Sök:

Upplevd hälsa hos personer med typ-2 diabetes som äter Low Carb High Fat (LCHF)-kost


Bakgrund: Det har varit mycket diskussioner om vilken kost som a?r la?mplig vid typ-2 diabetes. LCHF-kost har pa? senare tid blivit uppma?rksammad som ett bra alternativ. Det finns flera vetenskapliga studier avseende de fysiologiska effekterna av LCHF-kost, men inte pa? den sja?lvupplevda ha?lsan hos dem som fo?ljer kosten. Syfte: Att underso?ka upplevd ha?lsa hos personer med typ-2 diabetes som a?ter enligt LCHF-kost och vilket bemo?tande de fa?tt av sjukva?rdspersonal relaterat till kostvalet. Ett ytterligare syfte a?r att underso?ka var dessa personer hittat kunskap om LCHF-kost. Metod: Kvalitativ intervjustudie. Telefonintervjuer ho?lls med tio medlemmar ur Facebook- gruppen ?Olydiga DIABETIKER? som anma?lde sig frivilligt till studien. Resultat: Deltagarna har ma?rkt flera ha?lsofo?rdelar sedan de bo?rjat med LCHF-kost; fo?rba?ttrat HbA1C, viktnedga?ng, fo?rba?ttring av o?vriga sjukdomstillsta?nd, exempelvis sma?rtande leder och hypertoni, och de ma?r generellt mycket ba?ttre. Upplevelsen av att inte bli respekterad fo?r sitt kostval beskriver flertalet intervjupersoner och de o?nskar att sjukva?rdspersonal ska ta till sig mer av den nya kunskapen om LCHF-kost. Hur de funnit kunskap om LCHF-kosten varierade mellan att ha la?st sja?lv, fa?tt tips och en kombination av de tva?. Slutsats: Deltagarna i studien upplever sin ha?lsa som avseva?rt fo?rba?ttrad efter start av LCHF- kost. De a?r missno?jda med bemo?tandet de fa?tt fra?n sjukva?rdspersonal anga?ende sitt kostval, vilket tyder pa? att sjukva?rdspersonal beho?ver bli ba?ttre pa? att tilla?mpa personcentrerad va?rd. Det finns ett behov av vidare forskning inom detta omra?de. 

Författare

Johanna Henningson Emelie Carlbaum

Lärosäte och institution

Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..