Sök:

Sökresultat:

3184 Uppsatser om Barnböcker genus - Sida 26 av 213

IdrottslÀrares genusförestÀllningar inom Àmnet idrott och hÀlsa

Syfte och frÄgestÀllningDenna studie syftar till att ge ökad kunskap i hur genus som social konstruktion kan pÄverka lÀrares syn pÄ aktiviteter i Àmnet idrott och hÀlsa. Den empiriska studie ger svar pÄ tvÄ frÄgestÀllningar som utifrÄn syftet har formulerats för att begrÀnsa detta arbete. Dessa tvÄ frÄgestÀllningar var; Vilken syn har lÀrarna pÄ genus i aktiviteterna inom idrottsÀmnet i skolan? Samt; Medför idrottslÀrarnas syn pÄ genus inom aktiviteterna att Àmnet idrott och hÀlsa gynnar nÄgot av könen?MetodMin fallstudie genomfördes pÄ en skola dÀr jag anvÀnde mig av kvalitativa intervjuer som metod. Intervjuerna genomfördes med tre lÀrare i Àmnet idrott och hÀlsa.ResultatDe viktigaste resultaten var att lÀrare har förestÀllningar om genus inom aktiviteterna som medför att vissa aktiviteter Àr mer anpassade för pojkar men andra Àr mer lÀmpade för flickor.

Genusstereotyper av sjuksköterskan och genus betydelse i mötet med patienten - Med fokus pÄ sexualisering av manliga sjuksköterskor

Bakgrund: Normer och attityder relaterade till genus och kön prÀglar vÄrt samhÀlle. Genus skapar förvÀntningar pÄ mÀnniskor beroende pÄ deras könstillhörighet. MÀn och kvinnor och deras egenskaper sÀtts i samhÀllet som motsatspar med mannen som norm och överordnad kvinnan. Detta Äterspeglas i sjukvÄrden dÀr manliga arbetsuppgifter, som medicintekniska sÄdana, ges högre status Àn traditionellt kvinnliga arbetsuppgifter sÄsom kroppsligt omhÀndertagande. DÄ sjuksköterskan förvÀntas vara kvinna skapas förvÀntningar kring hur sjuksköterskan bör vara och vilka egenskaper hen ska ha.

Lillan Àr ingen vanlig flicka : En semiotisk analys av genusframstÀllan i Sveriges Televisions julkalendrar 1996 och 2007

Denna uppsats undersöker hur genus skapas och iscensÀtts i Sveriges Televisions julkalendrar 1996 och 2007 samt om det skett nÄgon förÀndring över tid vad gÀller skapandet och framstÀllandet. Detta undersöks genom en semiotisk analys samt med queerteori som teoretisk utgÄngspunkt. Undersökningen visar att julkalendrarna i mÄnga fall bidrar till ett vidmakthÄllande av stereotypa könsroller. Man kan dock urskilja en förÀndring mellan de bÄda kalendrarna dÄ den senast sÀnda ger ett intryck av att producenten gjort medvetna val för att undvika ett reproducerande av könsstereotyperna..

Den pedagogiska könssocialiseringens baksidor: en studie om skola, genus och traditionella könsmönster

LÀrarens vardag pÄverkas av genusrelaterade förestÀllningar. Skolan och hela utbildningssystemet Àr upprÀttad utefter en viss könskod eller genuspraktik, som genomsyrar hela dess verksamhet. Skolan uppmuntrar individualistisk konkurrensorientering och drivs av en maskulin hegemoni. Det manliga dominerar skolan. Undervisningen lÀggs till upp efter pojkarnas behov.

Ålderns betydelse i arbetet som handledare pĂ„ arbetsförmedlingen.

Sammanfattning. Syftet med examensarbetet Àr att analysera huruvida Älder pÄverkar en handledares yrkesroll pÄ arbetsförmedlingen enligt den arbetssökande. Vi vill Àven undersöka skillnader och likheter mellan en handledare vars Älder Àr upp till och med 35 Är och handledare vars Älder Àr över 35 Är i relation till deras yrke ur arbetssökandes perspektiv. Vi kommer att analysera skillnader och likheter utifrÄn en handledares Älder med hjÀlp av olika frÄgestÀllningar. Dessa frÄgestÀllningar Àr baserade pÄ arbetsmarknad, arbetssÀtt, kunskap och kompetens och genus.

