Sök:

Sökresultat:

1211 Uppsatser om Aktiv utemiljö - Sida 28 av 81

A Computer Laboratory on Active Sound Control

Syftet med detta examensarbete Àr att utveckla en datorlaboration baserat pÄ aktiv ljudreglering för kursen reglerteknik allmÀn kurs för maskin och farkostteknik vid Kungliga Tekniska Högskolan KTH. Arbetet ska innefatta en utveckling av en matematisk modell av rörsystemet som ska regleras med en lead-lag regulator. Rörsystemet vid Marcus Wallenberg Laboratoriet ska anvÀndas som modellsystem, och den matematiska modellen ska baseras pÄ mÀtningar insamlade pÄ detta system.Den matematiska modellen skapades med hjÀlp av ett s.k. identifieringsexperiment och identifieringen baserades pÄ en viktad minsta kvadratanpassning av insamlade frekvensdata. Modellen anpassades till en överföringsfunktion som visade sig ha ett nollstÀlle i komplexa högra halvplanet, vilket motsvarar en svÄr bandbreddsbegrÀnsning för den aktiva ljuddÀmpningen.

Skillnader i hÄllning och besvÀr frÄn rygg och nacke mellan fysiskt aktiva och fysiskt inaktiva unga mÀn: en pilotstudie

BAKGRUND: DatoranvÀndningen i samhÀllet ökar och det har visats att datoranvÀndning Àr associerat med sjÀlvupplevda ryggbesvÀr hos skolelever Författare till tidigare studier har efterfrÄgat forskning pÄ hÄllningens samt datoranvÀndningens effekter pÄ muskuloskeletala besvÀr. SYFTE: Syftet med studien var att undersöka om det finns nÄgon skillnad i hÄllning samt upplevda besvÀr mellan fysiskt inaktiva unga mÀn med hög datakonsumtion och fysiskt aktiva unga mÀn med lÄg datakonsumtion i Ärskurs tre pÄ gymnasiet. METOD: Tjugo unga mÀn rekryterades till en fysiskt aktiv respektive inaktiv grupp. Undersökningen genomfördes med hjÀlp av Bunkans hÄllningsstatus i stÄende samt ett frÄgeformulÀr om besvÀr frÄn rörelseorganen. RESULTAT: Den aktiva gruppen hade mer tillfredsstÀllande hÄllning Àn den inaktiva gruppen.

Patienters upplevelser av vÄrden vid en cancersjukdom - En studie baserad pÄ sjÀlvbiografier

Bakgrund: Hopphöjden Àr en viktig faktor inom volleyboll och kan vara direkt avgörande i spelsituationer. Drop jump (DJ) Àr en vanligt förekommande plyometrisk övning som anvÀnds för att förbÀttra hopphöjden. Ett fÄtal studier har pÄvisat den omedelbara effekten utav att implementera DJ i ett trÀningsupplÀgg. Syfte: Syftet med studien var att undersöka om ett set med fem repetitioner av DJ kan förbÀttra hopphöjden efter tre minuters aktiv vila. Avsikten med studiens upplÀgg var att det med enkelhet ska kunna implementeras i en matchsituation.

Sanningens ögonblick - fastighetsmÀklaren skapar förtroende i kundmötet

Problemformulering: Hur anvÀnder fastighetsmÀklaren relationsmarknadsföring för att bygga relationer till kunder?Syfte: Vi vill skapa förstÄelse för hur fastighetsmÀklaren anvÀnder kundmötet för att skapa förtroende till kunden.Slutsats: FastighetsmÀklaren bör lÀgga mest vikt vid att skapa förtroende till kunden genom sin personlighet. Det beror pÄ att majoriteten av vÄra respondenter anser att förtroende för dem som personer Àr mer betydelsefullt Àn förtroendet för deras tjÀnster. För att skapa förtroende gÀller det för mÀklaren att kunna infria kundens förvÀntningar vilket underlÀttas av att kundens förvÀntningar Àr realistiska. Realistiska förvÀntningar kan skapas genom att fastighetsmÀklaren har en aktiv kommunikation med kunden.

StödÄtgÀrder i grundskolan ? gymnasieelever reflekterar

Denna uppsats syftar till att belysa hur elever som gÄr första Äret pÄ gymnasiet ser tillbaka pÄ sin grundskoletid. Jag vill veta hur de tÀnker med avseende pÄ de stödinsatser som varit aktuella för dem, samt deras egen medverkan nÀr man arrangerat dessa stödinsatser. Jag har tagit del av och presenterar en översikt över forskning och litteratur angÄende ÄtgÀrdsprogram samt hur man skiljer elever som Àr i behov av sÀrskilt stöd frÄn dem som inte Àr det. Jag har genomfört intervjuer för att fÄ reda pÄ hur ungdomar pÄ gymnasiet tÀnker kring sina skolsvÄrigheter och hur man arbetat med att ta fram lÀmpliga ÄtgÀrder samt hur de tycker att stödinsatserna pÄverkat deras skolresultat. Undersökningen pekar pÄ att eleverna inte har en stor egen drivkraft att vara aktiv nÀr man skall arbeta fram ÄtgÀrder. Om man bjuds in Àr det ÀndÄ inte sÀkert att man deltar. Studien visar Àven att eleverna i stor utstrÀckning Àr vÀldigt tacksamma för att de fÄtt stödundervisning.

