Sök:

Vad har foam rolling för effekt på rörligheten passivt och aktivt i flexion och extension i höftleden under 4 veckors användande?

Foam rolling innebär att en individ rullar på en cylinderformad skumrulle över musklerna, detta för att kunna öka rörelseomfånget i en led och användas för att patienten själv ska kunna utföra myofascial release. Inom fysioterapin skulle foam rollers kunna användas som behandling till patienter med stel muskulatur, spända muskler och som en enkel behandlingsmetod för patienter att utföra själva. Undersöka effekten av foam rolling på aktiv och passiv flexion i höftleden. En Singel Subjekt Experimental Design studie med ABA design användes. 3 deltagare medverkade i studien. Foam roller användes under 4 veckor, 4 gånger/ vecka i tre olika övningar. Mätningar av aktiv och passiv flexion och extension i höften utfördes 2 gånger i veckan under baseline, intervention och whitdrawl. Hos alla deltagare sågs en ökad rörlighet i flexion och extension både passivt och aktivt under interventionsfasen. Det sågs även en ökning av kontrollvariabeln, höger ben, efter avslutade mätningar. Denna studie visar på rörlighetsökning gällande aktiv och passiv flexion och extension i höftleden hos deltagarna i studien. Huruvida den ökade rörligheten beror på foam rolling eller andra variabler är dock svår att säga. Rörlighetsökningen som påvisats är inte långsiktig och det behövs mer forskning på foam rolling för att bevisa dess effekt.

Författare

Elin Dahl Linnéa Esko

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..