Sök:

Sökresultat:

141 Uppsatser om Mentor - Sida 1 av 10

Mentorskap i traineeprogram ? Karaktärsdrag som påverkas hos mentorn och adepten

With an attractive trainee program company?s today hope to attract young devoted people. In the frame of a trainee program, there has been a special focus on a formal Mentorship in an effort to develop characteristics with the Mentor and protégé. Therefore this study discusses the subject Mentorship in trainee programs. Which characteristics are affected with the Mentor and protégé during a Mentor relationship in a trainee program? The aim of the study is to create an awareness and knowledge of the Mentor and the protégés understanding of which characteristics are affected in a Mentorship relation after a completed trainee program.

Mentorskap mellan två lärare i skolan : upplevelser och erfarenheter av en adept och en mentor

Syftet med denna undersökning var att få ta del av en nyexaminerad lärare och en Mentors erfarenheter och upplevelser av Mentorskap. Metoden var att intervjua en adept och en Mentor, som tillsammans hade haft en Mentorskapsrelation. Intervjuerna gjordes av två personer med öppna och ostrukturerade frågor, vilket ledde till följdfrågor. Resultatet visade att de båda enbart hade positiva erfarenheter och upplevelser av Mentorskap. Det visade sig att det viktigaste med ett väl fungerande Mentorskap var erfarenhet inom yrket hos Mentorn och en vilja och ett engagemang hos alla inblandade parter..

Mentorskap i skolan: en metod och en möjlighet för
nyexaminerade lärare

Detta examensarbete belyser ett Mentorskap mellan en nyexaminerad lärare, adept, och en erfaren lärare, Mentor. Utifrån forskningsrapporter och litteraturstudier har vi studerat hur Mentorskap som modell och metod för nyexaminerade lärare har framställts. I examensarbetets bakgrund definierade vi Mentorskap samt Mentorns och adeptens roll, dessutom presenterade vi teorier om reflektion och lärande samt tidigare forskning. Syftet med studien var att visa Mentorskapets för- och nackdelar som metod och möjlighet för att stödja nyexaminerade lärare i en framtida yrkesroll. Vår empiriska studie, som byggde på en kvalitativ metod, visade på vilka uppfattningar och förväntningar som 54 lärarstudenter har på Mentorskap.

Utbildning inom restaurangkök : I skola eller med mentor-lärlingskap

SammanfattningBakgrund: Dagens skola lägger ner mycket tid på teoretisk lärande på gymnasie- och högskolenivå. Förr gick man Mentor-lärlingsutbildningar som nästan bara gav praktisk utbildning. Idag är vi nu på väg in i en ny gymnasiereform där Mentor-lärlingssituationer är på väg tillbaka tillbaka in i den svenska gymnasieskolan.Syfte: Syftet med arbetet är att studera två utbildningsmodeller som finns för restaurangvärlden.Metod och material: Fyra intervjuer genomfördes till denna studie med svenska nuvarande/före detta köksmästare på fine dining-restauranger. Dessa intervjuer var utformade efter metoden halvstrukturerade intervjuer.Resultat: Det viktiga om man går en utbildning eller Mentor-lärlingssituationer att man har har intresset, viljan och motivationen. För att nå de högre positionerna i ett restaurangkök är det viktigt att du gått någon form av utbildning.Diskussion: Utbildning värderas högt i dagens samhälle men i restaurangvärlden kan det anses att bara för att man har något, skrivet på papper överensstämmer det inte alltid med den egentliga kunskapen personen besitter.Slutsats: Som kock i framtiden måste man kunna erbjuda ett ?paketerbjudande?.

Mentor och handledarskap ? nyckeln till en bra start i yrkeslivet för den nyexaminerade sjuksköterskan

Att vara nyexaminerad sjuksköterska är förenat med hög stressnivå och känsla av kunskapsbrist. Sjuksköterskor upplever även att den nya situationen är överväldigande och att bristen på stöd är påtaglig. Samtidigt har den nyexaminerade sjuksköterskan med sig en teoretisk grund att stå på, men saknar erfarenhet att handla efter i olika situationer. Detta kan komma att få konsekvenser för patientsäkerheten, om rätt stöd och vägledning inte finns. Stöd och vägledning kan komma att hjälpa nyexaminerade sjuksköterskor i början av yrkeslivet.