Pedagogers kompetens och genusstrategier : Att anvÀnda ett reflekterande och utmanande arbetssÀtt i förskolans genusarbete

VÀrdegrundsarbetet i förskolan dÀr genus och likabehandling stÄr i fokus Àr ett Àmne som skall arbetas aktivt med och det var detta som var grunden i underökning. Undersökningen utgick ifrÄn tvÄ frÄgor som handlade om pedagogernas kompetens i genusvetenskap samt vilka genuspedagogiska strategier som de anvÀnde i arbetet med barnen. För att undersöka detta sÄ valde jag att anvÀnda mig av en halvstrukturerad enkÀt dÀr de flesta frÄgorna var av öppen karaktÀr för att kunna fÄnga vad pedagogernas kunskap om de olika genusvetenskapliga begreppen. De slutna frÄgorna fÄngade vilka genuspedagogiska strategier som pedagogerna anvÀnde i sitt arbete med barnen. 40 enkÀter delades ut till pedagogerna i ett rektorsomrÄde.

"RÀnnstensungar" och "lantisar" - en studie om barns lek i staden och pÄ landsbygden

Examensarbetet handlar om hur barnens lek gestaltar sig i staden och pÄ landsbygden. Vi gjorde vÄr undersökning pÄ tvÄ skolor varav den ena ligger i Malmö och den andra ligger i en by ca 4 mil utanför Malmö. Syftet med vÄrt arbete Àr att se skillnader och likheter i barnens lek pÄ de olika orterna. För att trÀnga djupare in i barnens lek valde vi att Àven att fokusera pÄ genus och kön. VÄra frÄgestÀllningar Àr följande: Vad finns det för likheter eller skillnader i barnens lek i staden och pÄ landsbygden? Vilka mönster finner vi i hur pojkar respektive flickor leker pÄ de olika orterna? De metoder som anvÀnts för att besvara frÄgestÀllningarna har varit att observera samt att lÄta barnen i Ärskurs ett svara pÄ en enkÀt.

Genus i förÀndring : En studie av mammor i SVT:s julkalendrar

I denna uppsats undersöks gestaltningen av mammor i kÀrnfamiljer i SVT:s julkalendrar. Fokus Àr pÄ ett urval av fyra kalendrar: Sunes jul (1991), Mysteriet pÄ Greveholm (1996), HÄkan BrÄkan (2003) och Mysteriet pÄ Greveholm-Grevens Äterkomst (2012). Syftet Àr att granska om kalendrarna uppvisar en stereotyp eller en feministisk bild av moderns roll i familjen samt om denna syn har förÀndrats frÄn 1991 till 2012.För att besvara frÄgestÀllningen nyttjas genusteori, feministisk filmteori och ekonomisk-historiska och statistiska perspektiv pÄ den svenska och vÀsterlÀndska kvinnan i förhÄllande till arbete och familj. Den teoretiska utgÄngspunkten för analysen finns i genusvetenskap och bestÄr i att genus Àr nÄgot icke-biologiskt som kvinnor och mÀn agerar genom att följa sociala och kulturella konventioner. I vÀstvÀrlden lever vi i en samtid dÀr traditionella genus- och familjeroller förÀndras i mycket stor utstrÀckning.

Vem Àr du, vem Àr jag? : Subjektspositioner och identiteter i förskolan utifrÄn ett genusperspektiv.

I vÄrt examensarbete har vi undersökt hur barn och pedagoger i förskolan samspelar med varandra under vardagliga situationer. Vi har fÄtt fram att bÄde barn och pedagog intar olika roller i samspelet vilket pÄverkar deras sÀtt att interagera med varandra. Vi har valt att observera samspelet utifrÄn ett genusperspektiv dÀr vi har fokuserat pÄ om samspelet artar sig annorlunda beroende pÄ barnets kön och om pedagogen intar olika roller beroende pÄ barnets kön.Syftet med undersökningen var att vi ville öka vÄr kunskap om hur genus anvÀnds och arbetas med i förskolan. Pedagoger och barn Àr stÀndigt i ett genusarbete under en vanlig dag i förskolan och vi ville observera de samspel och bemötanden en vanlig dag ger. Resultatet blev att det gjordes skillnader pÄ könen men inte nödvÀndigtvis de traditionella skillnader som litteraturen belyser.

