Sök:

Sökresultat:

377 Uppsatser om Anhörigas medverkan - Sida 21 av 26

Hur dyskalkyli uppfattas och hanteras i de tidigare skolÄren

Syftet med vÄr uppsats Àr att vi vill undersöka hur samarbetet mellan skola och museum fungerar. Som blivande lÀrare vill vi fÄ mer kunskap om hur vi anvÀnder oss av museet som arena i vÄr undervisning pÄ ett bra sÀtt. Vi frÄgar oss hur skola och museum samarbetar? Hur samarbetet leder till elevers historiemedvetande och vilka de eventuella hindren i samarbetet Àr? Vi presenterar och diskuterar tidigare forskning inom omrÄdet. NÄgra viktiga forskare som vi lyfter fram Àr Berit Ljung, Monica Cassel och Eilean Hooper-Greenhill.

Införande av affÀrssystem pÄ medelstora företag - med fokus pÄ förutsÀttningar för framgÄngsrika projekt

Medelstora företag som denna uppsats har valt att behandla Àr i svenskt nÀringsliv fÀrre till antal Àn vad det finns smÄ och stora företag. Medelstora företag, som kan sÀgas Àr morgondagens storföretag, drar sig ofta för att investera i affÀrssystem som krÀver mycket tid och resurser att fÄ det implementerat. Det har gjort att jag har funnit det intressant att studera medelstora företag och deras handlingssÀtt nÀr beslutet om att införa ett affÀrssystem har tagits. Företag av den storleken har dessutom mindre med resurser för att anskaffa och handha ett affÀrssystem Àn jÀmförelsevis stora företag. Detta bör, enligt mig, sÀttas i relation till att omkring nittio procent av alla affÀrssystemprojekt misslyckas d.v.s.

Att ha ett annorlunda barn : Om förÀldrar till barn med funktionshinder, deras behov och hur sjuksköterskan kan möta dessa

Att fÄ ett barn med funktionshinder kan innebÀra mÄnga olika kÀnslor. Situationen för dessaförÀldrar kan vara mycket speciell dÄ de ofta vÄrdar sina barn hemma och pÄ sÄ vis blirexperter bÄde i sitt förÀldraskap, men ocksÄ pÄ omvÄrdnaden som i vanliga fall Àrsjuksköterskan expertkunnande. De har Àven vissa konkreta behov som kan skilja sig frÄnandra förÀldrars. Detta gör att relationen mellan dem och sjuksköterskan Àr speciell och detfinns en balans av givande och tagande som Àr viktig att uppnÄ. Sjuksköterskor styrs av enmÀngd lagar och författningar som bland annat betonar de skyldigheter som de har gentemotmÀnniskor med funktionshinder och deras familjer.

FrÄn skendemokrati till delaktighet   : Patienters erfarenheter av delaktighet inom psykiatrisk vÄrd

Sammanfattning Bakgrund: NÀr mÀnniskor blir patienter inom psykiatrisk vÄrd upplever de sig ofta utlÀmnade till andras vÀlvilja. De kan ofta redan innan ha en skör och svag autonomi och deras egen medverkan och delaktighet i vÄrden kan ibland vara svÄr att sÀrskilja. Det finns en stor aktualitet i Àmnet delaktighet dÄ patienters rÀttigheter, sjÀlvbestÀmmande, inflytande och ansvar i vÄrden pÄ mÄnga sÀtt stÄr i fokus idag.  Syfte: Att beskriva patienters erfarenhet av delaktighet inom psykiatrisk vÄrd Metod: Metoden Àr en litteraturstudie dÀr 14 vetenskapliga artiklar som svarar pÄ syftet och frÄgestÀllningarna för studien har sökts fram. Analysmetoden baseras pÄ en kvalitativ innehÄllsanalys dÀr meningsbÀrande enheter identifieras som vidare kodas i kategorier och utvecklas till centrala teman. Resultat: Resultatet redovisas under fem huvudteman; att bli sedd, att fÄ veta, att utgÄ frÄn patienten, att ha kontroll och egenmakt samt att hindras av sitt sjukdomslidande med tillhörande underteman. Resultatet visar att bekrÀftelse i vÄrdrelationen Àr viktigt för att skapa förutsÀttningar för patientens delaktighet. Om en patient har en kÀnsla av att bli sedd, hörd, förstÄdd, respekterad som individ och bekrÀftad av vÄrdare kan ett ömsesidigt givande och tagande i relation uppstÄ och utgöra en god grund för delaktigheten.

