Sök:

Skillnader i kost, fysisk aktivitet och intermittent uthållighet hos elitsatsande juniorfotbollsspelare i Sverige och i Sydafrika


Resultatet från ett flertal vetenskapliga studier indikerar på att en god kosthållning har en positiv inverkan på idrottsliga prestationer. Syftet med denna studie var att undersöka om det fanns några skillnader i kostintag, daglig fysisk aktivitet och intermittent uthållighet hos elitsatsande fjortonåriga fotbollspelare vid fotbollsakademier i Sverige och i Sydafrika. Testpersonerna bestod av nio sydafrikanska fotbollspelare och fjorton svenska. Samtliga spelare var pojkar födda år 1999. De tränade fotboll fem gånger i veckan med sina respektive fotbollsakademier. Spelarna fick under fem dagar fylla i en kost- och aktivitetsdagbok. Vikt och längd mättes och ett YO-YO test (nivå ett) utfördes för att mäta den intermittenta uthålligheten. Spelarnas föräldrar lämnade in uppgifter om utbildning och familjens ekonomi. Studiens resultat visade på att de svenska spelarna åt hälsosammare än de sydafrikanska (p<0,001). I de båda lagen åt spelare ur en familj med stark ekonomi hälsosammare än en familj med svag ekonomi (p<0,05). De svenska spelarna var i bättre fysisk form än de sydafrikanska (p<0,01) samtidigt som svenskarna på fritiden var mer stillasittande (p<0,01). Resultatet tyder på att det kan finnas ett samband mellan kostens näringssammansättning och fotbollspelares fysiska prestation.

Författare

Marie-Louise Dahlberg

Lärosäte och institution

Mittuniversitetet/Institutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..