Sök:

Sjuksköterskors attityder till patienter med Emotionellt Instabil Personlighetsstörning - Hur påverkar attityderna omvårdnaden?

Bakgrund: Emotionellt Instabil Personlighetsstörning (IPS) är den vanligastepersonlighetsstörningen inom den psykiatriska vården. Karakteristiska symtom är emotionellinstabilitet, negativ självbild och instabil identitet. Personer med denna störning är känsliga förseparationer och har en tendens att se omvärlden i svart och vitt. Detta kan även gälla den egnasjälvkänslan som kan vara mycket negativ eller idealiserad beroende på hur svårhanterligt livetför tillfället ter sig. Syfte: Att beskriva om och hur sjuksköterskors attityder till patienter medIPS kan påverka omvårdnaden av dem. Metod: Den valda metoden var en litteraturöversiktenligt Friberg (2012) och litteratursökning i ämnesrelevanta databaser genomfördes.Sökningen resulterade i 12 vetenskapliga artiklar. Resultat: Resultatet visade att patienter medIPS sågs som besvärliga att behandla/vårda av sjuksköterskor och vårdpersonal. Lägreoptimism hos sjuksköterskorna gällande hälsoutfallet för patienterna var kopplat till en merrutinbaserad vård, medan högre optimism resulterade i mer personcentrerad vård. Längreerfarenhet var i vissa studier kopplat till mer positiva attityder, andra studier visade istället attmer erfarenhet gav mer negativa attityder. Sjuksköterskor hade ofta lägre empati till IPSpatienteri jämförelse med patienter med andra diagnoser, samt jämfört med andrapersonalgrupper inom vården. Det fanns en utbredd vilja till vidare utbildning gällande IPSoch en vilja till utbildning var kopplat till mer positiva attityder. Ett gott teamarbete visade sigvara viktigt för en god omvårdnad och omvårdnadsresultat. Diskussion: Hälso- ochsjukvårdslagen ålägger sjuksköterskor att bemöta patienter på ett empatiskt och lyhört sätt.Resultatet i föreliggande studie visar på att detta många gånger är svårt för sjuksköterskor attgöra detta på ett tillfredställande sätt. Mer utbildning och handledning kan öka medvetenhetenom attityderna och öka kunskapen kring IPS. Konklusion: Sjuksköterskors vilja till utbildningbör tas tillvara för att förbättra omvårdnaden. Även handledning kan vara värdefullt för attstärka kompetens, kunskap, självförtroende hos sjuksköterskor samt stärka sammanhållning,tillit och teamarbetet kollegor emellan.

Författare

Novelina Tönnberg Marika Väremo

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..