Utformning av kravspecifikation samt utvÀrdering av systemalternativ vid upphandling av standardsystem

id förvÀrvande av ett nytt informationssystem blir det allt vanligare att man vÀljer ett standardsystem före ett egenutvecklat system. Med denna undersökning vill jag belysa hur en kravspecifikation bör utformas samt hur utvÀrdering av olika standardsystemalternativ mot denna kravspecifikation bör utföras.Undersökningen har utförts i form av en litteraturstudie dÀr tre olika kÀllor har ingÄtt. Syftet Àr att belysa likheter samt skillnader hos kÀllorna som ingÄr i undersökningen med avseende pÄ ovanstÄende problem. Detta har resulterat i att jag har tagit upp de mest framtrÀdande likheterna och skillnaderna mellan de olika kÀllorna med avseende pÄ de problem jag har undersökt.NÀr det gÀller utformning av kravspecifikation Àr den mest framtrÀdande likheten att samtliga kÀllor pÄpekar vikten av att urskilja de krav som Àr absolut nödvÀndigt att systemet klarar bland samtliga krav. Det gör att arbetet med utvÀrderingen av de olika standardsystemalternativen underlÀttas.

Inköp av tjÀnster i offentlig verksamhet : - En studie av relationerna mellan offentliga organisationer och deras privata leverantörer

BakgrundUnder de senaste 30 Ären har företag inom det privata nÀringslivet alltmer fokuserat pÄ att skapa nÀra relationer till sina leverantörer. I motsats till utvecklingen inom det privata nÀringslivet, har utvecklingen inom offentliga verksamheter alltmer kommit att prÀglas av att inköpen skall konkurrensutsÀttas. Lagen om offentlig upphandling (LOU) reglerar i hög grad offentliga organisationers relationer till sina leverantörer. EmellanÄt vÀcks frÄgan om inte offentliga organisationer skulle ha nytta av nÀrmare leverantörsrelationer, liknande de som finns inom det privata nÀringslivet, dÀr bÄda parter kÀnner varandra och varandras behov vÀl.SyfteSyftet med undersökningen har varit att klarlÀgga huruvida den offentliga sektorn skulle kunna dra nytta av nÀrmare leverantörsrelationer nÀr det gÀller inköp av vissa tjÀnster, samt att utreda i vilken utstrÀckning LOU tillÄter ett nÀra samarbete mellan den offentliga sektorn och dess privata leverantörer.GenomförandeUndersökningen har genomförts i form av en fallstudie, dÄ vi har undersökt relationerna mellan Linköpings kommun och dess leverantörer. Fallstudien har genomförts dels genom en kvantitativ enkÀtundersökning bland Linköpings kommuns leverantörer, dels genom kvalitativa intervjuer med upphandlare och andra Àmneskunniga personer.ResultatUndersökningen har visat att offentlig sektor skulle kunna dra nytta av nÀrmare leverantörsrelationer för att tillfredsstÀlla tre olika typer av behov.

Upplevd stress hos unga vuxna med ryggbesvÀr : - som söker naprapatbehandling för muskuloskeletala besvÀr

SammanfattningSyfte:Syftet med den hÀr studien var att undersöka om de unga vuxna som söker naprapatbehandling för sina ryggbesvÀr upplever sitt liv som stressande. FrÄgestÀllningarna var: Hur ser sambandet ut mellan ryggbesvÀr och skattad stress vad gÀller Älder, kön, stressorer, hur lÀnge de haft ont och omgivningens krav? Skiljer sig smÀrtlokalisation mellan de som skattar lÄg stress mot de som skattar hög stress? Skiljer sig smÀrtintensitet mellan de som skattar lÄg stress mot de som skattar hög stress?Metod:En kvantitativ studie med enkÀter som besvarades av 135 patienter (72 kvinnor, 63 mÀn) som sökt behandling genom tre olika naprapatkliniker i Stockholm och Katrineholm. Alla patienter födda 1988-1993 som sökte behandling genom klinikerna tillfrÄgdes om medverkan i studien. Samtliga tillfrÄgade tackade ja och fullföljde ifyllandet av enkÀterna vilket resulterade i att studien inte hade nÄgot bortfall.Resultat:De som sökt för ryggbesvÀr skattar en högre nivÄ av stress i förhÄllande till de som sökt för övriga muskuloskeletala besvÀr.

ValutasÀkring : En jÀmförande studie mellan företag i olika storlekar

SammanfattningI föreliggande studie undersöks hur lÀrare arbetar med bedömning av de nationella proven i NO i skolÄr 9. Eftersom ett huvudsyfte med de nationella proven i NO Àr att stödja en rÀttvis- och likvÀrdig bedömning och betygsÀttning (Skolverket 2013) Àr det av intresse att klargöra om, och pÄ vilket sÀtt, proven kan fungera som ett redskap för likvÀrdig bedömning. Empirin bygger pÄ semistrukturerade intervjuer genomförda i fokusgrupper pÄ tre olika skolor. UtifrÄn en intervjuguide och exempel pÄ provfrÄgor och bedömningsanvisningar diskuterade lÀrarna bland annat hur bedömningen gÄr till, eventuella svÄrigheter med bedömningsarbetet och hur bedömningsanvisningarna anvÀnds.De teoretiska utgÄngspunkterna för studien finns i pragmatismen och lÀroplansteorin och med diskursanalytiska verktyg analyserar studien innehÄll, handlingar och konsekvenser av bedömningspraktiken. Intervjuerna analyserades med avseende pÄ att försöka hitta likheter och/eller skillnader i lÀrarnas diskussioner om provens innehÄll och bedömningen av dessa.

