Sök:

Vad händer när han slutar?

en studie om kunskapsbevarande i en organisation vid en nyckelpersons pensionering


Sammanfattning: Vi står inför en tid med stora pensionsavgångar, endast under 2011 kommer 124 000 svenskar att fylla 65 år. Då äldre anställda ofta innehar mycket kunskap efter lång erfarenhet inom en organisation finns en risk att kunskapen följer med dem när de slutar till följd av en pensionering. Med denna studie önskar vi kunna bidra med en större förståelse för betydelsen av en tydligt utarbetad pensionerings- och kunskapsledningsstrategi för en organisation då dessa stora pensionsavgångar väntar. Vi önskar även bidra med en ökad medvetenhet om kunskapsledningens relevans i organisationer, och att denna medvetenhet bör finnas hos alla anställda och inte endast vara individspecifik.Syftet med denna studie var att kartlägga och analysera det personliga nätverket runt en nyckelperson i en organisation för att kunna utvärdera nätverkets roll i bevarandet av kunskap vid nyckelpersonens pensionering samt identifiera kunskapsbevarande faktorer. Studien genomfördes som en kvalitativ fallstudie där både intervjuer och dagböcker användes för att samla in det empiriska materialet. Studien genomfördes på ekonomiavdelningen på Linköpings kommun där den snart pensionerade ekonomidirektören och hans närmsta nätverk undersöktes. Utifrån det empiriska materialet genomfördes en nätverksanalys med avseende på individers samspel, roller och kunskapsutbyte i nätverket.Studiens resultat visar att ett nätverk som arbetat tillsammans under en lång tid har delat kunskap och utvecklat en gemensam kunskapsbas, som till viss del kan förhindra en kunskapsförlust vid en nyckelpersons pensionering. Dock kan en nyckelpersons insikter, systemkunnande och plats i organisationens historia som uppnåtts genom lång erfarenhet aldrig fullständigt ersättas. Studiens resultat visar även att en individs tidiga insikt om potentiell kunskapsförlust vid pensionering och motivation att dela med sig av kunskap bidrar till att förminska kunskapsförlusten.

Författare

Eva-Lena Lundgren Malin Trevett

Lärosäte och institution

Linköpings universitet/Linköpings universitet/Institutionen för ekonomisk och industriell utvecklingFilosofiska fakulteten

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..