga vilket ocksÄ utgör syftet med denna undersökning. Det ska vara möjligt för det tvÄsprÄkiga barnet att utveckla alla sina sprÄk, dvs. bÄde svenska och modersmÄlet. DÀrför ska förskolan vara ett komplement till hemmet.  Metoden har varit att intervjua pedagoger som har erfarenhet av att arbeta med tvÄsprÄkiga barn samt att intervjua tvÄsprÄkiga förÀldrar.  Pedagoger som arbetar med tvÄsprÄkiga barn har oftast skaffat sig kunskaper pÄ egen hand genom lÄng arbetserfarenhet.
HÀlsofrÀmjande arbete i svenska kommuner för barns och ungas psykiska hÀlsa : Dokumentstudie av riktlinjer och handlingsplaner i kommunala förvaltningar
HÀlsofrÀmjande insatser för barn och ungas psykiska hÀlsa under barndomstiden har en stor betydelse dÄ grunden för den framtida hÀlsan sÀtts i ungdomsÄren. Syftet med studien var att undersöka hur det hÀlsofrÀmjande arbetet beskrivits i riktlinjer och handlingsplaner i nÄgra av Sveriges största kommuner med fokus pÄ inriktningen i dokumenten för barns och ungas psykiska hÀlsa. Studien genomfördes som en induktiv kvalitativ dokumentstudie av innehÄllet i kommunala offentliga dokument, dÀr beskrivning av hÀlsofrÀmjande insatser för barns och ungas psykiska hÀlsa undersöktes. Studien visade att samtliga kommuner pÄtalar samverkansarbete mellan olika verksamheter som viktigt i det hÀlsofrÀmjande arbetet för barn och unga samtidigt som kommunen har ansvar att frÀmja barns och ungas hÀlsa i samband med lÀrande, kvalité pÄ undervisning, se till enskilda behov, ge insatser för att trygga uppvÀxten och att följa barns och ungas rÀttigheter. Slutsatsen av studien var att det hÀlsofrÀmjande begreppet sÀllan eller aldrig nÀmndes i de kommunala dokumenten.
Vad erbjuder förskolans leksaksförrÄd? : En kvalitativ studie om uteleksakernas möjligheter och begrÀnsningar för barns lek i utevistelsen.
Enligt lÀroplanen för förskolan ska förskolan erbjuda barn en lÀrmiljö dÀr de kan vÀxla mellan olika aktiviteter sÄvÀl inomhus som utomhus. Studiens syfte Àr att undersöka de förutsÀttningar som olika leksaksförrÄds material erbjuder för barns lek och samspel under deras utevistelse. Vidare Àr syftet att ta reda pÄ hur förskollÀrare förhÄller sig till olika typer av leksaker och saker att leka med ute pÄ gÄrden. Uppsatsen bygger pÄ en kvalitativ metodansats genom tre observationer och sex intervjuer. Genom dessa undersöker vi tre förskolors leksaksförrÄd och material som barnen har tillgÄng till i sin utevistelse samt sex förskollÀrares resonemang kring dessa.Resultatet visar pÄ att förskollÀrare har olika resonemang och uppfattningar kring materialets olika funktioner för barns lÀrande och utveckling av materialets anvÀndning. Dessa funktioner pÄverkas av barns tillgÀnglighet och pedagogers förhÄllningssÀtt.
Pedagogen som en sekundÀr anknytningsperson : En studie gjord i förskolan om pedagogers arbete med barns anknytningsbehov
Det övergripande syftet med studien var att synliggöra hur pedagoger beskriver sitt arbete med barns anknytningsbehov.För att besvara syftet anvÀndes tre frÄgestÀllningar: Vad menar pedagoger kÀnnetecknar barn med en trygg/otrygg anknytning? Hur menar pedagoger att barn pÄverkas av en trygg/otrygg anknytning? Hur beskriver pedagoger att de skapar förutsÀttningar för att barnet ska kunna knyta an till dem? En metod i form av intervju anvÀndes och totalt intervjuades sju pedagoger.  Resultatet visar att pedagoger arbetar med att skapa förutsÀttningar för att barnen ska knyta an till en vuxen. Pedagogers arbetsÀtt varierar, men arbetet med barns anknytningsbehov förekommer vid olika situationer under dagen. Pedagoger betonar vikten av tillgÀnglighet i alla situationer och att stÀndigt utgÄ frÄn barnets behov för att frÀmja barnets kÀnsla av trygghet.
Pedagogers tankar om barns lÀrande
Ett specifikt syfte i uppsatsen Àr, att ta reda pÄ hur ett antal pedagoger tÀnker om olika teorier om barns lÀrande. Arbetet handlar ocksÄ om hur pedagoger sÀger att de stimulerar eleverna till lÀrande. I teoridelen beskrivs ett kognitivt, kulturhistoriskt och sociokulturellt perspektiv. DÀrefter introduceras Howard Gardner och hans teori om de multipla intelligenserna. Kapitlet innefattar ocksÄ aktuell forskning som belyser pedagogers syn pÄ barns lÀrande.
SprÄket som verktyg för inkludering : En kvalitativ intervjustudie med verksamma pedagoger i förskolan
Syftet med studien Àr att skapa en fördjupad insyn i pedagogers upplevelser av huruvida och pÄ vilka sÀtt pedagoger i förskolan arbetar med sprÄket som verktyg för inkludering i en förskola för alla barn. Vi har fokuserat pÄ att synliggöra faktorer som pÄverkar barns sprÄkutveckling, hur pedagoger arbetar för att frÀmja och stÀrka barns sprÄkutveckling samt hur pedagogers visioner ser ut gÀllande alla barns rÀtt att utveckla sitt sprÄk. Den metod som anvÀnts i studien Àr kvalitativa intervjustudier med verksamma pedagoger pÄ olika förskolor. Resultatet visar pÄ betydelsen av att ha mindre antal barn i barngrupp för att kunna arbeta pÄ ett positivt sÀtt samt vikten av att skapa trygghet i syfte att se och gynna alla barns sprÄkutveckling. Studien belyser möjligheter samt dilemman gÀllande hur en inkludering kan genomföras med hjÀlp av sprÄket som verktyg.
NÄgra pedagogers tal om och försök att frÀmja barns inflytande i förskolan
Tiljander Caroline (2013). NÄgra pedagogers tal om och försök att frÀmja barns inflytande i förskolan. Om barns perspektiv, ansvar och gemenskap. Malmö: LÀrande och samhÀlle, Malmö högskola
Under de senaste Ären har begreppet inflytande fÄtt en mer framtrÀdande plats i förskolans lÀroplan (Skolverket 1998). NÀr den reviderade lÀroplanen kom 2010 hade begreppet fÄtt ett eget avsnitt.