Tryckfrihet med hÀnsyn till frÀmmande makt 1939-1945. Isreal Holmgren och Nazisthelvetet. : En rÀttshistorisk studie om tryckfrihet.

SammanfattningSyftet med denna uppsats Àr att beskriva samt reflektera över hur gÀllande rÀtt har utvecklats genom rÀttspraxis nÀr det gÀller regleringen avseende ansvar vid medverkan till brott. Ytterligare ett syfte Àr att försöka tydliggöra var, och om, nÄgra juridiskt relevanta grÀnser mellan gÀrningsmÀn, medgÀrningsmÀn och medhjÀlpare kan utlÀsas ur praxis.För att genomföra uppsatsen har lag, förarbeten, rÀttsfall och doktrin studerats.De slutsatser som kan dras av praxis nÀr det gÀller grÀnsdragningarna Àr att det krÀvs relativt lite av en person för att han ska kunna dömas som medverkande till brott. Som utgÄngspunkt nÀmn "Rockfallet" dÀr en man döms för medhjÀlp till misshandel dÄ han hÄllit en bekants rock medan han misshandlar och rÄnar en fotgÀngare och dÀr jÀmförelse med den straffria gÀrningen att med gillande min stÄ och se pÄ ett slagsmÄl görs.I uppsatsen presenteras Àven flera andra rÀttsfall som illustrerar grÀnsdragningen mellan det straffbara och det straffria omrÄdet.NÀr det gÀller grÀnsdragningen mellan en gÀrningsman, en medgÀrningsman och till viss del Àven en medhjÀlpare konstateras att praxis till viss del visar pÄ en ojÀmn rÀttstillÀmpning som i nÄgra fall kan beskrivas som rÀttsosÀker. Detta medför att nÄgra sÀkra slutsatser inte kan dras av materialet. Den konturen som dock kan utlÀsas Àr att ett gemensamt handlande, föregÄtt av ett samrÄd, blir straffbart sÄsom medgÀrningsmannaskap. NÀr omstÀndigheterna medför att det brister i det gemensamma handlandet eller i samrÄdet blir utgÄngen i mÄlet i vissa fall svÄr att förutse.Ytterligare en aspekt Àr att den bristande förutsebarheten till viss del kan bero pÄ att omrÄdet endast Àr praxisreglerat, uttryckligt lagstöd saknas i mÄnga fall.För att komma till rÀtta med den bristande förutsebarheten och rÀttsosÀkerheten Àr ett förslag till lösning att lagstiftaren i lag reglerar de fall dÀr straffbarhet kan intrÀda trots att rekvisiten i det aktuella straffstadgandet inte uppfyllts..

Nationella prov i NO -ett sÀtt att bidra till en mer likvÀrdig bedömning?

SammanfattningI föreliggande studie undersöks hur lÀrare arbetar med bedömning av de nationella proven i NO i skolÄr 9. Eftersom ett huvudsyfte med de nationella proven i NO Àr att stödja en rÀttvis- och likvÀrdig bedömning och betygsÀttning (Skolverket 2013) Àr det av intresse att klargöra om, och pÄ vilket sÀtt, proven kan fungera som ett redskap för likvÀrdig bedömning. Empirin bygger pÄ semistrukturerade intervjuer genomförda i fokusgrupper pÄ tre olika skolor. UtifrÄn en intervjuguide och exempel pÄ provfrÄgor och bedömningsanvisningar diskuterade lÀrarna bland annat hur bedömningen gÄr till, eventuella svÄrigheter med bedömningsarbetet och hur bedömningsanvisningarna anvÀnds.De teoretiska utgÄngspunkterna för studien finns i pragmatismen och lÀroplansteorin och med diskursanalytiska verktyg analyserar studien innehÄll, handlingar och konsekvenser av bedömningspraktiken. Intervjuerna analyserades med avseende pÄ att försöka hitta likheter och/eller skillnader i lÀrarnas diskussioner om provens innehÄll och bedömningen av dessa.

Dialog, information eller samtal?