Student blir lärare : En kvalitativ undersökning om nyexaminerade lärarstudenters erfarenhet av att komma ut i arbetslivet

This paper aims to examine how the beginning of newly examined teacher?s professional life might look like and also highlight the obstacles that might occur during the induction, the time during which the student becomes the teacher. The paper also discusses what support that is available for newly examined teachers in schools concerning the possibility to have a Mentor and a period of introduction.A qualitative method was used for this study and interviews were made with new teachers who shared their experiences from the beginning of their careers. The results from the interviews were also discussed from the points of view of the study?s theories concerning different leadership styles.Two handbooks for new teachers, aiming to support them in their new professional role were compared.

Mall förvaltningplan : Skolbyggnader

The aim of this thesis is to establish a ?förvaltningsplans? template to Fastighetskontoret in Vasteras city. Further general information about the mission was given at our first meeting with Rolf Haraldsson, who happened to be our Mentor and works at Fastighetskontoret in Vasteras city.We agreed that using the software Excel was the most appropriate way to establish the template, because Fastighetskontoret also make use of Excel in their internal system, and also because Excel has a more friendly user interface and it is more easier to use compared to other software that have complex templates.One of the first things we did was to get in contact with different fastighetskontors around Sweden so that we could either take part of their ?förvaltningsplaner? or get referred to other material that could have been used. But this turned out to be an unsuccessful strategy.

Introduktionsåret. Möjligheter och svårigheter : En studie av nyblivna lärares och mentorers upplevelse av introduktionsåret

SammanfattningDenna studie handlar om lärarens första år i yrket, introduktionsåret. Alla nyblivna lärare måste genomgå introduktionsåret med Mentor innan de kan söka sin lärarlegitimation.Studiens övergripande syfte är att få kunskaper om hur introduktionsåret för nyblivna lärare fungerar i en kommun i mellersta Sverige. Mer specifikt vill jag belysa och analysera nyblivna lärare och Mentorer om deras uppfattning om och upplevelser av introduktionsåret. Studiens syfte preciseras med följande frågeställningar:- Vilka uppfattningar har nyblivna lärare respektive Mentorer om introduktionsåret?- Hur beskriver nyblivna lärare respektive Mentorer introduktionsåret?- Vilka hinder och möjligheter identifierar nyblivna lärare respektive Mentorer i arbetet med att genomföra ett så bra introduktionsår som möjligt?Metoden har varit en kvalitativ och kvantitativt undersökning i form av intervjuer av tre nyblivna lärare och sex Mentorer samt en enkätundersökning med 18 deltagande respondenter.Jag har analyserat intervjuerna i fyra olika teman som redovisas i resultatavsnittet.Resultatet av studien är att samtliga intervjuade deltagare tycker att introduktionsåret är en bra verksamhet, möjligheterna är många med en Mentor som hjälp det första året.

Kontaktpersoners betydelse för barn och ungdomar

Ungdomar står inför en rad av valmöjligheter, tyvärr dras en del av dem in mot destruktiva vägar som missbruk, aggressivitet, kriminalitet och så vidare. Dessa beteenden är ofta symptom för bakomliggande missförhållande, vilka tenderar att utvecklas till allt allvarligare problem. För att förebygga och motverka redan existerande problem finns Socialförvaltningen instans kontaktperson för barn och ungdomar som har uppvisat särskilda beteendeproblem. Det här är en uppsats om kontaktpersonsverksamheten i Luleå Kommun som använder sig utav vuxna positiva förebilder som ungdomar kan få en relation med och får på så sätt någon utomstående att prata och umgås med. Uppsatsen ger en överblick av samhällsproblemen, därefter beskrivs ungdomarnas behov och betydelsen för sociala relationer och även riskfaktorer för att utveckla beteendeproblem.

