Sök:

Stöd för våldtagna kvinnor i Göteborg Stödorganisationers uppfattningar kring varför många våldtagna kvinnor inte söker stöd


Syftet med studien är att undersöka vad som påverkar våldtagna kvinnor till att söka stöd alternativt inte söka stöd, samt att få en förståelse för hur stödet kan förbättras.Vi har använt oss av en kvalitativ forskningsmetod och intervjuat personal från olika organisationer som arbetar med stöd för våldtagna kvinnor. Vi utförde fem intervjuer och använde oss sedan av kodning för att analysera materialet.Det framkommer i intervjuerna att det antas finnas ett stort antal våldtagna kvinnor som inte söker stöd, detta på grund av att de känner skuld och skam inför det de utsatts för. Även samhällets attityder kring våldtäkt tas upp som en av orsakerna till att många våldtagna kvinnor inte söker stöd. Om händelsen blir känd kan kvinnorna påverkas på så sätt att hon ses som en avvikare och kan hamna utanför, vilket gör det svårt för de våldtäktsdrabbade att våga prata det de varit med om. Trots detta söker en del våldtagna kvinnor stöd, ofta är det de, som flera år efter att våldtäkten ägt rum, känner att de nått botten. De känner fortfarande skuld och skam men har helt enkelt nått en punkt där de måste söka stöd för att kunna ta sig vidare i livet. För att fler våldtagna kvinnor ska förstå att det de utsatts för är en kriminell handling samt söka professionellt stöd bör samhällets attityder kring våldtäkt förändras vilket exempelvis lärare kan bidra med genom att diskutera könsroller och jämställdhet med sina elever.

Författare

Amanda Milstam Julia Sandstedt

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet / / Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..