Sök:

Vänsterpartiet - Isolationism och välfärdsnationalism? En jämförande studie av Vänsterpartiets och det franska Kommunistpartiets EU-politik 1951-2009

Bakgrund och problem: Det har riktats kritik från många håll mot det nuvarande sättet attredovisa leasingavtal på. Distinktionen mellan finansiellt och operationellt leasingavtal harmedfört att många företag väljer att redovisa sina avtal som operationella, då dessa inte inkluderasi balansräkningen, vilket gör att en mer positiv bild förmedlas av verksamheten. IASBs nyaförslag innebär att alla avtal kommer att redovisas som finansiella, vilket medför konsekvenser förföretagen då balansräkning och mått såsom skuldsättningsgrad kommer att påverkas.Syfte och avgränsning : Vi avser att analysera utvalda remissvar från diskussionsunderlaget ochundersöka vad berörda parter anser kring förslaget och dess effekter på redovisningen. Vårt syfteär vidare att sammanställa remissvaren med avseende på valda frågor i diskussionsunderlaget ochfå en övergripande bild över likheter och olikheter mellan synpunkterna. I studien har vi valt attinte inkludera de remissvar som berör värderingsproblematiken kring det nya förslaget och vikommer inte att titta på remissvar från enskilda företag.Metod: Remissvaren studeras med avseende på de frågor som finns presenterade idiskussionsunderlaget. Vi har valt att dela in remissvaren i tre undergrupper, intresseföretag ochliknande, revisionsföretag och universitet, totalt 22 remissinstanser fördelat på Europa och USA.Vi har sedan presenterat remissinstansernas svar i tabellform och därifrån gått vidare med analysav svaren.Analys och slutsats: De flesta remissvaren tyder på att det finns en uppfattning om att dennuvarande leasingredovisningen inte uppfyller användarnas behov. Det verkar finnas ett stöd förden analys som IASB gör för de tillgångar och skulder som uppkommer i ett leasingavtal, dockgår åsikterna isär kring hur dessa ska presenteras i balansräkningen. En tendens är attorganisationer som representerar företag verkar vara något mer negativa inställda till förslaget ihelhet.Förslag till fortsatt forskning: Vi anser att det hade varit intressant att genomföra en studie avremissinstansernas synpunkter när förslaget väl implementeras. Andra intressantaforskningsområden kan tänkas behandla den värderingsproblematik som uppkommer ellerundersöka leasegivarens redovisning och dess konsekvenser, vilket många instanser efterlyst.

Författare

Daniel Hallberg

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Statsvetenskapliga institutionen

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..