Länk till lärande : - en studie om mentorers uppfattningar av mentorsuppdraget

Den här uppsatsen är en kvalitativ studie om Mentorer i lärarutbildningens uppfattningar av Mentorsuppdraget.Sjutton intervjuer har genomförts, skrivits ut, analyserats, redovisats i beskrivningskategorier och slutligen samordnats utifrån fenomenografisk metod. Syftet för studien är att genom analyser av Mentorers uppfattningar av sitt uppdrag ge ökad förståelse kring Mentorsuppdraget och dess betydelse i lärarutbildningen. Studiens resultat är de tre beskrivningskategorierna betydelse genom eget lärande, betydelse genom länkat lärande och villkor för lärande. Mentor bidrar i detta sammanhang som länk till lärande och möjliggör utveckling och lärande mellan institutioner och aktörer. Det länkade lärandet är en förutsättning för det egna lärandet och villkor för lärande.Mentors fasta koppling både till utbildning och skola eller förskola bidrar till att skapa en enhetlig utbildning för den studerande.

Stöd till handledare ? finns det ett behov? : En kvalitativ studie om stödbehov till handledare

Förutom att uppfylla gällande regler och riktlinjer för rollen skall den som är verksam som handledare för studenter i deras fartygsförlagda utbildning även känna ett stöd från arbetsgivare och kollegor. Syftet med studien var att undersöka om handledarna upplever att de får detta stöd och även undersöka vad lärosäten, SUI och studenter kan göra för att underlätta handledningen. Studien har genomförts med en kvalitativ metod med semistrukturerade intervjuer ansikte mot ansikte. Fem respondenter intervjuades var för sig mellan den 24:e februari och den 11:e mars 2014. Resultatet visade att det finns utrymme för förbättringar i form av olika sorters stöd till handledare.

Mentorskap: en möjlighet att stärka enhetschefen i sin roll som ledare

Mentorskap handlar om en relation där Mentor och adept ingår på liknande villkor. Mentorskap kan frambringa möjligheter för ett ömsesidigt växande och tanken är att Mentor och adept skall lära och utvecklas tillsammans. Syftet med denna studie var att belysa Mentorskapets betydelse för enhetschefer inom kommunal omsorgsverksamhet. För att få svar på syftet användes en kvalitativ undersökningsmetod och sex enhetschefer intervjuades. Studien visar att det finns olika skäl till att man som enhetschef ingår i en Mentorskapsrelation.

? ?att vända den negativa spiralen.? - En studie om pedagogiska strategier i att undervisa hemmasittare på distans.

Skolpliktiga elever som under lång tid inte går till skolan kallas för hemmasittare. Fördessa elever finns det på vissa ställen bl.a. i projektform, när annat inte fungerar, enorganiserad kontakt bestående av Mentorer, med hemmasittarna via Internet.Syftet med uppsatsen är att undersöka hur Mentorer till hemmasittare arbetar ochförsöka beskriva de kunskaper, strategier och erfarenheter som de begagnar sig av.Studien är genomförd med kvalitativ metod där data samlades in genom attpedagoger, handledare, kurator och elever intervjuades via telefon, Skype,seminarium, fysiska träffar och e-mail. Elva personer ingick i studien.Av datamaterialet framgår att Mentorns kommunikation med hemmasittaren är viktigt.En Mentor utses på informella grunder efter bedömning av personlig lämplighet, såkallad ?fingertoppskänsla?.

"Klänningen som får en andra chans" : klädkonstruktion av återbruksmaterial

This report presents a bachelor thesis by Erika Gustrén aimed to increase people?s interest for recycling and reusing by create new products of things that already exist in most people?s homes in the materials textile, plastic and paper. That would be a modern and innovative way to contribute to a better environment.The goal with this project was to create three cocktail dresses made of the same pattern and design and with the three chosen materials. The project did not have its base at a company, therefore an external Mentor was chosen to help and support during the development of the project. My Mentor was Kerstin Boulogner who is a fashion designer and one of the members of GKF (Gotländska Konsthantverkare och Formgivare) in Visby.The project began with an analysis of the chosen materials; textile, plastic and paper.

Mentorskap utifrån ett lösningsinriktat fokus

ABSTRACT Lotta Dalenius Hahlin (2010) Mentorskap utifrån ett lösningsinriktat fokus. (Mentorship based on a solution-oriented focus. Skolutveckling och ledarskap, Lärarutbildningen halvfart/distans, Malmö Högskola Många elever hoppar av sin gymnasieutbildning pga. av olika orsaker. En av orsakerna kan vara att eleven inte har tillräckligt stöd i sin Mentor på skolan.

1 Nästa sida ->