Sök:

Sjuksköterskors och sjuksköterskestudenters attityder och uppfattningar till personer med hiv/aids och till att vårda dessa personer


BAKGRUND: År 2009 uppskattade man att över 33 miljoner människor levde med hiv. Personer som lever med hiv omges av fördomar och riskerar att bli stigmatiserade av samhället och av denna anledning är det intressant att undersöka vilka attityder och uppfattningar sjuksköterskor och sjuksköterskestudenter har till dessa personer. SYFTE: Att belysa sjuksköterskors och sjuksköterskestudenters attityder och uppfattningar av personer med hiv/aids och till att vårda dessa personer. METOD: Litteraturstudien baseras på 14 kvalitativa och kvantitativa vetenskapliga artiklar, publicerade mellan år 1991 - 2011. Artiklarna har klassificerats och kvalitetsvärderats. RESULTAT: Resultatet visade att sjuksköterskor och sjuksköterskestudenter hade både positiva och negativa attityder. Positiva attityder visade på empati till patienterna medan negativa attityder ledde till sämre vårdkvalitet och kontaktundvikande av patienterna. Resultatet delades in i fem kategorier; attityder, utbildning, rädsla, empati och värderingar. DISKUSSION: Studien visar att det finns stora kunskapsluckor, vilket leder till rädsla och negativa attityder. Utbildning visade sig ha positiva effekter på attityder. SLUTSATS: För att öka vårdkvalitén hos patienterna så bör det satsas på mer utbildning om hiv/aids till sjuksköterskor och sjuksköterskestudenter.

Författare

Klara Kinell Izabel Ridderström

Lärosäte och institution

Mittuniversitetet/Institutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..