Sök:

Sökresultat:

11883 Uppsatser om Barn - Sida 3 av 793

Barn i behov av särskilt stöd : En studie av några lärares och förskollärares uppfattningar om barn i behov av särskilt stöd

I vårt examensarbete har vi fördjupat oss i hur några lärare och förskollärare uppfattar vilka Barn är i behov av särskilt stöd samt hur de arbetar praktiskt i den dagliga verksamheten med Barn i behov av särskilt stöd. En kvalitativ undersökningsmetod användes i examensarbetet med semistrukturerade intervjufrågor. Undersökningen visade oss att benämningen av vilka Barn som är i behov av särskilt stöd varierar och är beroende av den aktuella rollen som lärare och förskollärare.  Genom vår undersökning kunde vi se följande uppdelning av begreppet: Barn i socioemotionella svårigheter och Barn i kunskapsrelaterade svårigheter.I resultatet togs även upp inkluderings begrepp och det framkom att samtliga respondenter har en positiv inställning till inkludering av Barn i behov av särskilt stöd i den dagliga verksamheten. Men att trots den viljan till total inkludering som finns är det fortfarande vanligt med särskiljande undervisning i skolans värld..

Att skapa goda förutsättningar vid venpunktion på barn : Erfarna sjuksköterskor berättar

Syftet med denna studie var att beskriva erfarna sjuksköterskors erfarenheter av omvårdnadsåtgärder i samband med venpunktion på Barn. Nio sjuksköterskor på ett länssjukhus i Sverige deltog och intervjuades. Data analyserades med kvalitativ innehållsanalys och tre kategorier framträdde: förberedelser, avledande strategier samt hantera rädsla hos Barn och föräldrar. Att som sjuksköterska genomföra venpunktion på Barn kan innebära att ställas inför en komplex situation där sjuksköterskan behöver anpassa sig och fortlöpande överväga vilka omvårdnadsåtgärder som skapar de bästa förutsättningarna..

Att vara eller inte vara barn i svårigheter- vem avgör det?

Arbetets art: C-uppsats, Barndoms- och ungdomsvetenskapTitel: Att vara eller inte vara ett Barn i svårigheter ? vem avgör det?Författare: Lidija PetkovicHandledare: Göran KvistSammanfattning: Bakgrund: Jag har undersökt min partnerskola som ligger i södra Sverige i ett lågstatusområde och med hög invandrartäthet. Min undersökning handlar om Barn i svårigheter. Syfte: Syftet med mitt arbete är att ta reda på hur lärarna/skolan ser på Barn i svårigheter samt vilken hjälp skolan kan erbjuda för att förbättra skolsituationen för dessa Barn och hjälpa dem. Syftet är även att närmare undersöka ett resursteam som arbetar med specialundervisning för att få reda på varför de har valt att arbeta med Barn i svårigheter.

"Jag vill inte förändra mitt barn jag vill förändra
skolan": föräldrar till barn med neuropsykiatriska
svårigheter beskriver det stöd som deras barn fått i skolan.

I vårt arbete har vi undersökt hur föräldrar med Barn i neuropsykiatriska svårigheter ser på det stöd deras Barn fått i skolan. Vi har intervjuat sex föräldrar i Skelleftå kommun om deras erfarenheter. Det som framkommit är att alla Barn har fått någon form av stöd, föräldrarna är överlag nöjda med det stöd deras Barn fått. Enligt vår undersökning är de områden skolorna skulle behöva utveckla föräldrainflytande, skrivande av åtgärdsprogram och kompetensutveckling inom neuropsykiatriska funktionshinder..

Kvinnors reflektioner kring beslutet att skaffa barn

Att bli mamma har alltid setts som ett självklart val för majoriteten av kvinnor. Det tillhör normen att en dag föda Barn. Syftet med denna studie var att studera kvinnors reflektioner kring deras beslut att skaffa Barn. Resultatet baserades på fem halvstrukturerade intervjuer som tolkades med induktiv tematisk analysmetod. Ett bekvämlighetsurval användes och de informanter som deltog var kvinnor som hade ett seriöst förhållande med en man.

