Sök:

Årsredovisning och kvartalsrapport -Har rapporternas kvalité någon inverkan på kostnad för eget kapital och skiljer sig kostnad för eget kapital mellan rapporterna vid publicering?

Bakgrund och problem: Kraven på ytterligare information i företags finansiella rapporter blir allt högre, vilket gör att företag tvingas lägga allt mer resurser på att bemöta dessa krav. Det är därmed intressant att undersöka om en ökning i upplysningars kvalité har någon positiv effekt, exempelvis på företags kostnad för eget kapital. Årsredovisningen är den rapport som är den mest omfattande. Det läggs betydligt mer resurser på att framställa en årsredovisning, jämfört med en kvartalsrapport. Samtidigt innehåller årsredovisningen mestadels finansiella siffror som redan är kända för marknaden och dessutom kommer den ut med en fördröjning på 3-4 månader. En jämförelse med den mindre omfattande kvartalsrapporten blir därmed relevant för att studera skillnaden i företags kostnad för eget kapital vid publicering av de olika rapporterna.Syfte och avgränsningar: Syftet med studien är att undersöka om det finns något samband mellan upplysningars kvalité och kostnad för eget kapital i årsredovisningar och kvartalsrapporter. Vidare ämnar vi undersöka om det finns någon skillnad i företags kostnad för eget kapital vid publiceringen av årsredovisningar i jämförelse med kvartalsrapporter. Uppsatsen är avgränsad till att undersöka företag som var noterade på Stockholmsbörsens small cap, mid cap och large cap under perioden 2007-2009.Metod: Vi har samlat in data om upplysningars kvalité, rapporternas publiceringsdatum, bid-ask spread samt marknadsvärde. Dessa data har sedan tolkats genom att beräkna korrelation, regression och parat T-test.Slutsatser: Resultatet av vår undersökning visar att det finns ett negativt samband mellan upplysningars kvalité och kostnaden för eget kapital för årsredovisning, efter kontroll för marknadsvärde. Utöver detta kan vi även visa på ett negativt samband mellan upplysningars kvalité och kostnad för eget kapital för kvartalsrapport. Vi kan även konstatera att sambandet mellan upplysningars kvalité och kostnad för eget kapital har visat sig starkare för årsredovisning än för kvartalsrapport. Vidare kan vi dra slutsatsen att kostnad för eget kapital är högre vid publicering av årsredovisning jämfört med publicering av kvartalsrapport för åren 2007 och 2009. För årsredovisning 2008, jämfört med kvartalsrapport för 2008 kan vi visa på det motsatta, alltså att kostnad för eget kapital är signifikant större vid kvartalsrapporten.

Författare

Fredric Herlitz Karl Nilsson

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..