Sök:

Upplevelsefokuserad Utställningsproduktion

Hur utställningsproduktion och upplevelseproduktion kan kombineras för att skapa utställningar som attraherar Generation Y


Då samhället går mot ett upplevelsesamhälle ställs nya krav på organisationer, och så även på museer. Vi har identifierat att Generation Y (80- och 90-talister) besöker museer i mindre utsträckning än äldre generationer vilket skulle kunna ses som oroande då Generation Y är morgondagens museibesökare och kulturkonsumenter. Generation Y är den första generationen som vuxit upp omgivna av tekniska prylar. De ställer höga krav på sin omgivning och vill bli underhållna, vilket är ett behov som museerna måste möta.Syftet med arbetet är att undersöka huruvida upplevelseproduktionsteorier kan appliceras på utställningsproduktion för att skapa attraherande utställningar för Generation Y, exemplifierat genom konceptutveckling av den permanenta utställningen på Piteå museum. Vi har funnit att upplevelseproduktion och utställningsproduktion med fördel kan kombineras. Denna kombination har vi benämnt Upplevelsefokuserad utställningsproduktion. Vi anser att Upplevelsefokuserad utställningsproduktion kan vara nyckeln till att nå Generation Y eftersom den består av de komponenter som generationen efterfrågar och uppskattar. För konceptutvecklingen har vi fokuserat på att med enkla medel, små resurser och god målgruppskännedom utveckla den permanenta utställningen på Piteå museum till en Upplevelsefokuserad utställning. Genom ett växelspel av både text, bild, ljud, film, föremål och andra sinnesintryck kan utställningen på Piteå museum utvecklas för att attrahera Generation Y. De moment som vår konceptutveckling innehåller kan med stor sannolikhet appliceras även på andra museer och utställningar, om än med vissa modifikationer.

Författare

Astrid Fält Sofia Martin

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för konst, kommunikation och lärande

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..