Sök:

Sökresultat:

10 Uppsatser om Avknoppning - Sida 1 av 1

Avknoppningar av kommunala verksamheter - i behov av nya regler?

Begreppet Avknoppning används genomgående för att beskriva en form av privatisering som inte sällan innebär att en verksamhet övertas av tidigare anställd personal, som fortsätter bedriva den i egen regi. I samband med Avknoppningar aktualiseras följaktligen såväl civilrätt som offentligrätt. I kommunallagen föreskrivs bland annat att understöd till enskilda företag är förbjudet såvida inte synnerliga skäl föreligger. Huruvida ett beslut om Avknoppning innebär ett sådant stöd, prövas genom laglighetsprövning, vilket kan påkallas av varje kommunmedlem. Prövningen innebär att domstolen kan upphäva beslutet ifall det strider mot förbudet. En kommun kan emellertid verkställa beslutet innan prövningen har gjorts.

Det är svårt att bryta upp : En studie av Equity Carve?Outs

Syfte: Syftet med denna uppsats är att undersöka hur moderbolagets aktiekurs reagerar, därmed påvisa eventuell onormal avkastning när ett moderbolag beslutar sig för och sedan avyttrar en del av ett dotterbolag till börsen (Equity Carve?Out). Delsyftet är att undersöka sambandet mellan onormalavkastning i storleken på avyttrade andelar samt beskriva de motiv som anges och analysera detta mot storleken på avknoppad andel.Metod: Undersökningen är en eventstudie med en kvantitativ ansats. Empirin består av sekundärdata i form av börskurser och index.Teori: Eventstudien bygger på hypotesen om effektiva marknader, teorin om asymmetrisk information, agent teori samt teorin om Avknoppningsfördelar.Empiri: Eventstudien bygger på 25 Equity Carve?Outs genomförda mellan åren 1991?2007 och behandlar aktieutvecklingen dels vid beslut och dels vid genomförandet av en Avknoppning, detta relateras sedan till tidigare forskning.Resultat ECO mellan åren 1991 och 2007 har generellt medfört svagt positiva priseffekter vid beslutet om Avknoppning och positiva priseffekter vid avyttringen.

Privatisering ? men till vilket pris? ? : En uppsats om värdering och prissättning av offentliga verksamheter inför privatisering ?

Under de senaste åren har omfattningen av privatiseringar tilltagit i Sverige och i synnerlighet har fenomenet ?Avknoppning? av offentlig verksamhet blivit en allt vanligare företeelse.  ?Avknoppning? är en privatiseringsform där ansvariga och anställda i den offentliga verksamheten tar över driften och bedriver verksamheten vidare i form av ett privaträttsligt subjekt, ofta i form av ett aktiebolag. Från politiskt håll och via dagstidningar samt annan media har uppmärksamhet riktats mot dessa privatiseringar, bland annat gällande värderingsaspekten av offentliga verksamheter vid privatisering. Anklagelser om utförsäljning eller ren bortskänkning av offentliga tillgångar har föranlett att vissa Avknoppningar även lett till domstolsprövning. Denna uppsats granskar och klarlägger de rättsliga förutsättningarna och begränsningarna för ett Avknoppningsförfarande av kommunala verksamheter ur ett värderingsperspektiv för att vidare jämföra detta med en värdering av en privaträttslig verksamhet inför en överlåtelse.

Kommunala verksamheters pris : Hur valet av värderingsmodell har påverkat den kommunala verksamhetens slutliga pris i samband med avknoppning

Bakgrund och problem:Avknoppning av kommunala verksamheter blir allt mer vanligt i och med att det i vissa fall kan vara mer effektivt att kommunen hyr tjänsten av kommunan-ställda som har tagit över driften av en kommunal verksamhet. Det har uppstått en viss pro-blematik i samband med värderingarna, vilket ledde till att Avknoppningarna som genomför-des under år 2007/2008, många fall var felaktiga eftersom de inte inkluderade alla värden i företaget. En del hävdar att det finns skillnader mellan offentliga verksamheter och privata verksamheter och att det därmed inte går att tillämpa traditionella värderingsprinciper efter-som de inte tar hänsyn till ett flertal aspekter och effekter som inte syns i värderingen men som påverkar värdet på det kommunala bolaget. Andra hävdar att det inte finns några skillna-der mellan verksamheter från de olika sektorerna utan att värderingsprinciperna ska gå att tillämpa och ska leda fram till en korrekt värdering.Syfte:Syftet med denna studie är att studera hur värderingen av kommunala verksamheter i samband med Avknoppningar har genomförts under perioden år 2007-2012 i Stockholmsregi-onen. Det kommer att identifieras vilka värderingsmodeller som har använts och vilka effekter som valen har lett fram till.

