Sök:

Symptombild och förekomst av överkänslighetsreaktioner vid administrering av intravenöst och intraarteriellt jodbaserat icke-joniskt kontrastmedel

En allmän litteraturöversikt


Introduktion: Jodbaserade röntgenkontrastmedel är bland de vanligaste använda läkemedel som administreras intravenöst. Kontrastmedel vid radiologiska undersökningar kan ge upphov till olika typer av överkänslighetsreaktioner, därför är det viktigt för röntgensjuksköterskor att kunna vara förberedda och observanta på symptom för att kunna tillgodose en patientsäker vård. Syfte: Syftet med litteraturöversikten var att studera symtombild och hur ofta överkänslighetsreaktioner inträffar, samt vilka patienter som är mest utsatta för kontrastmedelsöverkänslighetsreaktioner vid radiologiska undersökningar med intravenös eller intraarteriell administrering av jodbaserat icke-joniskt kontrastmedel. Metod: Studien genomfördes som en allmän litteraturöversikt inom området radiografi och utfördes systematiskt för att sortera ut vetenskaplig forskning som kunde ge svar på syftet. 15 artiklar analyserades. Resultat: Prevalensen av överkänslighetsreaktioner var mellan 0,1 % och 2,7 % varav allvarliga överkänslighetsreaktioner som kräver akut sjukvård 0,01 %. Vanligaste förekommande symptomet var urtikaria. Flera riskfaktorer beskrevs och bland dessa var bakomliggande sjukdomar samt allergier, tidigare kontrastmedelsreaktioner och kvinnligt kön. Konklusion: Överkänslighetsreaktioner vid administrering av jodbaserat icke-joniskt kontrastmedel var sällsynta. När det gäller riskfaktorer visar resultaten olika, det fanns ingen riskfaktor som utmärkte sig mer än andra. Då överkänslighetsreaktioner är sällsynta kan det vara svårt för röntgensjuksköterskan att känna sig väl förberedd och trygg i sitt agerande när en allvarlig överkänslighetsreaktion väl uppstår. Utbildning för att kunna identifiera symptom och hantera en allvarlig överkänslighetsreaktion är betydelsefullt i den kliniska verksamheten.

Författare

Sara Lindblom Nadezda Olofsson

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..