Sökresultat:
1980 Uppsatser om Andligt lidande - Sida 54 av 132
Att trösta och stödja - en litteraturstudie om sjuksköterskans roll i mötet med patienter i svåra situationer
Bakgrund: Att möta patienter som befinner sig i en svår situation och vars sjukdomstillstånd påtvingar dem ett lidande kan vara komplicerat och smärtsamt. I denna litteraturstudie definieras svåra situationer med patienter som nyligen delgivits svåra besked eller patienter som har långt framskriden cancer eller KOL. Syfte: Syftet med studien var att belysa sjuksköterskans roll i mötet med patienter i svåra situationer.
Metod: Tio kvalitativa och kvantitativa vetenskapliga artiklar låg till grund för denna litteraturstudie. Sökningarna för att finna dessa artiklar utfördes i databaserna CINAHL, PubMed och PsycINFO.
Resultat: Två tydliga kategorier, tröst och stöd, identifierades. Som exempel på de sätt att ge tröst som nämns återfinns bl.a.
Funktionsentreprenad med helhetsåtagande : ? en studie av Norrortsleden
Detta examensarbete är en utvärdering av arbetssätten i byggprojektet Norrortsledenoch genomfördes på Trafikverket i Solna under hösten 2010 och början av 2011.Norrortsleden är en tvärförbindelse mellan E4 och E18 norr om Stockholm.Byggprojektet är två-delat där ena halvan genomfördes i en traditionell entreprenadformoch den andra i en så kallad funktionsentreprenad med helhetsåtagande. Denna rapportfokuserar på den senare av dessa två. Examensarbetet ämnar finna, genom att användaNorrortsleden som exempel, vilka för- och nackdelar som funktionsentreprenad medhelhetsåtagande för med sig. Detta görs utifrån tre olika aspekter: organisatoriskt,ekonomiskt och kvalitetsmässigt. För att åstadkomma detta har intervjuer medbeställarorganisationen (Trafikverket) och entreprenören (NCC), ekonomiskkalkyl ochen upplevelseenkät genomförts.
Nutritionens betydelse för sårläkning : En litteraturstudie
Sår är ett stort problem som medför lidande för patienten, är tidskrävande och medför stora kostnader för sjukvården. Nutrition är livsnödvändigt och en rätt sammansatt kost är viktig för att kroppen ska må bra och fungera väl. Sår och nutrition ligger inom sjuksköterskans ansvarsområde och därför är det av stor vikt att beskriva näringsämnens och nutritionssupplements inverkan på sårläkning. Syftet med denna studie var att beskriva nutritionens betydelse för sårläkning. Studien genomfördes som en deskriptiv litteraturstudie där vetenskapliga artiklar sökts i tidskrifter.
Diabetes mellitus typ 2 - En litteraturstudie om individens kunskap om sin sjukdom
Bakgrund: Idag finns det mer än 220 miljoner människor i hela världen med
Diabetes, av dessa är det 90 procent som har Diabetes mellitus typ 2. Denna
sjukdom orsaka stora kostnader för samhället på grund av komplikationer, som
leder till lidande för den drabbade, sjukskrivning samt behov av sjukvård och
omsorg. För att individen ska kunna förhindra dessa och kunna tillämpa egenvård
är kunskap om sjukdomen och dess behandling en avgörande faktor. Syftet: syftet
med denna studie var att belysa individens kunskap om Diabetes mellitus typ 2.
Metod: en litteraturstudie av kvalitativa artiklar.
Erfarenheter av dagligt liv med benskörhet: En litteraturstudie
Benskörhet är en vanligt förekommande sjukdom som kan drabba både män och kvinnor. Benskörhet gör att benet blir skörare och frakturer lättare uppkommer. Människor som lever med benskörhet kan uppleva konsekvenser av sjukdomen i det dagliga livet. Frakturer, smärta och livsstilsförändringar är vanligt förekommande konsekvenser i vardagen för människor som lever med benskörhet. Studiens syfte är att beskriva människors erfarenheter av dagligt liv med benskörhet.Uppsatsen är en litteraturstudie som bygger på 11 kvalitativa och kvantitativa artiklar.
