Sök:

Sökresultat:

2108 Uppsatser om Ämnesdidaktiskt urval - Sida 34 av 141

Samvariationen mellan integritet och arbetsprestation inom detaljhandeln. : Generalisering av amerikanska resultat till ett svenskt urval.

Integritetstest anvÀnds för att predicera vilka individer som sannolikt kommer att Àgna sig Ät kontraproduktiva beteenden pÄ arbetsplatsen. Amerikansk forskning har dock pÄvisat att integritetstest Àven till viss del kan förutspÄ arbetsprestation. I Sverige Àr integritetstest relativt ovanliga, ett av de befintliga testen Àr Measuring Integrity (MINT) framtaget av Assessio. Syftet med denna studie var att undersöka sambanden mellan integritet och arbetsprestation bland anstÀllda inom svensk detaljhandel. Dessutom undersöktes sambanden mellan relationsorientering och uppgiftsorientering, med de socioanalytiska begreppen ?getting along? och ?getting ahead? i syfte att fÄ en djupare teoretisk förstÄelse för begreppen.

Den vÀsterlÀndska kyrkans utmaningar : Kristendom och efterkristendom enligt Stuart Murray

Den kristna kyrkan i vÀst befinner sig i en brytningstid. FrÄn att ha haft en sjÀlvklar plats och röst i samhÀllet förlorar man mer och mer mark i ett postmodernt samhÀlle. Ideologen Stuart Murray analyserar detta skifte inom den neoanabaptistiska tankeströmningen, och detta arbete syftar till att studera hans tankar i ljuset av annan forskning. Ett urval av Murrays kyrkohistoriska, ecklesiologiska och missiologiska böcker har lÀsts och jÀmförts med andra författares texter. De tematiska omrÄden som studerats Àr frÀmst begreppen kristendom, efterkristendom och den vÀstliga kyrkans ecklesiologiska och missiologiska utmaningar.Kristendomstiden prÀglar Europas kristenhet pÄ mÄnga plan.

Det stÄr ju i lÀroboken : En komparativ studie av faktaurvalet i lÀroböcker i religionskunskap pÄ gymnasiet

Studiens syfte Àr att undersöka vilket faktaurval författare till lÀroböcker i gymnasiekurserna religionskunskap 1 och Religionskunskap A gör i sin beskrivning av de abrahamitiska religionerna. PÄverkar detta urval elevers kunskap om de olika abrahamitiska religionerna och följer lÀroböckernas innehÄll kraven i respektive kursplan.Studien granskar fyra olika lÀroböcker och om lÀroböckernas innehÄll följer kunskapskraven i kursplanen för religionskunskap. DÄ en ny kursplan infördes höstterminen 2012 medför detta att studien Àven kommer att jÀmföra böcker som tillhörde den föregÄende kursplanen och den rÄdande. Metoden som anvÀnds i studien Àr en komparativ textanalys med en hermeneutisk teoretisk utgÄngspunkt.Det som kÀnnetecknar den goda lÀroboken Àr att den ska vara nyanserad och beskriva innehÄllet utifrÄn olika perspektiv, samt vara problematiserande och allsidig. Studiens resultat visar att det finns en brist i lÀroböckerna att anlÀgga olika perspektiv, ofta beskrivs ett generaliserande innehÄll. .

Mystery Shopping : En mÀtning av kvaliteten pÄ Connect Hotels

Det finns flera faktorer som avgör hur man som gÀst upplever kvaliteten vid ett hotellbesök, dÀrför Àr Mystery shopping en metod som företag kan anvÀnda sig utav för att förbÀttra sin organisation.Syftet med studien Àr att genom Mystery shopping undersöka helhetskvaliteten inom Connect hotels.Denna studie Àr byggd pÄ en empirisk undersökning, dÀr författarna fÄtt ett uppdrag av hotellkedjan Connect Hotels att agera som Mystery shoppers under en mÄnadsperiod. I denna uppsats redovisas hotellens urval, uppdrag och genomförandet, den dolda observationen samt etiken kring den empiriska studien.Resultatet i denna studie indikerar att Connect hotels har en ganska ojÀmn helhetskvalitet. Empirin har stÀlls mot FAMM ?modellen och detta visar en förÀndring av koncernens helhetskvalitet. Studien redovisar Àven konkreta förbÀttringsförslag till hela koncernen och de olika hotellen.I slutsatsen menar författarna att FAMM- modellen och en servicekvalitetsmodell borde integreras för att uppnÄ bÀsta möjliga utvÀrderingsresultat vid ett hotellbesök.Nyckelord: Servicekvalitet, FAMM, Hotell, Mystery shopping och GÀstnöjdhet.

Barns attityd : Ett arbete kring barns mediavanor och uppfostran - Hur ska pedagoger bemöta detta?

