Sök:

Upplevelser av förändrade kostvanor hos personer med typ 2-diabetes

En litteraturstudie


Bakgrund: Personer med sjukdomen diabetes beräknas att öka och i Sverige år 2009 uppskattades 325 000 personer ha diagnosen typ 2-diabetes. Sjukdomen kännetecknas av för hög glukoskoncentration i blodet som kan förbättras genom en hälsosam kost. Förändrade kostvanor kan vara den enda behandlingsmetoden som personer med typ 2-diabetes behöver genomföra. Kosten hjälper till att undvika blodglukossvängningar och förbättrar glukostoleransen. Livsstilsförändringen är krävande då diabetes påverkar hela människan och dennes vardag. Förändring av kostvanor är ett problem då det kräver mycket tid och är en påfrestning i vardagen. Förändringarna är av betydelse för personerna med typ 2-diabetes därför är det viktigt att belysa. Förändrade kostvanor kan innebära att personernas livsvärld påverkas och ett sjukdomslidande kan uppstå som medför känslor av ensamhet och skam. Syfte: Syftet med studien var att belysa upplevelser av livsvärlden efter förändrade kostvanor hos personer med typ 2-diabetes. Metod: En litteraturstudie med kvalitativ ansats baserad på åtta vetenskapliga artiklar gjordes. Dessa kvalitetsbedömdes enligt Willman, Stoltz och Bahtsevanis protokoll och analyserades enligt Graneheim och Lundmans tolkning av en innehållsanalys. Resultat: Resultatet visade att personerna med typ 2-diabetes upplevde att de hade konstanta tankar kring kost och måltidplaner, familjelivet påverkades negativt och personerna kände sig begränsade i sitt vardagliga liv och behövde stå emot frestelser. Slutsats: Förändringar av kostvanor är en påfrestning för personerna med typ 2-diabetes både känslomässigt och praktiskt. De får en förändrad livsvärld och har vi förståelse för denna kan vi underlätta förändringarna.

Författare

Denise Lind Marie Möller

Lärosäte och institution

Sektionen för hälsa

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..