Sök:

Vårdpersonalens skattning av strukturell empowerment och arbetstillfredsställelse samt reliabilitetstestning av instrumentet CWEQ.???


Tidigare studier har visat att bristen på strukturell empowerment på vårdavdelning ofta leder till försämrad personalhälsa, sämre arbetsmiljö och mindre samarbete med kollegor samt högre grad av utmattningssymtom. Syftet med studien var att beskriva vårdpersonalens upplevelse av strukturell empowerment vid en akut kirurg- och ortopedavdelning, samt att undersöka om det finns några skillnader mellan sjuksköterskors och undersköterskors skattning av strukturell empowerment. Ytterligare ett syfte var att beskriva vårdpersonalens upplevelse av arbetstillfredsställelse samt att reliabilitetstesta ett instrument som mäter strukturell empowerment. Data gällande strukturell empowerment samlades in med instrumentet Condition of Work Effectiveness Questionnaire (CWEQ och CWEQ II) och data gällande arbetstillfredsställelse samlades in med en studiespecifik fråga. Femtioen enkäter delades ut, 43 personer svarade vid första mätningen och 39 personer vid andra mätningen. Huvudresultatet visade att personalens upplevelse av strukturell empowerment var medelmåttig. Sjuksköterskor skattade strukturell empowerment statistiskt signifikant högre jämfört med undersköterskor. Åttioen procent (n 35 av 43) av personalen upplevde arbetstillfredsställelse som bra eller mycket bra. Instrumentets reliabilitet, test-retest var r 0,40-0,86 och Cronbach Alpha 0,57-0,91. Slutsatserna är att personalen upplevde medelmåttig strukturell empowerment och att psykometriska data, test-retest och Cronbach Alpha, för den Svenska versionen av CWEQ och CWEQ II är i stort acceptabla.

Författare

Kristina Ed Stina Faller

Lärosäte och institution

Högskolan i Gävle/Institutionen för vårdvetenskap och sociologi

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..