Barn i behov av särskilt stöd ? vilka är de? En studie i förskolan

Syfte med föreliggande arbete är att undersöka vilka Barn det är som anses ha behov av särskilt stöd. Litteraturgenomgången tar upp relevanta litteratur som specialpedagogik, särskilda behov i förskolan m.m. Studien tar även upp vad det står i skollagen och i läroplanerna om Barn i behov av särskilt stöd. Jag har valt att använda mig av intervjuer med pedagoger i förskolan för att undersöka vilka Barn som pedagogerna anser är Barn i behov av särskilt stöd, samt vilket stöd som ges till Barnen. Intervjuerna genomfördes efter en semistrukturerad modell.

Barn i behov av särskilt stöd i förskolan

Vårt syfte med detta arbete är att genom intervjuer med personal i förskolan undersöka hur pedagoger talar om sitt arbetar med Barn i behov av särskilt stöd. Arbetet ger en översikt över tidigare forskning om Barn i behov av särskilt stöd i förskolan med hjälp av kvalitativa intervjuer ville vi se följande; Hur talar/definierar pedagoger om Barn i behov av särskilt stöd? Vilken hjälp beskriver pedagogerna att Barn i behov av särskilt stöd kan få i förskolan? Vilka resurser beskriver pedagogerna att de kan få för att hjälpa Barn med särskilda behov?Sammanfattningsvis pekar resultatet på att alla Barn på något vis är i behov av särskilt stöd. Pedagogerna i förskolan ska bemöta Barnen utifrån varje enskilt Barns behov. Det är pedagogerna som ska anpassa sig efter Barnen, inte tvärtom detta menar vår specialpedagog om vi intervjuade..

Barn i behov av stöd : Pedagogers uppfattningar om att ge barn i förskoleåldern en diagnos

Syftet med examensarbetet är att undersöka pedagogernas uppfattning om förekomsten av diagnoser i förskolan och vad pedagoger har för syn om att Barn i förskoleåldern har diagnoser, våra forskningsfrågor blev därför följande, vilka diagnoser är vanliga i förskolan? Vilka uppfattningar har pedagogerna på att Barn i tidig ålder får en diagnos? Hur arbetar pedagogerna med Barn i behov av stöd och hur fungerar samarberbetet med föräldrar till Barn i behov av stöd? Metodisk ansats har varit kvalitativ och data har hämtats genom kvalitativa intervjuer med tio pedagoger i två olika kommuner. Det vi fått fram är bland annat att alla våra informanter någon gång under sin karriär stött på Barn i behov av stöd. Vi har även fått en inblick i hur de bemöter dessa Barn. För pedagogernas skull är en diagnos inte viktig, men den behövs för att sätta in de resurser som är viktiga i verksamheten för att Barnet ska kunna utvecklas på bästa möjliga sätt..

Att inte vara med i leken

Arbetet behandlar sex förskolepedagogers tankar om lek, varför vissa Barn har svårt att komma med i den gemensamma leken och vilka förutsättningar som bidrar till dessa Barns deltagande i leken. Arbetet bygger på sex kvalitativt genomförda intervjuer av förskolepedagoger, på 3-5årsavdelningar, på två skånska förskolor. Syftet med detta examensarbete är att ge utökad kunskap om hur man kan få med leksvaga Barn i den gemensamma leken i verksamheten på en förskola. De frågor som arbetet bygger på är: Hur definierar pedagogerna lek? Hur kan man som pedagog upptäcka Barn som hamnat utanför den gemensamma leken? Vilka orsaker kan ligga bakom att ett Barn inte kommer med i den gemensamma leken? Hur kan man som pedagog arbeta för att alla Barn kommer med i den gemensamma leken? Hur påverkar förskolans resurser ett leksvagt Barn? Resultatet visar att: trygghet är en förutsättning för att Barn ska kunna leka, det är väsentligt att Barn får gott om tid på sig att leka i den dagliga verksamheten, mindre Barngrupper verkar ha positiv inverkan på Barns lek och att pedagoger kan hjälpa leksvaga Barn genom att själva delta i leken tillsammans med Barnen. Nyckelord: Leksvaga Barn, lek, förskola, trygghet, samspel, gemenskap.

Prevalensen av hyperopi och astigmatism hos barn med ospecifika läs- och skrivsvårigheter respektive barn med dyslexi.

