Sök:

Sökresultat:

87 Uppsatser om Astma - Sida 1 av 6

INFORMATIONENS BETYDELSE : en enkätstudie om erfarenheten av information hos personer med astma

Att leva med en kronisk sjukdom som Astma påverkar den sjukes liv på många sätt. Både samhälleliga och personliga vinster finns med att patienten har kontroll över sin sjukdom. Därför är det viktigt att vården stöttar och ger kunskap som underlättar för patienten att leva med Astma. Det krävs att patienten får en information som är individanpassad för att han/hon ska kunna omsätta kunskaperna i praktisk handling. Metoden som användes i studien var kvantitativ med en enkät som datainsamlingsmetod.

Karies bland barn och ungdomar med astma

Astma är en vanligt förekomman sjukdom som drabbar luftvägarna. Den är av kronisk-form och drabbar människor i alla åldrar. Karies är en multifaktoriel sjukdom som omfattar skador på tandens emalj för att spridas mot pulparummet. .

Astma- ett hinder för fysisk aktivitet och upplevelse av hälsa?

Astma är en kronisk luftvägssjukdom som runt 235 miljoner människor världen över lider av. Det pågår idag mycket forskning kring Astma men fortfarande har man inte lokaliserat de bakomliggande faktorerna som orsakar sjukdomen. Det råder idag delade meningar kring sambandet mellan Astma och fysisk aktivitet och många individer med Astma begränsas av sin sjukdom i det dagliga livet. Syftet med arbetet är att beskriva hur förhållandet mellan den kroniska luftvägssjukdomen Astma och fysisk aktivitet påverkar Astmatikers upplevelse av hälsa. Vidare är syftet att undersöka om Astma är en barriär för fysisk aktivitet och om Astmatiker känner sig begränsade av sin sjukdom.

Oral hälsa hos barn med och utan astma

Bakgrund: Astma är en kronisk inflammatorisk luftvägssjukdom som är vanligt förekommande i alla åldersgrupper. Över 300 miljoner människor världen över beräknas ha sjukdomen.Syfte: Syftet med litteraturstudien var att undersöka om den orala hälsan hos barn med Astma skiljer sig från den orala hälsan hos barn utan Astma.Metod: Metoden som användes var en allmän litteraturstudie och litteratursökningarna gjordes i den medicinska databasen PubMed. Resultatet baseras utifrån en sammanställning av 13 vetenskapliga artiklar. Artiklarna var kliniska studier och 11 av dessa hade en kontrollgrupp där barn med och utan Astma jämfördes. Övriga två artiklar studerade antingen hur den orala hälsan påverkades av kombinationsbehandling med specifika läkemedel eller jämförde den orala hälsan hos barn med olika duration och medicinering mot Astma.Resultat: Några av de inkluderade studierna fann att barn med Astma hade en ökad kariesförekomst jämfört med barn utan Astma, medan andra studier visade att det inte fanns någon skillnad mellan grupperna.

Att leva med astma [testuppsats] : en intervjustudie med fem mellanstadiebarn

Syftet med studien var att belysa barns upplevelse av att ha Astma. För att kunna besvara syftet valdes en kvalitativ metod, där materialet bestod av fem intervjuer med barn i mellanstadieåldern. Resultatet visade att barnen på flera olika sätt känner sig begränsade i sin vardag. Främst är det känslan av att inte kunna göra samma sak som kamraterna som upplevs som mest begränsande. Barnen beskrev också.

Upplevelser av att leva med astma

Att leva med Astma innebär en rad begränsningar och förändringar i den enskilda människans dagliga liv. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva upplevelser av att leva med Astma, med speciellt fokus på upplevelser av begränsningar som sjukdomen medför samt upplevelser av gott liv trots sjukdom. Studien baseras på åtta vetenskapliga artiklar vilka analyserades med en kvalitativ manifest innehållsanalys. Analysen resulterade i fyra huvudkategorier: att vara begränsad och i behov av hjälp: att hoppas på förbättring: att ha kontroll och självkänsla och att ha stöd och stimulans. Det framkom att människor med Astma upplevde sig ha behov av hjälp och stöd samt att de kände trygghet när de hade kontroll över sin sjukdom.

Föräldrars upplevelse av att leva med barn med astma: en litteraturstudie

När ett barn insjuknar och därefter diagnostiseras med sjukdomen Astma, förändras både barnets och familjens livssituation. Syftet med denna studie var att beskriva föräldrars upplevelse av att leva med ett barn med Astma. Kvalitativ innehållsanalys användes för att analysera de tolv vetenskapliga artiklar som ingick i denna litteraturstudie. Analysen resulterade i fyra kategorier: kontroll och involvering: maktlöshet, oro och rädsla efter att barnet fått diagnosen: sjukdomen förändrar och tär på familje- och närståenderelationen: bristfälligt bemötande och information av vård- och skolpersonal. Föräldrar som lever med ett barn med Astma förlorar ofta till en början kontrollen över sin och sin familjs livssituation och de upplever att de måste axla en helt ny roll som förälder.

HUR UPPLEVER ASTMA PATIENTER SITT VARDAGSLIV?

HUR UPPLEVER Astma PATIENTER SITT VARDAGSLIV? EN LITTERATURSTUDIE SAKHI FAZILA Sakhi, F. Hur upplever Astmapatienter sitt vardagsliv? En litteraturstudie. Examensarbete i omvårdnad 15 högskolepoäng.

