Sök:

Stöd för Davanloos ?Intensiv Short-Term Dynamic Psychotherapy? (ISTDP) tillämpat på barn- och ungdomar med psykosociala problem

En litteraturstudie


När det gäller vuxna patienter, visar studier att Davanloos Intensiv dynamisk korttidsterapi(ISTDP) är evidensbaserad och effektiv vid flera sjukdomstillstånd. Medan det finns få bevisvarken för eller emot tillämpningen av ISTDP på barn och ungdomar, har en artikel skriven avLinda Gilbert (2004) fått författaren till föreliggande litteraturstudie att tro att det inte finns ettbättre val än att börja forska om tillämpningen av ISTDP tekniker på barn och ungdomar ochför att visa hur dessa tekniker skiljer sig från dem som används med vuxna. Dennalitteraturstudie är ett teoretiskt förslag för att använda ISTDP med fokus påmentaliseringsteorin inom ramen för BUP. När det gäller KBT leder internationellaforskningsresultat till nödvändigheten att fästa blicken på andra evidensbaserade metoderockså när det gäller behandlingar för barn och ungdomar med psykiska och psykosocialaproblem. Davanloos ISTDP är en sådan evidensbaserad metod. Medvetenhet ommentaliseringsteorins kunskapsbas gör det möjligt för ISTDP terapeuten att ägna särskilduppmärksamhet åt specifika händelser i sociala relationer som aktiverar otrygghet och bidrartill förlust av mentalisering hos ungdomspatienten. Affekter hos ungdomspatienten reglerasgenom att de tas emot, känns och förstås av ISTDP terapeuten. Så småningom kan patientenbörja internalisera terapeutens affektreglering. Psykiska skador repareras genom att terapeutenerbjuder sig som ett gott anknytningsobjekt med hög mentaliseringsförmåga. Destruktivaförsvar aktiveras inte och genuina affekter blockeras inte längre av patienten. Påneurobiologisk nivå sker då en strukturell utvidgning i den orbitofrontala barken och desssynaptiska förbindelser med hjärnans känsloregioner. Därför måste ISTDP terapeuten varamycket intuitiv med hög mentaliseringsförmåga och måste snabbt känna när ungdomenblockerar och använder försvar mot genuina känslor. En etiskt försvarbar slutsats vad gällerforskning kring tillämpning av Davanloos ISTDP på barn och ungdomar är att om ett problemkan lösas snabbt med en viss metod som gör att problemet kostar både patienten ochsamhället mindre pengar ska den metoden utforskas för implementering inom barn ochungdomspsykiatrin.

Författare

Reza Emdad

Lärosäte och institution

Umeå universitet/Psykoterapi

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå". Självständigt arbete (examensarbete) om 30 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på avancerad nivå.

Läs mer..