Syfte:Målet med studien var att undersöka om prevalensen av hyperopi (och inducerad hyperopi) och astigmatism skiljer sig mellan Barn med dyslexi och Barn med ospecifika läs- och skrivsvårigheter. Blir de hjälpta av eventuell korrektion?Metod:Skolpedagoger i Kalmar, Nybro och Mörbylånga lämnade ut inbjudan för synundersökning till Barn med läs-och skrivsvårigheter.Synundersökninanra genomfördes på C-optik synklinik i Kalmar.Tjugofyra Barn med ospecefika läs- och skrivsvårigheter och nio Barn med dyslexi deltog i undersökningen . En tid efter synundersökningen kontaktades förädrar för en uppföljningsintervju.Resultat: Jämförelse mellan grupperna visade ingen skillnad med avseende refraktion. Alla Barn som deltog förutom ett, ordinerades korrektion för hyperopi.

Barns syn på lek i relation till genus

Syftet med min undersökning är att studera sydafrikanska pedagogers perspektiv på Barn i behov av särskilt stöd i förskolan och förskoleklassen. I syftet ingår också att undersöka pedagogers syn på vilka resurser som finns för dessa Barn. Jag har använt mig av metoden kvalitativa intervjuer för att få öppna och detaljerade beskrivningar från pedagogerna. Pedagogerna menade att Barn i behov av särskilt stöd är Barn som avviker från kamraterna i kunskaps- och mognadsnivå samt Barn med funktionsnedsättningar, sjukdomar eller sociala problem. De sydafrikanska pedagogerna hade två perspektiv på Barn i behov av särskilt stöd.

Pedagogers syn på bemötande av barn i förskolan

Detta examensarbete handlar om pedagogers syn på hur de bemöter Barn. Vi ville ta reda på om pedagoger bemöter alla Barn lika. Vi ville även se om pedagogerna bemöter Barnen i den dagliga verksamheten som de säger att de gör. Vår förhoppning var att pedagogerna bemöter Barnen på det sätt som de säger att de gör. Vi har använt oss av kvalitativa intervjuer och gjort observationer vid ett flertal tillfällen.

Barns positioner i domar om umgängesstöd : - om hur barn konstrueras och delaktiggörs

Forskning visar att Barn ofta har lite att säga till om vid insatsen umgängesstöd. Barns inställning till umgänget efterfrågas sällan, vilket motiveras med att de är för unga, att de på grund av omognad inte förmår uttala sig på ett tillförlitligt sätt och att de ska slippa välja mellan sina föräldrar. Barnkonventionens ambivalenta syn på Barn som både subjekt med rättigheter och skyddsbehövande objekt, avspeglas i den svenska lagstiftningen och kan förklara den passiva roll som Barn ofta tilldelas i sammanhanget. Samtidigt visar forskning att Barn efterlyser mer delaktighet i frågan om umgängesstöd. Den här studien undersöker hur bilder av Barn konstrueras och hur Barn delaktiggörs i domar om umgängesstöd, samt hur bilder av Barn kan relateras till hur Barn delaktiggörs.

Digitalt pedagogiskt hjälpmedel för barn med autism

Spelutbudet för Barn med autism är litet. Eftersom varje Barn med autism har individuella svårigheter och funktionsnedsättningar är det svårt att göra ett spel som generellt passar alla Barn. Dagens teknik har förutsättningarna för att göra det möjligt och enklare för dessa Barn att träna upp sina nedsatta förmågor. Syftet med examensarbetet var att framställa en prototyp av ett interaktivt spel för Barn med autism till surfplatta och/eller telefon. Spelmomenten skulle kunna backas upp med medicinsk fakta för att hålla en kvalitativ nivå.

Föräldrars upplevelser när ett barn drabbas av cancer

Varje år drabbas mellan 200-300 Barn av cancer. Föräldrarna till dessa Barn ställs inför en ny verklighet där hela tillvaron vänds upp och ner. Syftet med studien var att belysa föräldrars upplevelser när ett Barn drabbas av cancer. Studien baserades på tre självbiografiska böcker som analyserades enligt Dahlbergs (1997) innehållsanalys för kvalitativa studier. Analysen resulterade i sju kategorier som omfattar föräldrarnas upplevelser i samband med att deras Barn drabbades av cancer.

<- Föregående sida 3 Nästa sida ->