Utveckling av det förebyggande underhållet vid chokladpralinlinjen
I Upplands Väsby utanför Stockholm tillverkar Kraft Foods bland annat
choklad under varumärket Marabou. Vid anläggningen finns en Pralin Line som
är en automatiserad produktionslinje för tillverkning av chokladpraliner i
ask. Under en tid har Pralin Line inte kunnat motsvara förväntningarna och
har inte haft den linjeeffektivitet man eftersträvar. Som ett led i detta
har ett projekt initierats för att öka effektiviteten vid Pralin Line. En
del i projektet är detta examensjobb som syftar till att utveckla det
förebyggande underhållet vid Pralin Line. Examensjobbet är utfört på plats
i fabriken i Upplands Väsby under 20 veckor hösten 2005.
För att kunna öka tillgängligheten hos maskinerna och minska stopptiden på
grund av felaktiga eller havererade maskiner har en satsning på det
förebyggande underhållet skett. Eftersom Pralin Line är fullbelagd finns
det inte mycket utrymme för underhållsstopp så det förebyggande underhållet
måste också effektiviseras. Målet är att kunna flytta så mycket tid som
möjligt från direkt avhjälpande underhåll till ett planerat förebyggande
underhåll.
Genom att utveckla nya rutiner för det förebyggande underhållet och
periodisera dessa ska stopptiden minska och tillgängligheten öka. För att
nå målet har nya instruktioner för det förebyggande underhållet skapats och
för att kunna följa upp det underhållet har också checklistor för alla
underhållsinstruktioner skapats. I framtiden ska alla mekaniker och
operatörer som gör underhåll på maskinerna följa rutinerna.
Även en daglig tillståndskontroll har utvecklats under examensarbetets
gång. Den dagliga tillståndskontrollen ska utföras av operatörer vid linjen
varje dag. Syftet med den dagliga kontrollen av maskinerna är att kunna
identifiera fel innan de skapar ett större problem och ger driftstörningar.
Även här är det utvecklat en checklista för att kunna följa upp de dagliga
problemen och åtgärderna vid produktionslinjen.
Under examensjobbets tid har också ansvariga för olika områden inom
produktionen utsetts. Pralin Line har blivit uppdelad i områden där varje
område har en ansvarig för det förebyggande underhållet och den dagliga
tillståndskontrollen vid. Detta är också en del i att bygga upp rutiner
kring FU och en organisation där alla vet om sina uppgifter.
Målet med examensjobbet är att kunna öka tillgängligheten vid Pralin Line
genom mindre stopptid till följd av felande maskiner och utrustning. Under
dessa 20 veckor har det varit svårt att konstatera förbättringar i
tillgängligheten vid linjen men med ett fortsatt arbete och satsningar på
det förebyggande underhållet kommer tillgängligheten att öka i framtiden.
Examensjobbet har bidragit till att det nu finns rutiner för det
förebyggande underhållet vid Pralin Line. Det är en bra grund för fortsatt
arbete med att utveckla det förebyggande underhållet vid Pralin Line.
Rekommendationerna för framtiden är att satsa på ett underhållssystem,
vilket kommer att fungera som ett stöd vid allt underhållsarbete. Via
underhållssystemet har man dessutom en bra och viktig uppföljning av alla
åtgärder vid linjen. För att få till stånd ett bra FU rekommenderas också
fasta stopptider varje vecka för inplanerade FU-åtgärder. Utbildning av
personal är också viktigt så att alla operatörer i större utsträckning kan
bidra vid underhållsarbete eller omställningsarbete för att korta ner dessa
tider maximalt. Med fler i personalen utbildade på maskinerna kan också
fler personer utföra dagliga tillståndskontroller och bidra till snabbare
ingrepp vid tillfälliga produktionsstörningar.