Avknoppningar ? Privatiseringar i Stockholms läns landsting och Stockholms kommun 2006-­2008.

Denna uppsats behandlar beslutsprocesserna kopplade till Avknoppningarna av de vårdcentraler och hemtjänster som skedde inom Stockholms läns landsting och Stockholms kommun mellan 2006 och 2008. Syftet är att undersöka hur och varför dessa genomfördes. Det empiriska material som granskats är värderingarna av de enskilda avknoppade verksamheterna, hanteringsordningarna och de politiska debatterna i landstings ? och kommunfullmäktige. Dessa har analyserats utifrån Lennart Lundqvist processmodell och uppsatsen behandlar ämnet från initieringsfasen till efterkontrollfasen.

Utveckling av ett projektorfäste

Svenska Installationsproffsen AB är nordens största uthyrare av installationslösningar och underhåll inom AV-teknik, el, fiberoptik och styrsystem. De finns i Stockholm, Malmö, Linköping och Göteborg.Idag använder sig företaget vid montering av skärmar och projektorer av fästen från flera olika företag. För att kunna leverera en installationslösning som är mer skräddarsydd till kundernas önskemål och med ett bättre pris vill de ta fram en egen serie fästen. Detta är huvudincitament till examensarbetet. Målet är att ta fram en komplett lösning för ett projektorfäste i denna nya serie.Systematisk produktutvecklingsmetodik används för att få fram den bästa slutlösningen.

Den finansiella marknadens reaktion på företagsavknoppningar

Syftet med denna kandidatuppsats är att undersöka hur den finansiella marknaden reagerar på företagsAvknoppningar enligt Lex Asea. För att kunna göra denna studie använde vi metoden för eventstudie. Denna eventstudie utgjorde alla de företag som har genomfört Avknoppningar mellan åren 2000-2005. Sammanlagt var det 43 Avknoppningar under denna period. Under studiens gång blev det ett bortfall och därmed uppgick undersökningspopulationen till 25 företag varav vissa av företagen knoppat av flera gånger.

Fissionsreaktion på Stockholmsbörsen : En eventstudie av priseffekterna i samband med kungörelser av börsavknoppningar enligt Lex Asea

Syftet med denna magisteruppsats är att undersöka Stockholmsbörsens reaktion i samband med företagens kungörelser av börsAvknoppningar enligt Lex Asea. För detta ändamål genomfördes en eventstudie för alla företag som har kungjort deras Avknoppningsplaner mellan åren 2000 och 2005. Undersökningspopulationen för denna studie uppgick till 23 företag som sammantaget gjort 25 kungörelser under den studerade perioden. För beräkning av eventuella abnormala avkastningar användes marknadsmodellen, med uppskattningar baserade på den historiska utvecklingen hos OMX SPI ?indexet och hos de berörda aktierna.

Götaverken miljö Analys av hur man har skapat ett innovativt och framgångsrikt företag inom miljöteknik

Bakgrund och problemGMAB grundades 1988 som en Avknoppning av dåvarande Division Värmepumpar frånGötaverken Energy Systems, som då ingick i Celsiuskoncernen. 1998 förvärvades GMAB avSjätte AP- fonden vilka blev de enda ägarna. GMAB var vid tillfället för förvärvet mitt uppe iett stort projekt. Projektet innebar en leverans till Umeå. Umeåprojektet fick GMAB order pååret innan Sjätte AP-fonden förvärvade företaget.

Generations- eller ägarskifte : Ur säljarens perspektiv

Under de närmsta 10 till 15 åren uppskattas omkring 180 000 företag behöva genomföra ett generationsskifte eller ett ägarbyte av något slag. Detta pga. det omfattande nyföretagandet som ägde rum under åren efter andra världskriget. Uppskattningsvis, kommer så många som hälften av dessa företag att läggas ned pga. misslyckade ägarskiften.