Sök:

Välfärd i fred - överlevnad i krig

Det civila och militära försvaret i Sverige under kalla kriget med fokus på Köpings civilförsvarsanläggning i Arlaberget 


Denna uppsats syftade i att undersöka en civilförsvarsanläggning lokaliserad i Arlaberget utanför Köping genom en studie på lokal nivå. För att placera den lokala undersökning i ett större sammanhang presenterades först en sammanställning av de nationella försvarssatsningar som ägde rum i Sverige under det kalla kriget i uppsatsen. Satsningar inom både det civila och militära försvaret presenterades i denna redogörelse. Denna redogörelse visar att omfattande satsningar gjordes på det civila och militära försvaret, satsningar som kan förstås utifrån tankar om folkhemmet.Ett antal frågor formulerades för att undersöka den lokala civilförsvarsanläggningen i Köping. Uppsatsen kommer fram till att Arla bergskyddsrum byggdes i Köping som en del i en större nationell process, liknande anläggningar byggdes i hela Sverige, även om det fanns vissa lokala motiv som verkade extra motiverande bakom byggandet av Arlaanläggningen. I anläggningen skulle vidare en relativt stor mängd människor arbeta och bo i händelse av kris eller krig, bergrumsanläggningen hade också skydd mot en mängd vapentyper. I händelse av krig eller kris skulle ledningscentralen fungera som civilförsvarets nervcentrum för Köping, med organisering av civilförsvaret och kommunens övriga funktioner i krig. Arlaanläggningen kom att avvecklas under 1990-talet på grund av en rad faktorer, framförallt beroende på en försvunnen eller förändrad hotbild i och med det kalla krigets upphörande. 

Författare

Fredrik Jansson

Lärosäte och institution

Mälardalens högskola/Akademin för ekonomi, samhälle och teknik

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..