Sök:

Sökresultat:

2108 Uppsatser om Ämnesdidaktiskt urval - Sida 57 av 141

AnvÀndares tillit till och upplevda effekter med beslutstödsystem : En fallstudie av ett beslutstödsystem som utvÀrderar ledningstrÀning

Den hÀr studien undersöker och analyserar kvalitativt de faktorer som pÄverkar anvÀndarens tillit och till beslutstödssystem genom en fallstudie av ett beslutsstödsystem som utvÀrderar ledningstrÀning samt vilka effekter anvÀndaren upplever vid anvÀndning av systemet. Syftet med studien Àr att öka förstÄelsen för vilka faktorer som pÄverkar anvÀndares tillit och acceptans av beslutstödsystem samt undersöka anvÀndares upplevda effekter pÄ deras arbetsuppgifter vid anvÀndning av ett beslutstödsystem. Resultat har tagits fram genom litteraturstudie samt fallstudie dÀr data samlats in genom kvalitativa intervjuer av ett urval anvÀndare av beslutstödsystemet i studien. Studien resulterar i faktorer som pÄverkar anvÀndares tillit som identifierats baseratpÄ insamlat material frÄn litteraturstudie och kvalitativa intervjuer som analyserats och resultat framtagits. De frÀmsta effekterna som anvÀndare upplevt vid anvÀndning av beslutstödsystemet Àr att det underlÀttar det administrativa arbetet, gör det snabbare och smidigare att utföra arbetsuppgifterna, stödjer beslutsfattande, ger möjlighet till flexibilitet genom de bÀrbara enheterna systemet anvÀnds pÄ, kortare inlÀrningstid etc.

Arbetsterapeutiska interventioner för personer med depression : En litteraturstudie

Syftet med studien var att beskriva arbetsterapeutiska interventioner för personer med diagnosen depression. Designen för denna studie Àr en litteraturöversikt och baseras pÄ ett systematiskt urval av vetenskapliga artiklar som analyserats och presenterats. Metoden valdes för att kartlÀgga det aktuella kunskapslÀget inom omrÄdet. Data samlades in genom sökning i databaser men ocksÄ via manuell sÀkning. Efter granskning valdes 12 artiklar ut att ingÄ i litteraturöversikten.

Bildens planering - BildlÀrares tankar och motiveringar av det egna planeringsarbetet sett i ett tidsperspektiv

Med detta arbete Àmnar vi undersöka vad som ligger till grund för bildlÀrares planeringsarbete. Under vÄr verksamhetsförlagda tid, genom erfarenheter under utbildningens gÄng och i den rÄdande samhÀllsdebatten kring skolan tycker vi oss ha mött en konflikt mellan bildundervisning och kursplanens mÄl. En konflikt som Àven berörs i Myndigheten för skolutvecklings rapport Nationella utvÀrderingen av grundskolan 2003 (NU-03). Syftet med undersökningen Àr att studera lÀrares uppfattningar med utgÄngspunkt i relevant forskning kring Àmnet och dÀrmed fÄ utökad kunskap om relationen mellan lÀrares syn pÄ bildÀmnet, kursplanen, traditioner och erfarenheter samt det egna planeringsarbetet. För att uppnÄ syftet valde vi att göra en undersökning bland bildlÀrare i grundskolans senare Är och för att skapa en bred bild valde vi inledningsvis att skicka ut en enkÀt till samtliga lÀrare i vÄrt undersökningsomrÄde (46 st.). UtifrÄn de svar vi fick in frÄn enkÀten gjorde vi ett urval dÀr 5 lÀrare fick medverka i fördjupade samtal kring bildÀmnet och det egna planeringsarbetet. Resultatet visar pÄ att alla lÀrarna i undersökningen anser sig i nÄgon form ha kursplanen som grund för det egna planeringsarbetet.

