Sök:

Upplevelser av mat och måltider

En kvalitativ studie om att leva med gastrostomi efter behandling mot huvud- och halscancer

Bakgrund: Kring begreppet mat och måltider är gemenskap och njutningen av maten viktigafaktorer. För personer som genomgår behandlingar mot cancer i huvud- och halsområdet kanmåltidssituationen förändras markant genom sväljsvårigheter och förändrad smak.Syfte: Syftet med denna studie var att undersöka hur mat och måltider upplevs och hanterasav individer som efter behandling mot huvud- och halscancer får livslång näring viagastrostomi.Metod: Intervjuer genomfördes med sex personer i åldrarna 57-70 år. Deltagarna hade haftgastrostomi i mellan ett och fem år och planerades i dagsläget att ha kvar denna. Intervjuernaspelades in, transkriberades och analyserades utifrån en tematisk analysmetod.Resultat: Deltagarna beskrev en lycka över att ha överlevt sjukdomen och den glädjenöverskuggade eventuella besvär med gastrostomin. Det var dock en lång resa genomsjukdomsprocessen med både psykiska och fysiska påfrestningar. Tillbaka i vardagen hadedeltagarna accepterat gastrostomin och normaliserat denna i vardagslivet. Deltagarnaupplevde en stor avsaknad av mat och att inte längre kunna känna smaker som tidigare. Föratt hantera dessa förändringar hade deltagarna utvecklat olika strategier, som till exempel attsmaka på mat och att njuta av maten med andra sinnen. Det beskrevs också hur den socialasamvaron med andra människor minskat genom att inte kunna äta som vanligt och ävenrelaterat till detta hade deltagarna utvecklat hanteringssätt i vardagen.Slutsats: Genom de problemområden och copingstrategier som identifierats i denna studiekan hälso- och sjukvården ge bättre information och stöd till framtida patienter.

Författare

Susanna Sandberg

Lärosäte och institution

Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Nivå:

"Masteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete) om 30 högskolepoäng (med vissa undantag) utfört för att erhålla masterexamen.

Läs mer..