Denna studie handlar om ungdomar och deras bildarbete i skolkontext. UndersökningenutgÄr ifrÄn den sociokulturella perspektiv och den designteoretiska perspektiv. Syftetmed studien har varit att skapa förstÄelse för hur ungdomar vÀljer att kommunicerarmed bilder, ikoner och andra symboler i bildarbeten nÀr de gör bildarbete. Studien hargenomförts med kvalitativ metod och urvalet har gjorts i tvÄ steg genom subjektivt urvaloch systematiskt urval. Insamling av material har skett genom att ungdomarna fick göraett symboliskt sjÀlvportrÀtt samt att ungdomarna intervjuades.

Skoldemokrati - Demokrati pÄ pappret eller i elevernas hÀnder

Denna magisteruppsats bekrÀftar Mark Duffields teori om att liberala lÀnder frÄn vÀstvÀrlden anvÀnder humanitÀrt bistÄnd som ett biopolitiskt verktyg. Detta gör de i syfte att kapsla in och kontrollera överflödsbefolkningar i den underutvecklade vÀrlden sÄ att de inte kan utgöra ett hot mot den egna sÀkerheten. Uppsatsen Àr en teoribekrÀftande fallstudie som med analysdiskurs som metod undersöker Sidas egna strategirapporter pÄ tio afrikanska lÀnder, vilka Àr mottagare av det svenska bistÄndet. Studiens teoretiska ramverk bygger pÄ nio begreppsdefinitioner, vilka Àven ligger till grund för Duffields egen forskning pÄ det studerade fenomenet. Tillsammans med diskursanalysen bildar detta teoretiska ramverk ett kraftfullt analysinstrument som har fungerat vÀl i analysen av Sidas strategirapporter, vilka utgör studiens empiriska urval.

VÀrdegrundsmaterialet REDE - pÄverkar det barns empatiska förmÄga? : NÄgra lÀrare och pedagoger som anvÀnder materialet ger sin syn.

Uppsatsens syfte var att genom en intervjustudie ta reda pÄ huruvida etturval av de lÀrare och pedagoger som anvÀnder vÀrdegrundsmaterialetREDE i sina barngrupper ansÄg att det pÄverkat barnens empatiskaförmÄga. Sex personer intervjuades och gav sin syn pÄ om arbetet medREDE-materialet pÄverkade barnens empatiska förmÄga, det var nÄgonskillnad i pÄverkan mellan flickor och pojkar, inlÀrningsklimatetpÄverkades, det sociala klimatet pÄverkades och huruvida de ansÄg detvara viktigt att materialet handlade om djur. Resultatet visade att deintervjuade lÀrarna och pedagogerna ansÄg att REDE-materialet pÄverkatbarnens empatiska förmÄga, att fyra av sex inte ansÄg att det var skillnad ipÄverkan mellan flickor och pojkar, att arbetet pÄverkat inlÀrningsklimatetoch det sociala klimatet och att fem av sex ansÄg att det var av vikt attmaterialet till stor del handlade om djur..

GrannsprÄksundervisning, ett uppnÄtt mÄl? : En studie om lÀrares prioritering i svenskundervisning pÄ högstadiet

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka hur svenska pensionsfonder presterat under perioden 2005-01-01 till 2009-12-07. Detta vill vi undersöka dÄ det sker stora förflyttningar av pensionskapital i stundande tid inom det svenska pensionssystemet. Undersökningen innehÄller ett urval pÄ 25 svenska pensionsfonder hos sju av de stora svenska pensionsförvaltarna. Fyra fondtyper har anvÀnts i undersökningen: En aktiefond, en blandfond och tvÄ olika rÀntefonder. UtifrÄn historisk data har vi tagit fram avkastning och risk för aktuell tidsperiod hos fonderna.

Vad Àr lek i förskolan? En studie om pedagogers syn pÄ lekens roll i förskolan

Syfte:Syftet med mitt arbete Àr att studera förskollÀrares syn pÄ lekens betydelse i förskoleverksamhet samt deras syn pÄ vilka förutsÀttningar för lek som finns i förskolan. I detta studerar jag ocksÄ nÄgra förskollÀrares syn pÄ förhÄllandet mellan fri och styrd lek i förskolans verksamhet. Metod: Jag har anvÀnt mig av en kvalitativ metod, nÀrmare bestÀmt intervjuer för att fÄ sÄ utförliga svar sÄ möjligt pÄ mina frÄgor. Mitt urval bestÄr av fyra utvalda pedagoger med olika lÄng erfarenheter av arbete i förskolan. Resultat: Efter gjorda intervjuer kan jag konstatera att de utvalda pedagogerna Àr medvetna om lekens betydelse för barnens utveckling och att de menar att det Àr viktigt att lÄta barn fÄ stort utrymme för den fria leken.

Trygghet - Hur arbetar verksamma lÀrare med att skapa trygga elever?

Syftet med denna uppsats avser att undersöka vad verksamma lÀrare anser att trygghet hos eleven innebÀr, hur de arbetar för att skapa trygga elever samt om de anser att tryggheten har förÀndrats. Teoridelen beskriver vad trygghet innebÀr, mÀnniskans behov av trygghet, lÀrarens förhÄllningssÀtt och slutligen kÀnnetecken pÄ en otrygg elev. Teoridelen utmynnar i fyra problempreciseringar. I empiridelen presenteras urval och avgrÀnsningar för undersökningen samt behandlas tillförlitlighet och metodkritik, genomförande och etiska aspekter. Undersökningen genomfördes utifrÄn kvalitativ metod.