Barns uppfattningar om fysisk aktivitet och kostvanor. En kvalitativ studie med barn i Ă„rskurs 6

Det kommer alltfler larmrapporter om att Sverige drabbas av en fetmaepedimi. Det Àr en konsekvens av att vi Àr allt mindre fysiskt aktiva och har sÀmre kostvanor. DÀrför vill jag göra en studie om hur barn ser pÄ dessa fenomen. Jag har undersökt hur nÄgra barn uppfattar fysisk aktivitet och kostvanor. Det har jag gjort genom en kvalitativ undersökning, dÀr tio barn i Ärskurs 6 intervjuades.

BerÀttelse och bild i historieundervisningen: en studie av
tvÄ historiedidaktiska metoders betydelse för inlÀrning och
förstÄelse

Att kommunicera med hjÀlp av bilder Àr en vanlig metod i dagens postmoderna samhÀlle. I vardagslivet möts vi ofta av information genom en text kombinerad med en bild. I skolans Àmne historia har de didaktiska metoderna under senare Är varit föremÄl för nÀrmare granskning. TvÄ av de metoder som lyfts i detta sammanhang Àr berÀttelsen och att undervisa med bild. Syftet för denna studie Àr sÄledes att undersöka om och hur dessa metoder kan bidra till elevernas inlÀrnings- och förstÄelseprocess.

JÀmstÀlldhet i svensk översiktsplanering

Arbetet för ett mer jÀmstÀllt samhÀlle, och hur detta kan uppnÄs genom den fysiska planeringen, Àr högst intressant och ett stÀndigt aktuellt Àmne att debattera. Det har tidigare pÄvisats att behandlingen av jÀmstÀlldhet i den kommunala översiktsplanen Àr milt uttryckt, otillfredsstÀllande. FrÄgan Àr om det fortfarande finns tendenser att arbetet för ett ökat jÀmstÀllt samhÀlle inte behandlas pÄ ett tillfredsstÀllande sÀtt i den översiktliga planeringen, eller om detta Àr nÄgot kommunerna i landet har Àndrat pÄ? Syftet med detta kandidatarbete Àr inte att explicit svara pÄ dessa ovanstÄende frÄgor, utan ligger i att finna ett antal ?analysverktyg? för att undersöka hur ett urval av översiktsplaner behandlar jÀmstÀlldhet. Kunskap om genus och mÀnniskors vardagsliv Àr viktiga aspekter i arbetet mot ett ökat jÀmstÀllt samhÀlle. Det Àr dÀrför begreppen jÀmstÀlldhet, vardagslivsperspektiv och genus som kommer genomsyra analysen av de utvalda översiktsplanerna. Analysdelen behandlar översiktsplanerna var och en genom kortare beskrivningar över hur respektive kommun resonerar i olika frÄgor, och en analys utifrÄn en jÀmstÀlldhetsaspekt belyser avsiktliga eller oavsiktliga konsekvenser av detta. Avslutningsvis kommer arbetets frÄgestÀllning besvaras och en diskussion föras kring huruvida behandlingen av jÀmstÀlldhet i de kommunala översiktsplanerna kan anses vara bra eller inte utifrÄn det forskningsunderlag som studerats..

SprÄket i matematiken - ett verktyg att rÀkna med, en kvalitativ intervjustudie om sprÄkets betydelse för begreppsförstÄelsen

Syftet med vÄr studie var att ta reda pÄ hur pedagoger tillvaratar barns informella kunskaper och hur de konkret arbetar för att utveckla barns begreppsuppfattning i matematik med hjÀlp av sprÄket. Vi avsÄg Àven att undersöka förutsÀttningarna för en sÄdan undervisning. Vi ville se till bÄde individ-, grupp- och organisationsnivÄ. Ytterligare en specialpedagogisk frÄgestÀllning som vi avsÄg att undersöka var hur barn i behov av sÀrskilt stöd gynnas av detta arbetssÀtt. Vi genomförde tio kvalitativa forskningsintervjuer, som var delvis strukturerade, med pedagoger som arbetar med sprÄket pÄ ett medvetet sÀtt i sin matematikundervisning.

