Sök:

Vi är sexuella varelser! - Hur bestämmer talet om sexualitet den sexuella orienteringen? En intervjustudie om talet om sexualitet.


AbstractGenom kvalitativa intervjuer med fyra lärare som undervisar i sex- och samlevnad pågrundskolans senare del, och en utbildningskonsult från preventions- och utvecklingsenheten iGöteborg, undersöks hur sexuell orientering konstrueras, reproduceras och utmanas genomderas tal om sexualitet. Syftet är att diskutera hur människans sexuella begär riktas genomnormer och regler. Med utgångspunkt i teoretiska perspektiv utifrån Sigmund Freudspsykoanalys, Ernesto Laclau och Chantal Mouffes diskursteori, Judith Butler och SaraAhmeds queerteoretisk fenomenologi, fokuseras analysen på hur människan genom normeroch regler socialiseras in i en sexuell begärsriktning. Detta görs efter vad som är godtagbarabegärsriktningar inom samhället.Respondenterna i uppsatsen anser att sexualitet bör förstås som en relation mellan ettbegär och någon/något som begärs. En sådan förståelse positionerar resonemanget i endiskussion om hur begärsrelationer får ta utrymme i samhället på grund av huruvida normeroch regler godtar respektive förkastar begärsrelationer. Genom uppsatsen blir det centralt attförhålla sig till den heterosexuella matrisen, som anses vara den grundläggandemaktordningen som reglerar och normerar sexuellt begär.Respondenternas resonemang stärker förståelsen för hur regler och normer samverkar ikonstitutionen av sexuell orientering. Min undersökning visar att det är viktigt att diskuterahur talet om sexualitet också skapar en förståelse för olika begärsriktningar. I uppsatsenunderstryks hur normer och regler samverkar för riktningen som sexuellt begär kan orienteraspå.Nyckelord: Antagonism, artikulation, diskurs, drivkraft, hegemoni, heterosexuell matris,lustupplevelser, sexualitet, sexuell begärsföljd, sexuell begärsrelation, sexuell begärsriktning,sexuell orientering, sexuellt begär och överjag.

Författare

Amanda Lönnstig

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för kulturvetenskaper

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..