Sök:

Scrumcoachens betydelse - En kvalitativ studie av hur en mindre organisation förbättrar sin användning av Scrum-metodiken med hjälp av Scrumcoachning.


Metoder är ett välkänt begrepp inom systemutvecklingen. Det finns många olikametoder som kan användas, exempelvis vattenfallsmetoden som tillhör de traditionellametoderna, eller Scrum som tillhör de agila?lättrörliga? metoderna. Faktum är att agilametoder blivit mycket populära sedan derasuppkomst på 90-­?talet. Scrum är den agilametod som fått mest uppmärksamhet. Detfinns många organisationer som användermetoden, och många som vill implementera den. I och med detta ordnar företag kurseri Scrum dit organisationer kan skicka sinanställa för att bli certifierade inom Scrum.Certifierade Scrumcoacher är en roll somväxt fram i och med problemen med Scrum.Dessa coacher kan organisationer anställaför att få stöd och hjälp i deras användning av Scrum. Syftet med studien var att studeravad en Scrumcoach har för betydelse i organisationer som upplever problem medsin Scrum-­?metodik. Syftet var också attstudera vad dessa coacher kan hjälpa organisationer med att förbättra i sin användning av Scrum. Studien gjordes på ett företag som arbetar med webbutveckling. Studien hade en kvalitativ ansats. Data samlades in genom observationer och intervjuer. Resultatet analyserades med stöd av vald teori. Studien visade att crumcoachning handlar mycket om förståelsen av Scrum, att skapa ett medvetande hos organisationens medlemmar för att de på bästa sätt ska kunna få ut någon nytta avmetoden. Scrumcoachens roll är att hjälpa individer och hela organisationen att sträva mot samma mål med Scrum som ett hjälpmedel.

Författare

Klara Hellström

Lärosäte och institution

IT-universitetet i Göteborg/Tillämpad informationsteknologi

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..