Sök:

Skolsköterskors samtal med elever om matvanor

Syftet med studien var att utforska innehållet i skolsköterskors hälsosamtal med elever om deras matvanor. En kvalitativ innehållsanalys med en induktiv ansats gjordes på utskrifter från 24 hälsosamtal. Vid analysen framkom fem kategorier som beskrev innehållet i samtalet om matvanor. Elevens levnadsvanor berörde kost, måltidsordning samt mat vid träning. Elevens sociala sammanhang visade att olika sociala grupper nära eleven påverkar matvanorna. Eleven och samhället kom att innefatta yttre faktorer som påverkar matvanorna, såsom skola, lagar och regler. Eleven och skolsköterskan beskrev hur skolsköterskan gav råd, stöd och information i relation till matvanor. Elevens insikt om hälsa berörde elevens egen kunskap om hälsa, delaktighet och förändring. Resultatet visade att samtalen innehöll flera olika delar som beskrev elevernas matvanor, och att dessa delar interagerade med varandra. Genom hälso-samtalet har skolsköterskor således möjlighet att få kunskap om elevers matvanor och vad som påverkar dessa, vilket kan användas som grund för hälsofrämjande insatser.

Författare

Hanna Nilsson Åsa Norlin

Lärosäte och institution

Högskolan i Jönköping/HHJ, Avd. för omvårdnad

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..