Att samrÄda med sakÀgare och medborgare Àr sedan flera Är en obligatorisk del i kommunal fysisk planlÀggning, bÄde nÀr det gÀller detaljplaner och översiktsplaner. Inte minst har medborgardialog under 2000-talet framhÄllits som en viktig del i strÀvan efter den socialt hÄllbara staden. Att samrÄda om framtida planer med allmÀnheten syftar bland annat till att öka insynen i planprocessen, öka legitimiteten i beslutsfattandet samt att förbÀttra beslutsunderlaget med ytterligare information frÄn de boende pÄ platsen. Enligt aktuell plan- och bygglag Àr plansamrÄdet det enda momentet i detaljplaneprocessen dÀr kommunen mÄste erbjuda allmÀnheten att delta i diskussionen om planÀndringarna. PÄ sÄ sÀtt kan plansamrÄdet ses som ett minimikrav pÄ den del kommunikativ planering som kommunen Àr skyldig att tillÀmpa, dÀremot Àr kommunen fri att initiera en utökad dialog med medborgarna.

Magdalena Rudenschölds medverkan i Armfeltskonspirationen 1792-1794

Magdalena Rudenschöld (born 1766, died 1823) was a woman in Swedish history, who lived a turbulent life. As a young woman she was employed at the Swedish court and got to know the king of that time, Gustaf III, and she became the mistress of one of his closest deputies, Gustaf Mauritz Armfelt. After the killing of Gustaf III, a temporary government was formed. This was a regency that was put there on behalf of Prince Gustaf Adolf, since he was not yet of age to run the country. The commission to conduct this temporary government was given to Duke Carl, who was the dead king?s brother.King Gustavus III?s former employees and Officers were after the king?s death, opposed by the temporary government, and they were moved to other assignations.

Arbete med skolans lÀrmiljö. En möjlighet för ökad delaktighet

Syfte: Studien fokuserar pÄ sambandet mellan de ÄtgÀrder som skrivs i elevernas ÄtgÀrds-program pÄ skol- och gruppnivÄ samt hur specialpedagogen och pedagoger/arbetslag frÀmjar en god lÀrmiljö.FrÄgor som förtydligar syftet Àr:Vilken medvetenhet finns hos pedagogerna/arbetslagen nÀr det gÀller vikten av en bra lÀrmiljö?Hur anvÀnds specialpedagogens stöd nÀr ÄtgÀrdsprogram upprÀttas?Gör specialpedagogens medverkan vid skrivandet av ÄtgÀrdsprogram att fokus mer hamnar pÄ skol- gruppnivÄ Àn om han/hon inte medverkat?Hur konstrueras ÄtgÀrder pÄ skol- och gruppnivÄ som möjliggör för elever att delta i klassen?Teori: Det sociokulturella perspektivet Àr studiens utgÄngspunkt och verktyg. Centralt i det sociokulturella perspektivet Àr studiet av hur mÀnniskor lÀr och formas genom sprÄk och kommunikation. Enligt Dysthe (2003) Àr de kommunikativa processerna förutsÀttningar för mÀnniskans lÀrande och utveckling. I det sociokulturella perspektivet Àr sprÄkets anvÀndning beroende av den praktik den ingÄr i.

HerrestadsfjÀllet : vindkraft i samspel med landskapet

Den 1 maj 2011 trÀdde Europeiska landskapskonventionen i kraft i Sverige. Det har medfört att synen pÄ landskap förÀndrats och att det stÀlls nya krav pÄ de som arbetar med landskap. Landskapskonventionen trycker pÄ allmÀnhetens medverkan i landskapsplaneringen. Vindkraft Àr nÄgot som i högsta grad pÄverkar landskapsupplevelsen och vars legitimitet Àr debatterad. DÀrför blir dialog i planeringen för vindkraft mycket viktigt om landskapskonventionen ska följas. Uddevalla kommun har tagit fasta pÄ detta genom att utföra en landskapsanalys i dialog och har utifrÄn denna tagit fram ett planeringsverktyg för vindkraft. Ramböll Àr de som tagit fram analysen för Uddevalla.

Reparativ rÀttvisa inom medling vid brott: kan förlÄtelse uppnÄ en lÀkande effekt?

Huvudsyftet med detta arbete var att utreda innebörden av reparativ rÀttvisa och förlÄtelse inom medling vid brott. Arbetet skulle Àven utreda hur medling vid brott kan underlÀtta bearbetningen av den kriminella handlingen för de berörda parterna. Vidare skulle arbetet förklara vilka psykiska och fysiska följder som kan uppstÄ pÄ grund av en kriminell handling som har drabbat den brottsutsatte. Uppsatsen bygger frÀmst pÄ en rÀttsvetenskaplig utredning vilken grundas pÄ litteratur gÀllande medling vid brott, reparativ rÀttvisa och förlÄtelse. Arbetet behandlar frÀmst hur reparativ rÀttvisa pÄverkar de berörda parterna samt förlÄtelsens innebörd vid medling vid brott.

<- FöregÄende sida 21 NÀsta sida ->