Sök:

Sunt bondförnuft eller japansk processtyrningsfilosofi? - En jämförande studie om lean i sjukvård respektive tillverkningsindustri


Syfte: Syftet med uppsatsen är att beskriva och analysera lean som processtyrningsansats i de två olika kontexterna tillverkning och hälso- och sjukvård. | Metod: Vi har genomfört en jämförande undersökning av explorativ karaktär genom flerfallstudier. Vi använder oss av en metod där vi utifrån vår empiri drar slutsatser och skapar prövbara hypoteser. | Teoretiska perspektiv: Vi har använt oss av teorier utifrån Lean Thinking; Specify value, Identify the value stream, Flow, Pull och Perfection. Även Kaizen har varit betydande. | Empiriska perspektiv: Vår empiri har vi erhållit genom fyra semistrukturerade besöksintervjuer i två olika fallorganisationer, kompletterat med dokumentstudier från respektive fallorganisation. | Slutsats: Vi har i denna studie funnit likheter men också betydande skillnader i förutsättningarna mellan kontexterna tillverkningsindustri och sjukvård. Trots det har vi kommit fram till att lean fungerar i kontexten sjukvård, men att det måste situationsanpassas.

Författare

Pontus Enander Gustav Fricke Rasmus Grahn Martin Örn Torgersson

Lärosäte och institution

Lunds universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..