Påverkar kunskap attityden till trycksår
Bakgrund: Trycksår är en kvalitetsindikator på omvårdnaden, med rätt använda
metoder kan trycksår helt förebyggas. Trots detta förekommer trycksår
fortfarande och orsakar stort lidande för de som drabbas. En attityd till
någonting (attitydobjekt) kan bestå av en uppfattning som kommer sig av kunskap
och erfarenhet, en känsla för attitydobjektet och en intention bakom
handlingen. Attityden kan ge sig i uttryck i form av ett beteende, sk manifest
attityd. En del i attitydbegreppet är kunskap och kunskap i sig själv kan delas
upp i teoretisk och praktisk kunskap.
Fastans och kolhydrattankningens påverkan på patientens välbefinnande och återhämtning i samband med operation: en systematisk litteraturöversikt
På grund av fasta upplevs subjektiva obehagskänslor och genom en
systematisk litteraturöversikt ville vi visa evidens för fastans och
kolhydrattankningens påverkan på patientens välbefinnande och återhämtning
i samband med operation. Syftet var även att belysa hur riktlinjerna för
fasta efterföljs av vårdpersonal. Utifrån syftet uppkom tre
frågeställningar: påverkar kolhydrattillförsel/fasta välbefinnandet i
samband med operation, har kolhydrattankning/fasta någon betydelse för
återhämtningen och sjukhusvistelsens längd och hur efterföljs nu gällande
riktlinjer för fasta?
Analysen omfattade nio vetenskapliga artiklar vilka innefattade
kvalitativa, kvantitativa och litteraturöversikter. Resultatet visade att
kolhydrattankning/fasta har en stor påverkan på patientens välbefinnande i
samband med operation och detta påverkar även återhämtningen preoperativt
och därmed även sjukhusvistelsens längd.
Fastans och kolhydrattankningens påverkan på patientens välbefinnande och återhämtning i samband med operation: en systematisk litteraturöversikt
På grund av fasta upplevs subjektiva obehagskänslor och genom en systematisk litteraturöversikt ville vi visa evidens för fastans och kolhydrattankningens påverkan på patientens välbefinnande och återhämtning i samband med operation. Syftet var även att belysa hur riktlinjerna för fasta efterföljs av vårdpersonal. Utifrån syftet uppkom tre frågeställningar: påverkar kolhydrattillförsel/fasta välbefinnandet i samband med operation, har kolhydrattankning/fasta någon betydelse för återhämtningen och sjukhusvistelsens längd och hur efterföljs nu gällande riktlinjer för fasta? Analysen omfattade nio vetenskapliga artiklar vilka innefattade kvalitativa, kvantitativa och litteraturöversikter. Resultatet visade att kolhydrattankning/fasta har en stor påverkan på patientens välbefinnande i samband med operation och detta påverkar även återhämtningen preoperativt och därmed även sjukhusvistelsens längd.
Faktorer som påverkar det vårdande samtalet med patienter i livets slut
Många patienter i livets slutskede upplever problem i kommunikationen med vårdpersonalen. Detta leder till en otrygg patient och ger ett onödigt lidande. Sjuksköterskans beredskap att kommunicera med döende patienter är låg. Hon inser betydelsen av samtalet, men distanserar sig på grund av det obehag och den ångest patientens tillstånd väcker hos henne. Patientens möjligheter att uttrycka känslor och tankar kan hindras av sjuksköterskans beteende.
SJUKSKÖTERSKORS BEMÖTANDE AV PATIENTER MED ALKOHOLPROBLEM : En litteraturöversikt
BAKGRUND: Alkoholproblem är ett stort hälsoproblem som har påverkan på både social, psykisk och fysisk hälsa. Alkoholproblem är ett lidande problem för patienten och dennes anhöriga. Bemötandet är en viktig del i omvårdnaden och i relationer mellan sjuksköterskor och patienten, sjuksköterskor attityder lysa igenom under bemötandet, att skapa ett vårdande möte är sjuksköterskors ansvar. SYFTE: Syftet med studien är att belysa vilka faktorer som kan påverka sjuksköterskors attityder i bemötandet av patienter med alkoholproblem. METOD: en litteraturöversikt där tolv kvalitativa och kvantitativa vetenskaplig artiklar analyserats.