Tillbud, kommunikation och samarbete vid intrahospitala transporter av intensivvÄrdspatienter - en observationsstudie

Syfte: Syftet med studien var att beskriva förekomst och typ av tillbud (adverse events) samt kommunikation och samarbete mellan sjukvÄrdspersonal, enligt principerna för CRM (crew resource management), vid intrahospitala transporter av intensivvÄrdspatienter. Metod: Studien var en prospektiv, kvalitativ och deskriptiv strukturerad observationsstudie med ett konsekutivt urval av 15 intrahospitala transporter av vuxna intensivvÄrdspatienter. Ett observationsprotokoll anvÀndes. Citat och fÀltstudieanteckningar nedtecknades och analyserades med innehÄllsanalys. Resultat: Tillbud förekom i 12 av 15 intrahospitala transporter. Majoriteten var utrustningsrelaterade tillbud. Inga allvarliga tillbud skedde.

Mer Àn bara "Tja, tja bloggen!" : GrundskolelÀrares uppfattningar om bloggforumet som pedagogiskt verktyg

Denna uppsats behandlar bloggverktyget i undervisningssyfte. Syftet Àr att undersöka hur ett urval av svensklÀrare i grundskolans senare Är pÄ olika sÀtt resonerar kring anvÀndandet av bloggverktyget i skrivundervisningen. För att uppnÄ detta syfte har fem stycken lÀrare intervjuats vid personliga möten genom halvstrukturerade intervjuformer. Dessa lÀrare uppvisade en varierad syn pÄ sÄ vÀl sjÀlva bloggverktyget som dess anvÀndningsomrÄde. Majoriteten av dessa lÀrare stÀller sig huvudsakligen positiva till bloggverktyget som helhet, men belyser ocksÄ vissa kritiska aspekter sÄ som elevernas trygghet, skrivutveckling och hur ett integrerande av elevernas fritid i skolan kan uppfattas av dem.

Hiv-smittade narkomaner i kriminalvÄrd : en kvalitativ studie

Syftet med studien var att öka kunskapen om och förstÄelsen för hiv-smittade narkomaner i kriminalvÄrd. Den övergripande frÄgestÀllningen löd; Hur beskriver ett mindre urval av hiv-smittade narkomaner i föremÄl för kriminalvÄrd sina tankar och kÀnslor kring sin sjukdom och sin livssituation? Studien var av kvalitativ design och den vetenskapliga positionen av hermeneutisk karaktÀr. Det empiriska materialet bestod av intervjuer med fem hiv-smittade narkomaner i kriminalvÄrd. Tre teman var grundlÀggande i intervjuerna; Tankar, kÀnslor och reaktioner kring hiv-diagnosen, Existentiella frÄgor, drivkraft och copingstrategier samt Bemötande i och utanför kriminalvÄrden.

Barnlitteraturens betydelse i förskolan : en studie om pedagogers arbete med lÀsstunder i sprÄkutvecklande syfte

Studiens syfte Àr att undersöka hur ett urval pedagoger pÄ ett begrÀnsat antal förskolor arbetar med lÀsstunderna för att frÀmja barns sprÄkutveckling. Studien tar sin utgÄngspunkt i Statens offentliga utredningar (SOU), Skolverket, forskare, teoretiker och författare som diskuterar pÄ vilket sÀtt pedagoger kan arbeta med lÀsstunderna i förskolan för att pÄverka barns spÄrkutveckling. Som teoretisk utgÄngspunkt anvÀnder denna studie den sociokulturella teorin som Vygotskij föresprÄkar. Den empiriska delen bestÄr av fyra semistrukturerade intervjuer och den metodologiska utgÄngspunkten Àr kvalitativ. Resultatet visar pÄ att pedagogerna Àr nöjda i arbetet med barns sprÄkutveckling utifrÄn förskolans förutsÀttningar.

