Sök:

"Vägledare tenderar att bli väldigt neutrala"

En studie om vilka förväntningar rektorer inom gymnasieskolan har på studie- och yrkesvägledares yrkesroll och uppdrag och hur de kan påverka detta genom sitt ledarskap.


Syftet med denna studie är att belysa hur rektorer kan påverka studie- och yrkesvägledares yrkesroll och uppdrag inom gymnasieskolan. En jämförelse av kommunala gymnasieskolor och fristående gymnasieskolor har även gjorts och skillnader kan påvisas. Genom en kvalitativ metod i form av intervjuer har vi fått en djupare förståelse för detta fenomen. Studien grundar sig på 6 intervjuer med rektorer i en medelstor stad i mellersta Sverige. Resultatet visar på att rektorer inte har fått rätt förutsättningar från varken stat, huvudmän eller rektorsutbildning för att förstå studie- och yrkesvägledares yrkesroll och uppdrag. Det framkommer även att förväntningarna på en studie- och yrkesvägledare är många och vissa är motstridiga i jämförelse med teorier, litteratur och tidigare forskning. Detta kan bero på att studie- och yrkesvägledarrollen är otydlig, att rektorer inte är uppdaterade på de mål- och styrdokument som är framtagna för den studie- och yrkesvägledande verksamheten samt att de inte använder sitt ledarskap för att tydliggöra studie- och yrkesvägledares position. Det framkommer även att kommunala skolor satsar mer på samverkan medan fristående skolor vill att studie- och yrkesvägledare ska fokusera på mer konkreta arbetsuppgifter relaterade till studie- och yrkesvägledning. Resultatet pekar även på att vissa rektorer är missnöjda med yrkesrollen, att studie- och yrkesvägledare är för neutrala och att yrkesrollen behöver utvecklas och uppdateras.                 

Författare

Matilda Arenrot Hjälte Josefine Johansson

Lärosäte och institution

Stockholms universitet/Institutionen för pedagogik och didaktik

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..