Sök:

Vikten av entreprenörskap & innovation för den svenska landsbygden

en litteraturstudie om hur entreprenörskap och innovation kan stödja utvecklingen av en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar landsbygd


Landsbygden står idag inför en rad olika problem. Några av de problem som är oroväckande är en dålig lönsamhet för företagare på landsbygden, tilltagande urbanisering samt ökande miljöproblem (Internet, Regeringskansliet, 1, 2010). Dessa tillsammans utgör barriärer för en hållbar utveckling av den svenska landsbygden. I Brundtlandsrapporten, skriven på uppdrag av Förenta Nationerna, är hållbar utveckling "en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov" (World Commission on Environment and Development, 1987, s.43). Många gånger förknippas hållbar utveckling med tre specifika perspektiv; ekonomiskt, socialt, och miljömässigt perspektiv (Goosen, 2012). För att landsbygden ska kunna uppnå hållbarhet behöver den stimulera företagande, erbjuda en infrastruktur som människor efterfrågar samt bevara den miljö och de landskap den omges av. Entreprenörskap anses vara viktigt för samhället eftersom det är värdeskapande och genererar nya arbetstillfällen (Landström, Löwegren, 2009). Nytänkande och kreativitet är förutsättningar för ekonomisk utveckling och tillväxt i samhället. Hur väl omgivningen stimulerar nyföretagande har att göra med vilka barriärer som existerar och då spelar politiska, juridiska, kulturella och infrastrukturella faktorer in i bilden. Schumpeter var bland de första ekonomerna som betonade vikten av innovation för att nå en ekonomisk tillväxt (Trott, 2005). Kan entreprenörskap och innovation vara ett medel för att uppnå en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar landsbygd i Sverige? Syftet med denna litterära studie är att skapa en förståelse kring huruvida entreprenörskap och innovation kan stödja utvecklingen av en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar landsbygd. Uppsatsen har studerat fyra fallexempel från den svenska landsbygden som på ett eller annat sätt tar i anspråk entreprenörskap och innovation för att avgöra huruvida detta är möjligt. Dessa fyra fallexempel är Gnosjö, Kosteröarna, Kristallen AB och Svartådalen.

Författare

Pauline Cappelen Erik Frösslund Charlotte Ranbäck

Lärosäte och institution

SLU/Dept. of Economics

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..