Ett liv med stomi: En litteraturstudie
Att få en stomi kan innebära förändringar i kroppsuppfattningen och kan påverka människans livsstil och livskvalitét på olika sätt. Orsaken till att en person får stomi är bl.a. inflammatoriska tarmsjukdomar såsom Crohns sjukdom, ulcerös kolit och kolorektal cancer. Syftet med denna studie var att beskriva upplevelsen av att leva med stomi. En litteraturstudie där 9 kvalitativa och 4 kvantitativa vetenskapliga artiklar har analyserats.
Effekter av patientundervisning
Många hälsoproblem har samband med livsstil. Känslor, problem och konflikter aktualiseras under en sjukdomskris. Patientundervisning är en viktig uppgift som sjuksköterskan har ansvar för. Undervisning går ut på att lära människor om sjukdomens diagnos, behandling och konsekvenser för livet. Patienterna informeras om hur sjukdomen kan tänkas progrediera, vad de själva kan göra för att lindra sitt lidande och varifrån de kan få hjälp.
Sjuksköterskors upplevelser av stressfaktorer inom somatisk sjukvård
Bakgrund: Någon gång under sitt yrkesverksamma liv kommer sjuksköterskor att uppleva stress. Orsakerna varierar och omvårdnadsyrket kan vara påfrestande både fysiskt och psykiskt. När kunskaperna om stressfaktorerna samt hur de upplevs av sjuksköterskor i sin yrkesroll påvisats, kan åtgärder vidtas och arbetsförhållanden förbättras. Syfte: Syftet med studien är att beskriva hur sjuksköterskor upplever olika stressfaktorer inom yrket. Metod: Systematisk litteraturstudie med kvalitativ ansats, där tio vetenskapliga artiklar granskades.
Människors upplevelser av att leva med långvarig smärta
Shivering är ett fenomen som uppstår hos patienterna postoperativt. Det innebär att patienten har okontrollerbara muskelskälvningar som gör att patienten darrar, skälver eller huttrar i mer än 15 sekunder. Shivering påverkar kroppen negativt, men är också obehagligt och ett onödigt lidande för patienten. I takt med den tekniska utvecklingen utarbetas nya operationstekniker och idag utförs flera operationer med laparoskopisk teknik. Pilotstudiens syfte var att undersöka före-komsten av postoperativ shivering hos patienter som opererats med laparoskopisk teknik.
Patienttillfredsställelse på en akutmottaning - En litteraturöversikt.
BakgrundFörlust av förmågan att utföra självständig ADL är ett vanligt problem hos äldre i slutenvården. Detta leder till lidande och förlängda vårdtider. För att kunna utveckla omvårdnaden och för att motverka detta behövs ökad insikt om patienternas upplevelser vid minskad ADL-förmåga.Syfte Att beskriva äldre patienter med försämrad ADL-förmågas upplevelser av sin vård gällande utförande av ADL inom slutenvården.MetodKvalitativ intervjustudie med åtta äldre patienter inneliggande på ett svenskt universitetssjukhus.ResultatStudiedeltagarna upplevde överlag att vården och personalen fungerade bra och att detta förbättrade deras upplevelse av att ha minskat i ADL-förmåga. Studiedeltagarna tyckte det var jobbigt att vara beroende av andra och få hjälp med personlig hygien. Vårdavdelningarnas rutiner och upplevelsen av att personalen var stressad gjorde att studiedeltagarna inte ville vara till besvär och ställa krav.SlutsatsResultaten visar att det finns ett behov av att utveckla ett mer personcentrerat förhållningsätt där riskpatienter identifieras och får möjlighet att vara delaktiga i arbetet för att stärka förmågan till självständigt utförande av ADL..