Kunskapsutveckling : Om matematikbokens betydelse för lärandet i tidiga år

Att leva med en kronisk sjukdom som Astma påverkar den sjukes liv på många sätt. Både samhälleliga och personliga vinster finns med att patienten har kontroll över sin sjukdom. Därför är det viktigt att vården stöttar och ger kunskap som underlättar för patienten att leva med Astma. Det krävs att patienten får en information som är individanpassad för att han/hon ska kunna omsätta kunskaperna i praktisk handling. Metoden som användes i studien var kvantitativ med en enkät som datainsamlingsmetod.

Kvinnors upplevelser av att leva med astma: en litteraturstudie

Andnöd är huvudsymtomet hos personer med Astma som bland vuxna är vanligast hos kvinnor. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva kvinnors upplevelser av att leva med Astma. 30 vetenskapliga artiklar som motsvarade syftet, publicerade 1982 och framåt, analyserades med kvalitativ innehållsanalys. Analysen resulterade i åtta huvudkategorier: att känna andnöd, trötthet och total utmattning, att sjukdomen ger upphov till negativa känslor, att känna sig annorlunda och brännmärkt, att vilja känna stöd och förståelse från andra samt känna tilltro till sin omgivning och sig själv, att ha negativt respektive positivt synsätt på sin sjukdom och på framtiden, att vara socialt begränsad, svårt men möjligt att acceptera sin sjukdom, att vilja kontrollera och hantera sin Astma. I diskussionen jämfördes kvinnornas upplevelser av Astma med andra individers upplevelser av att leva med kroniska sjukdomar.

Ungdomar med astma: En beskrivning av vardagen i skolan

Ungdomar påverkas av Astma på flera olika sätt; de har en högre skolfrånvaro än andra och är begränsade i sina fysiska aktiviteter, vilket påverkar skolgången. Syfte: Att beskriva hur Astma påverkar ungdomars vardag i skolan, deras fysiska aktivitet och förvärrande faktorer i skolmiljön. Metod: Tvärsnittsdata från OLINs prospektiva barnstudie år 2003 har analyserats med en kvantitativ ansats. Deltagarna var 270 ungdomar med Astma i årskurs 8-9. Resultat: Astman påverkade vardagen i skolan genom att ungdomarna var hemma från skolan, symtomen förvärrades i skolmiljön och de upplevde att deras dagliga aktiviteter påverkades.

Upplevelsen av att vara förälder till barn med astma

När ett barn drabbas av en kronisk sjukdom som Astma påverkar detta inte bara barnet utan hela familjen. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva föräldrars upplevelse av att leva med ett barn som har Astma. Till denna kvalitativa litteraturstudie har 14 vetenskapliga artiklar analyserats med kvalitativ innehållsanalys. I resultatet framkom fyra kategorier: kaotiska känslor och maktlöshet på grund av sjukdomens krav: att känna sig ensam om ansvaret för barnet: att känna otillräcklighet i anpassningen mot en ny livsstil: att känna trygghet och hopp av att lära sig bemästra livssituationen. Föräldrar till barn med Astma förlorar till en början kontrollen över sin kända livsvärld.

Föräldrars erfarenhet av att leva med ett barn med astma : En litteraturstudie

Introduktion: Barn i ung ålder är beroende av att föräldrarna tar hand om barnets Astma. Föräldrar ska skapa en omsorgsfull och trygg omgivning för deras barn. Ett barn med Astma involverar oftast hela familjen vilket innebär en förändring. Syfte: Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva föräldrars erfarenheter att leva med ett barn med Astma. Metod: I denna litteraturstudie användes 25 artiklar som analyserades och samanställdes av båda författarna.

Att vara ung och leva med astma: Påverkan på livsvärlden

Astma är en kronisk sjukdom som påverkar luftrören och drabbar människor över hela världen. Att vara ung och leva med Astma innebär utmaningar i vardagen och kan påverka hur individen ser på sin subjektiva kropp och sin livsvärld. Det är i ungdomsåren som en identitetsutveckling och mognadsprocess sker, vilket kan påverkas av de känslor ungdomar kan uppleva relaterat till sin Astma. För att vårdpersonal ska förstå ungdomar och ha möjlighet att stötta dem i deras behandling, krävs det ökad kunskap om hur det är att leva med Astma. Syftet var att belysa hur ungdomar med Astma upplever att sjukdomen påverkar deras livsvärld.

Familjens upplevelser när ett barn får diagnosen astma : Och sjuksköterskans betydelse

Bakgrund: Tidigare studier har fokuserat på de fysiologiska aspekterna i bearbetningen av Astma, både för patienterna och för deras närstående. Astma har under de senaste årtiondena ökat i prevalens och sjukdomen skapar emotionell och psykologisk stress som drabbar hela familjen runt den Astmasjuke.Syfte: Syftet med denna litteratur studie var att uppmärksamma familjens upplevelser när ett barn har sjukdomen Astma, samt belysa sjuksköterskans betydelseMetod: Till denna litteraturstudie samlades data in från databaserna Academic Search Elite och CINAHL. Under analysen skapades fyra teman. Dessa var: Första tiden efter diagnosen, anpassning, när Astman blir en del av livet. Sista temat var sjuksköterskans betydelse.Resultat: Resultatet visar att föräldrar till barn med nydiagnostiserad Astma känner osäkerhet, rädsla och betvivlar sin förmåga att vårda sitt barn.

1 Nästa sida ->