Sök:

Skapande av informativa illustrationer - som informerar och inspirerar invandrare att nyttja Eskilstunas tätortsnära natur.


Olika erfarenheter, uppväxtmiljöer och synsätt kan göra att bara tanken på att ge sig ut i naturen kan tyckas onödig, skrämmande och farlig. En allt större del av befolkningen växer upp i tätorter utan någon naturlig kontakt med naturen. En växande del av Sveriges befolkning har invandrarbakgrund och av dessa har många inte någon eller begränsad relation till den svenska naturen. Avsaknad av naturupplevelse i barndomen kan medverka till att nästa vuxna generation kommer att sakna intresse av att vårda naturen och hushålla med naturresurserna.Mitt arbete handlar om hur man kan utforma informativa illustrationer till nyanlända invandrare som inspirerar dem till att nyttja Eskilstunas tätortsnära natur. Jag har undersökt hur man med hjälp av bilden underlättar kommunikationen till människor från andra kulturer som inte förstår det svenska språket.Jag har till stor del undersökt hur bildtolkning kan skifta beroende på sändarens erfarenheter och referenser till olika visuella representationsformer. Fokus har legat på hur man utformar bilder som är lättförståeliga trots kulturella olikheter. Kvalitativa intervjuer har genomförts med elever på SFI. Detta för att lära känna målgruppen och sätta mig in i invandrarnas syn på den svenska naturen och även ta reda på vilka bildtyper som passar målgruppen bäst.Utifrån detta har jag tagit fram förslag på bildtyp som jag tror klarar av att kommunicera väl till den tänkta målgruppen. Resultatet blev ett informationsmaterial som presenterar allemansrätten, några vanliga matsvampar och bär samt ett recept på blåbärspaj. 

Författare

Kristina Bergkvist

Lärosäte och institution

Mälardalens högskola/Akademin för innovation, design och teknik

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..