Sök:

Upplevelser av att vara närstående till en person med Alzheimers sjukdom - Litteraturstudie baserad på självbiografiska verk


När en familjemedlem drabbas av Alzheimers sjukdom förändras hela livssituationen för de närstående. För att kunna ge en individanpassad omvårdnad med god kvalitet för personer med Alzheimers sjukdom krävs en bra samverkan mellan sjuksköterskan och de närstående. Genom att få en ökad förståelse och kunskap om de närståendes upplevelser har sjuksköterskan möjlighet att möta de närståendes behov och stödja dem i vårdarrollen. Syftet med studien är att belysa upplevelsen av att vårda en person med Alzheimers sjukdom i hemmet. Metoden utgår från Lundman och Graneheims kvalitativa innehållsanalys där tre självbiografier granskas och analyseras. Analysen resulterade i tre kategorier med tre tillhörande subkategorier. Kategorierna är sorg, förändrad livssituation och ljuspunkter. De närstående lever dagligen med sorgen och saknaden av det som varit. Vardagen tillsammans med en person med Alzheimers sjukdom fylls av fysisk och psykisk belastning och risken för utmattning är stor. Samtidigt upplever de närstående ljuspunkter tillsammans med sin livspartner som får dem att fortsätta att orka vårda den Alzheimers sjuka personen i hemmet.

Författare

Ulrika Hansson Anna Westergren

Lärosäte och institution

Blekinge Tekniska Högskola/Sektionen för Hälsa (HAL)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..