Uppfödning av kaniner för slakt
Djurproduktionen i Sverige idag är i en stor utvecklingsfas, Många lantbrukare lägger idag
ner sin djurproduktion för att den inte är lönsam. De som är kvar däremot utvecklar och
utökar sin produktion, oftast med att bygga nya och rationellare stallar. Då blir de gamla
byggnaderna tomma och kostar pengar i underhåll.
Detta examensarbete är gjort i syfte att hitta en produktion som täcker upp kostnaderna för
att underhålla gamla byggnader samt ger ett positivt netto. Uppfödning av köttkaniner kan
då vara en lösning, då de inte kräver någon större arbetsinsats samt att man ändå
producerar grovfoder som kaninerna äter.
Kaninkött har idag blivit mera uppmärksammat då flera exklusivare resturanger i Sveriges
större städer har börjat serverat detta. Tv-kockarna har även börjat tillreda kaninkött,
efterfrågan har då ökat. Kaninköttet framhävs idag att vara klimatsmart då de reproducerar
sig snabbt och har en snabb tillväxtkurva på relativt lite foder, till skillnad mot exempelvis
nötkreatur.
Uppfödningen av kaniner för köttproduktion är idag mycket liten i Sverige till skillnad mot
övriga Europa, och då framförallt de södra delarna där kaninen har en central plats i
kosten.
Kaninkött är inte vanligt i Sverige idag. Det gör att det finns få uppfödare och således
väldigt lite information om hur uppfödningen för köttproduktion går till. Den litteratur som
finns att tillgå är mycket begränsad. Det gör då att det kan vara svårt att komma igång med
en effektiv produktion. Kaninkött har idag blivit på modet, varpå det hölls ett seminarium
om kaninproduktion på KSLA i Stockholm. Detta seminarium underlättade studien om hur
en effektiv kaninproduktion går till. Dessutom fanns det många personer som är
sakkunniga i ämnet. Dessa personer intervjuades både på plats och även kontaktades samt
besöktes för att få en uppfattning om hur produktionen fungerar.
Själva uppfödningen av kaniner såg inte ut att vara för komplicerad, dock är det som med
vanlig nöt- och svinköttsproduktion, ska den bli lönsam krävs det att man har
välbalanserade foderstater för att få en effektiv tillväxt. Ett problem med uppfödningen
idag är att det inte finns några tydliga regler och förordningar om hur kaninuppfödning för
köttproduktion ska behandlas. De lagar och förordningar som finns omfattar bara hållande
av kaniner som sällskapsdjur. Jordbruksverket har på senare tid uppmärksammat detta
problem och tillsatt en utredning om hur kaninköttsproduktion ska bedrivas.
Det finns goda möjligheter att starta upp en produktion på den egna fastigheten. Dock
återstår det hur man skall avyttra köttet kontinuerligt. Ökar konsumtionen av kaninkött så
kommer detta problemet att lösa sig.