Unga vuxnas vanor och attityder till alkohol och bilkörning : En enkÀtstudie bland högskolestudenter

Varje Är dör 125 mÀnniskor i Sverige i alkoholrelaterade trafikolyckor och Ànnu fler skadas. Detta medför stora kostnader för samhÀllet och lidande för de som drabbas. Unga vuxna Àr överrepresenterade i olycksstatistiken för alkoholrelaterade olyckor. Syftet med studien var att undersöka unga vuxna högskolestuderandes (mellan 18-24 Är) vanor och attityder till alkohol och bilkörning. Vi gjorde en enkÀtstudie pÄ en högskola.

Störa[s] i offentlighetens rum : Barnperspektiv i kvalitativ intervjustudie om intersektionell vuxenrelaterad makt

Uppsatsen Àr en kvalitativ intervjustudie, med barnperspektiv som metodologisk utgÄngspunkt. Syftet Àr att infoga nÄgra barns röster, angÄende vem som stör(s) i det offentliga rummet.Intervjuerna genomfördes vÄren 2008 i StockholmsomrÄdet, med ett urval av fyra barn i nioÄrsÄldern. Gruppintervjuerna skedde vid tvÄ tillfÀllen och formen var halvstrukturerad.Olika teorier tillÀmpas utifrÄn en problematisering av vuxenmakt, dÀr barnens reflektioner relateras med positioneringar och normer. Teoretiska begrepp frÄn queer- och maskulinitetsteori anvÀnds för att se till maktdynamiken, mellan barn och vuxna. Det framkommer att de intervjuade barnen anvÀnder sig av olika motstÄndsstrategier, för att handskas med rÄdande vuxenmakt i det offentliga rummet.

Risk Management - DÄ och nu : Studie av företags riskhantering efter finanskrisen 2007-2010

Studien syftar till att belysa finanskrisens reella pÄverkan pÄ företagens finansiella riskhantering. LÀsaren ska ocksÄ fÄ en ökad förstÄelse för hur ett mindre antal svenska företag hanterar sin finansiella risk och hur denna hantering mÄhÀnda har förÀndrats.I denna studie har det framkommit att företag bÄde i Kalmar, Emmaboda och BorÄs inte i nÄgon större utstrÀckning pÄverkats av den finansiella krisen som rÄdde mellan 2007-2010. Det som har skett i tvÄ av företagen Àr en ökad intern kontroll och ökad krav vad gÀller kontroll av kontroller för att pÄ sÄ vis minimera risk för företagets intressenter. SÄledes har en viss pÄverkan skett som följd av finanskrisen och arbetet med riskhantering för ett urval av företag i Sverige.Respondenternas instÀllning till finanskrisens 2007-2010 pÄverkan har varit att de inte har förÀndrat sitt dagliga arbete nÀmnvÀrt som följd av krisen..

Hit men inte lÀngre? : En studie av Mocambiques demokratisering

Följande studie undersöker i vilken utstrÀckning parterna i trepartsförhÄllandet Upsala Nya Tidning, annonsör och lÀsare har överensstÀmmande Äsikter om vad som Àr viktigt i relationen, samt hur vÀl de kÀnner till varandras uppfattningar. Vi vÀljer att studera förhÄllandet ur ett trepartsperspektiv dÄ de mer traditionella tvÄpartsförhÄllandena inte Àr tillrÀckliga för att beskriva den komplexa verkligheten. Studien utgÄr frÄn UNT:s printupplaga, men skildrar Àven skillnader mellan den och webbupplagan. Ett representativt urval av varje part tillfrÄgades via en enkÀtundersökning vad de sjÀlva tycker Àr viktigt och vad de uppfattar Àr viktigt för övriga parter. Resultatet visar pÄ att parterna inte har överensstÀmmande Äsikter om vad som Àr betydelsefullt i relationen.

Betydelsen av genbanker : surkörsbÀrssorter i Sverige

1993 skrev Sverige under FNs konvention för biologisk mÄngfald, vilket Àr ett juridiskt dokument som innebÀr att Sverige har förbundit sig att bevara och hÄllbart bruka denbiologiska mÄngfalden. Som en uppföljning till detta antogs Programmet för Odlad MÄngfald, POM. Andra aktörer i bevarandet av vÀxtgenetiska resurser Àr CBM, Jordbruksverket, NordGen, klonarkiven och SLU. Som en del i arbetet med att bevara den biologiska mÄngfalden, odlas material av vegetativt förökade vÀxtslag i genbanker.En utredning av betydelsen av dessa genbanker i Sverige Àr huvudsyftet med mitt examensarbete. Tre olika perspektiv redovisas och diskuteras; 1) Bevara för framtida vÀxtförÀdling/nyttoperspektivet, 2) Bevara för historiska och kulturella intressen, och 3) Bevara för etiska och existentiella vÀrden.

<- FöregÄende sida 34 NÀsta sida ->