Könsstereotyper regerar i skolreklam : - En studie i hur genus görs i reklam för gymnasieskolor i Stockholms stad

SammanfattningSyftet med denna studie Àr att undersöka hur genus görs i reklam för gymnasieskolor. Detta har gjorts genom text- och bildanalys av reklambroschyrer frÄn 15 gymnasieskolor i Stockholms stad. Med en socialkonstruktionistisk utgÄngspunkt har analyserna gjorts utifrÄn teorier om reklam och genus. Analysen fann fem viktiga kategorier i materialet; utseende, kroppssprÄk & agerande, segregation, samtalsdiskurs samt programmen & skolan. Dessa kategorier visar att det finns en dikotomi mellan killar och tjejer i materialet, vilken tydliggörs genom klÀder, smink, accessoarer, hÄr.

Allra helst minns jag framtiden : den som inte har nÄgon bakgrund kan inte forma nÄgon framtid

Denna uppsats Àr en framtidsstudie dÀr skillnader och olikheter mellan tre olika orter lyfts fram genom ungdomars framtidsdrömmar. Undersökningen bygger pÄ intervjuer med elever frÄn högstadieskolor pÄ olika orter. Syftet Àr att försöka besvara fyra olika frÄgestÀllningar inom tematiseringarna genus, platsidentitet, klass och tid för att slutligen göra en jÀmförelse mellan orterna. Orterna, som Àr Uppsala, Hedemora och Bergshamra, Àr utvalda för att fÄ en bra storleksfördelning frÄn stor till liten ort. Av mitt material har jag gjort en kulturanalys för att kunna studera erfarenheter, likheter och olik-heter i ungdomarnas synsÀtt och vÀrderingar.

Bilen som frihet och klimatpÄverkan : En analys av bilistens möjligheter till förbÀttrat miljöbeteende

Att minska mÀnniskans klimatpÄverkan Àr en av de största utmaningarna i modern tid. Denna uppsats fokuserar pÄ hur en minskad bilanvÀndning Àr starkt sammankopplad med individens miljöbeteende. DÄ det inom samhÀllet finns flera grupper med olika miljöbeteenden, finns ett behov av kartlÀggningar dÀr likheter och skillnader görs tydligt. För denna uppsats har genus, familjekonstellation, samt genus i kombination med familjekonstellation valts ut. Uppsatsens syfte Àr sÄledes att kartlÀgga likheter och skillnader mellan kvinnor och mÀn, samt mellan familjer med barn i hushÄllet och familjer utan barn i hushÄllet.

Decotion : En reflektion om dekoration och funktion med fokus pÄ genus

Arbetet innehÄller bÄde en skriftlig och en gestaltande del resulterande i en modekollektion..

Genus i barnboken : En undersökning om hur flickor och pojkar skildras i barnböcker

The purpose of this research is to analyze six children?s books from a gender perspective and thereby investigate in what way boys and girls respectively are portrayed in books.My general question is:How are boys and girls portrayed in children?s books?This question has been broken down into four minor questions:What type of clothes are the people wearing? Are people predominantly male or female? Have people specific attributes which are linked to their sex? Are people performing specific actions which are linked to their sex?In my research I have combined quantitative and qualitative methods and my theoretical framework has been gender.This study reveals a change in children's books with respect to how the different genders are portrayed. The progression is towards a more equal portrayal but despite this, patterns typical for the respective genders shine through..

Blod, svett och könsstereotyper : En semiotisk bildanalys och retorisk textanalys pa? tra?ningstidningarna Kom i Form Kvinna och Kom i Form Man ur ett genusperspektiv

Syftet med uppsatsen a?r att med utga?ngspunkt i genusteorin under- so?ka hur tidningarna KiF Kvinna och KiF Man reproducerar och kommunicerar genus och hur detta kommer till uttryck genom text och bild. Analysen visar tydliga skillnader i synen pa? manlig och kvinnlig tra?ning. Manlig tra?ning representeras, precis som den manliga ste- reotypen, som ha?rd och ta?vlingsinriktad medan kvinnlig tra?ning, precis som den kvinnliga stereotypen, representeras som behaglig och la?ttsam. Kvinnans tra?ning fo?rminskas medan mannens tra?ning tas pa? sto?rsta allvar.

<- FöregÄende sida 26 NÀsta sida ->