Sök:

Vad vill Du äta idag? - Hur kostchefen kan erbjuda äldreomsorgens brukare en valmöjlighet mellan olika maträtter


Måltiden är viktig för äldreomsorgens brukare. Undersökningar visar att måltidens näringssammansättning prioriteras i högre grad än att brukaren ska få sina önskemål kring måltidsutformningen uppfyllda. Vårdpersonalens önskemål prioriteras högre än brukarens. I särskilt boende har brukare en begränsad och i vissa fall obefintlig möjlighet att påverka sina egna måltider. Brukare inom äldreomsorgen vill, enligt flera undersökningar, kunna påverka sin måltidsmiljö och välja mellan olika rätter. I Göteborgs Stad har detta uppmärksammats på politisk nivå. Det pågår nu ett projekt där ett av målen är att erbjuda äldreomsorgens brukare valmöjlighet mellan två eller fler rätter.Syftet med vår studie har varit att undersöka äldreomsorgens kostchefers uppfattningar om att skapa ett måltidsservicesystem som kan erbjuda två eller fler rätter på menyn. För att genomföra undersökningen har vi använt oss av kvalitativa intervjuer.Resultatet visar att det finns ett flertal svårigheter med att skapa ett måltidsservicesystem som erbjuder två eller fler rätter på menyn. De svårigheter som diskuterades i störst omfattning var samarbetet med vård- och hemtjänstpersonalen samt logistiska svårigheter. Resultatet visar även på flera åtgärder som kan tillämpas för att skapa ett måltidsservicesystem som erbjuder två eller fler rätter på menyn. Åtgärderna kan vara att samarbeta inom eller mellan stadsdelarna och kombinera menyn med externa alternativ exempelvis skolmat.Flertalet sektorer inom måltidsservicesystemet ligger utanför måltidsverksamheten men har likväl en betydelse för brukarens uppfattning av kvaliteten på dennes måltid. Exempel på en sektor utanför måltidsverksamheten som påverkar måltidens totala kvalitet är den servicelösning där vård- eller hemtjänstpersonal serverar och presenterar måltiden för brukaren. Vår slutsats är att det är viktigt att se måltidsservicesystemet ur ett helhetsperspektiv för att finna alla dess trånga sektorer.

Författare

Marcus Johansson Erik Kaaling

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..