Sök:

Är nära alltid bäst för miljön?

En studie om de svenska konsumenternas förhållningssätt till ekologiska och närproducerade livsmedel.

Denna uppsats handlar om hur människor förhåller sig till de två begreppen ekologiskt och närproducerat. Fokus ligger på vad som av konsumenten uppfattas som närproducerat respektive ekologiskt. Vilka faktorer som påverkar konsumenterna d.v.s. varför väljer de ekologisk eller närproducerad mat och slutligen hur kopplas deras tankar kring hälsa och miljö ihop med det ekologiska och närproducerade? Studien är en undersökning med en så kallad etnografisk metod där observationer och intervjuer genomförts på plats i butik. Undersökningen behandlar synen på ekologiska och närproducerade livsmedel. Begreppet ekologiskt har en mer tydlig plats i lagstiftningen än vad gäller närproducerat. Begreppet närproducerat har inte på samma sätt som det ekologiska ingått i regeringens mål mot hållbar utveckling. Detta har dock inte hindrat konsumenterna från att ta till sig begreppet och göra det till ett viktigt inköpskriterium när de handlar. Undersökningen behandlar även dessa två begrepp i förhållande till det konventionella jordbruket, där för och nackdelar diskuteras. Vilka är konsumenterna som handlar dessa varor och vad får det för konsekvenser för miljön? Uppsatsen belyser även ny forskning och en fråga som diskuteras är om maten verkligen räcker till för alla om det skulle vara så att allt odlas ekologiskt.

Författare

Oliver Andersson

Lärosäte och institution

Linnéuniversitetet/Institutionen för kulturvetenskaper (KV)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..