Motiv, utformning och anvÀndning av Balanced Scorecard i kommunal verksamhet

Syfte: Syftet med studien Àr att beskriva och analysera hur motiv, utformning och anvÀndning av BSC ser ut i kommuner, samt analysera eventuella samband mellan dessa omrÄden. Metod: För att uppfylla studiens syfte har författarna valt att göra en kvalitativ studie, dÀr vi undersöker 14 kommuner. Vi avser att skapa en bÀttre insikt i hur motiv, utformning och anvÀndning av en styrmodell överrensstÀmmer med varandra vilket innebÀr att studien Àr av deskriptiv karaktÀr, med explorativa inslag. IntervjufrÄgorna utformades med hjÀlp av den uppbyggda teorin. Empirin sammanstÀlldes sedan och analyserades med hjÀlp av kopplingar frÄn valda teoridelar.

Gruppundervisning för individer med diabetes typ 2. En litteraturstudie.

Cehic, A & Meijer, S. Gruppundervisning för individer med diabetes typ 2. En litteraturstudie. Examensarbete i omvÄrdnad 15 högskolepoÀng. Malmö högskola: HÀlsa och samhÀlle, UtbildningsomrÄde omvÄrdnad, 2009. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka om det finns stöd i vetenskaplig litteratur för att gruppundervisning för individer med typ 2-diabetes stimulerar till livsstilsförÀndringar.

"Det Àr svÄrt att förklara en bok" - en fallstudie i literacy i skolan

Syftet med uppsatsen har varit att pröva, beskriva, analysera och diskutera hur literacy kopplat till ett vidgat textbegrepp kan anvÀndas i ett klassrum för de lÀgre Äldrarna. Att arbeta utifrÄn ett literacy-perspektiv innebÀr att ta fokus frÄn de tekniska fÀrdigheterna och skapa meningsfulla lÀrandesituationer dÀr elevers sprÄkutveckling i vid mening utgör ett betydelsefullt inslag. Fokus i uppsatsen har legat pÄ lÀrares arbetssÀtt utifrÄn ett literacy-perspektiv och av den anledningen behandlar forskningsbakgrunden till största del detta. I forskningsbakgrunden tas Àven upp lÀrandeteorier, traditionell skriftsprÄksundervisning, critical literacy och ett vidgat textbegrepp. Vi har utgÄtt frÄn flera framstÄende forskare inom omrÄdena och satt deras tankar i relation till varandra.

FörÀldrainvolvering samt barns motivation till tennis ur ett föÀldraperspektiv

Syftet med studien var att studera förÀldrainvolvering och barns motivation till tennis utifrÄn förÀldrars perspektiv relaterat till Tennis Syds pÄgÄende projekt Tennis10s. I studien deltog 64 förÀldrar i Äldrarna 31-58 Är (m=41,69 sd=5,14) varav 26 var kvinnor (m=40,08 sd=4,98) och 38 mÀn (m=42,79 sd=5,01) som hade barn aktiva inom tennis i Äldrarna 6-11 Är. I studien anvÀndes instrumenten Motivation Till Idrott samt Parental Involvement Sport Questionnaire. Resultaten visade att förÀldrar rangordnade kompisskap, laganda, glÀdje och kompetens som de frÀmsta motivationsfaktorerna till att sitt barn spelar tennis. FörÀldrarna rangordnade beröm och förstÄelse samt aktiv involvering som de mest förekommande beteendena i sitt upplevda engagemang kring sitt barns tennis deltagande.

Sjuksköterskans omvÄrdnad för att bevara patientens livskvalitet inom palliativ vÄrd ? En litteraturstudie

Bakgrund: Palliativ vÄrd Àr en aktiv helhetsvÄrd, dÀr patientens omvÄrdnad ska vara i centrum. Sjuksköterskans kunskap om palliativ vÄrd Àr grundlÀggande för att det ska bli en bra vÄrdsituation. En av sjuksköterskans huvuduppgifter var att bidra till att patienten fick en bra livskvalitet. Syfte: Syftet med studien var att belysa sjuksköterskans omvÄrdnad för att bevara den vuxna patientens livskvalitet inom palliativ vÄrd. Metod: Metoden som anvÀndes var litteraturstudie.