Nytt processmaterial i överrÀttsprocessen

I denna uppsats studerar vi delningar av artiklar pÄ det sociala mediet Facebook. Syftet Àr att undersöka informanternas egna tankar, reflektioner och upplevelser av vad de lÀser och delar med sig av pÄ Facebook. Det vi vill undersöka Àr anvÀndandet av artiklar som opinionsbildande material - sÄ som krönikor, debattinlÀgg och nyheter. Fokus ligger pÄ att försöka se hur informanternas förhÄllande till deras Äsikter och vÀrderingar pÄverkas av vad de lÀser och delar pÄ Facebook, samt hur och varför de anvÀnder sig av delningar.Vi har genomfört sex stycken kvalitativa intervjuer med informanter mellan 25-38 Är, bÄde kvinnor och mÀn. De övergripande frÄgestÀllningar vi ville besvara var; Varför vÀljer informanten att lÀsa artiklar pÄ Facebook? Varför vÀljer informanten att dela/dela vidare pÄ Facebook? Hur ser relationen ut mellan de delningar informanten gör och informantens Äsikter?För analysen har vi frÀmst anvÀnt oss av teorierna Uses & Gratifications, som vi hÀmtat frÄn Lee & Ma (2012), samt Kang et al (2013) för att förklara motivet till delningar och NyhetsvÀrdering som baseras pÄ Galtung och RugeŽs kriterier för nyhetsvÀrdering, för att förklara vad de lÀser.

Aktiv fondförvaltning: Ger aktivt förvaltade fonder valuta för pengarna?

Fonder och fondsparande Àr nÄgot som berör nÀstan alla svenskar. Fondavgifterna som banker och andra fondinstitut tar ut för att förvalta kundernas pengar varierar dock stort. Forskare och debattörer har ifrÄgasatt huruvida de högre avgifterna som aktivt förvaltade fonder tar ut jÀmfört med de passivt förvaltade dito verkligen Àr motiverade dÄ de inte anses ge nÄgot mervÀrde tillbaks till sina sparare. Syftet med det hÀr arbetet Àr dÀrför att undersöka huruvida de höga avgifterna som aktivt förvaltade fonder tar ut Àr motiverade eller om en sparare istÀllet bör vÀlja de billigare indexfonderna. För att kunna svara pÄ syftet gjordes ett urval av tretton aktivt förvaltade fonder.

Finansiell stÀllning och rapporters informationsmÀngd - med avseende pÄ handelsvolym och bid-ask spread

Syfte: Vi hade som syfte med denna uppsats att kartlÀgga sambandet mellan ett företags finansiella stÀllning och hur rapporter pÄverkar aktier med avseende pÄ handelsvolym och spread. Metod: Undersökningen utgick frÄn den svenska marknaden under Ären 1998-2001. Genom att vi berÀknade företagens soliditetsavvikelse frÄn sitt respektive branschgenomsnitt, fick vi ett urval av finansiellt starka och finansiellt svaga företag. DÀrefter tog vi fram rapportdagar för dessa utvalda företag. Vidare undersökte vi om spread- och handelsvolymförÀndringarna kring dessa rapportdagar sÄg annorlunda ut för de finansiellt svaga företagen jÀmfört med de finansiellt starka.

ÖvergĂ„ngar : En studie i hur lĂ€rare arbetar med övergĂ„ngar.

Syftet med denna studie Àr att ta reda pÄ hur ett urval lÀrare i Ärskurs tre arbetar med övergÄngar mellan olika aktiviteter under en lektion i Àmnena matematik och svenska. För att undersöka detta har vi genomfört en empirisk studie med hjÀlp av tvÄ kvalitativa metoder, observation och intervju. I varje Àmne har fem lÀrare ingÄtt i studien. Det insamlade materialet har sammanstÀllts och analyserats utifrÄn vÄra teoretiska begrepp som flertalet kommer av Jacob S. Kounin (1977).VÄrt resultat visade att det inte fanns sÄ tydliga skillnader i arbetet kring övergÄngar mellan de tvÄ Àmnena matematik och svenska vilket gjorde att vi istÀllet la vikt pÄ att se hur alla lÀrare i vÄr studie arbetar med övergÄngar i stort.

<- FöregÄende sida 57 NÀsta sida ->