Utevistelse och naturupplevelser för Àldre personer i sÀrskilt boende: En litteraturstudie

Det Àr vanligt förekommande att Àldre som bor i sÀrskilt boende anser att de inte fÄr vistas utomhus i den utstrÀckning de önskar. Forskning visar att utevistelse och naturupplevelser kan ha positiv inverkan pÄ mÀnniskans hÀlsa och vÀlbefinnande. Syftet med denna litteraturstudie var att sammanstÀlla den samlade kunskapen om utevistelse och naturupplevelser för Àldre mÀnniskor i sÀrskilt boende. Litteraturstudien har designen av en kunskapsöversikt. Resultatet visar att de Àldre vistas utomhus i olika utstrÀckning, men att mÄnga önskar vara ute mer Àn vad de har möjlighet till.

Ester och makten

BerÀttandet kan betraktas som en moralfilosofisk praktik, dÀr etik och estetik förs tillsammans och blir ett i narrationen. BerÀttande Àr etik, bÄde som gestaltande handling, gestaltad handling och i lÀsningen Ätergestaltad handling. Enligt författarens intentioner ska berÀttelsen om Ester ses som en moralisk sÄdan, och diskussionerna omkring densamme visar att detta stÀmmer. Man skulle kunna sammanfatta berÀttelsens moral i Kants kategoriska imperativ: ?Handla endast efter den maxim genom vilken du tillika kan vilja att den blir en allmÀn lag?.

LÀrares tankar om att omsÀtta teorier i praktiken

Den hÀr uppsatsen handlar om hur lÀrare tÀnker kring att omsÀtta teorier i praktiken. Vi har gjort en kvalitativ studie vars syfte Àr att skapa en förstÄelse för hur man kan arbeta i utformandet av undervisning. Genom samtalsintervjuer har vi sökt svar pÄ vÄra frÄgestÀllningar och sedan har vi stÀllt dem mot tidigare forskning. I vÄr analys har vi kategoriserat resultatet utifrÄn teman som vi funnit i den teoretiska genomgÄngen och respondenternas svar. I analysen har vi sedan teoretiserat resultatet utifrÄn Vygotskijs teorier kring den nÀrmaste utvecklingszonen, Piagets teorier kring aktiva arbetssÀtt och intuitiva metoder, Runessons praktiska teori, Claessons översikt pÄ teorins plats i praktiken, Mossberg-Schullerqvist och Olin-Schellers systematiska koppling mellan teori och praktik, SÀljös teorier kring betydelsen av att ha förestÀllningar om lÀrande, Jank och Meyers teorier kring handlingskompetens och Lindström och Pennlerts teorier kring att lÀrare behöver vetenskaplig kunskap för att kunna omsÀtta teorier i praktiken.

Kunskapsbedömning : Elevers instÀllning till och uppfattning om bedömning

Kunskapsbedömning ? elevers instÀllning till och uppfattning om bedömning Àr en kvantitativstudie genomförd mot en teoretisk bakgrund dÀr den formativa bedömningen stÄr i centrum.Studiens syfte Àr att erhÄlla kunskap om elevers instÀllning till och uppfattning ombedömning. Problempreciseringen lyder:Vilken instÀllning har eleverna till bedömning?Hur uppfattar eleverna bedömning?Hur uppfattar eleverna skriftliga omdömen?Undersökningen genomfördes med hjÀlp av en enkÀt. Resultatet visar att eleverna i denundersökta sjunde klassen uppfattade prov, egna texter, lÀxförhör, muntliga förhör, muntligaredovisningar samt hur aktiv eleven Àr pÄ lektion tillika hur den uppför sig som bedömning.Deras instÀllning till bedömning varierade frÄn glÀdje till prestationsÄngest.

Kvalitetsindikatorer vid schizofreni : En litteraturstudie

Bakgrund: Schizofreni Àr en sjukdom som drabbar cirka 1 % av befolkningen, men en evidensbaserad, effektiv behandling med fÄ biverkningar saknas. Denna litteraturstudie syftar till att kartlÀgga kvalitetsindikatorer som utgör grunden för en god omvÄrdnad av patienter med schizofreni. Syfte: Att sammanstÀlla och belysa kvalitetsindikatorer som förvÀntas sÀkerstÀlla en god kvalitet i omvÄrdnad och bemötande av patienter med schizofreni. Design: Litteraturstudie Metod: Litteraturstudie av 17 vetenskapliga artiklar, en review-artikel samt fyra debattartiklar om behandling av schizofreni, som analyserats och kvalitetsgranskats för att kunna belysa vilka faktorer som utgör kvalitetsindikatorer vid omvÄrdnad av patienter med schizofreni. Resultat: Kvalitetsindikatorer vid omvÄrdnad av patienter med schizofreni Àr ett holistiskt synsÀtt dÀr patienten stÄr i centrum och vÄrden ges av vÀlutbildade vÄrdgivare.

<- FöregÄende sida 28 NÀsta sida ->