Sök:

Samverkan mellan frivilliga organisationer och kriminalvården i syfte att främja barns kontakt med frihetsberövade föräldrar


Syfte med examensarbetet är att få kunskap om och förståelse för barns upplevelser ochkontakt med sina frihetsberövade föräldrar, samt hur samverkan sker mellan kriminalvårdenoch frivilliga organisationer för att främja kontakten. Våra frågeställningar är hur barnupplever att ha frihetsberövade föräldrar, hur barns kontakt sker med frihetsberövade föräldrarsamt hur samverkan sker mellan frivilliga organisationer och kriminalvården för att främjakontakten mellan barn och deras frihetsberövade föräldrar. Vår metod i studien är kvalitativdå vi gjort en litteraturgenomgång och kompletterat med en mindre intervjustudie via telefonsamt tagit del av information från kriminalvården via e-post. Vår teoretiska utgångspunkt föratt analysera studiens resultat är samverkansteori. Vårt resultat pekar på att det finnssamverkan mellan frivilliga organisationer och kriminalvården i syfte att främja barns kontaktmed frihetsberövade föräldrar i liten skala. En slutsats som vi har dragit av vår studie är att detfinns få platser till de 8 ? 10 000 barn som har frihetsberövade föräldrar. Enligt våraberäkningar har drygt 90 procent av barnen inte tillgång eller får inte tillgång till de frivilligaorganisationernas insatser för att främja kontakten med sina frihetsberövade föräldrar.Samtliga barn har tillgång till de få insatser kriminalvården har att erbjuda såsom bland annatbarnanpassade besöksrum. Barn med frihetsberövade föräldrar har börjat uppmärksammasoch vi författare hoppas och tror att samtliga barn ska kunna få tillgång till aktiviteter för attfrämja kontakten med sina frihetsberövade föräldrar.

Författare

Violeth Jansson Frida Ottosson

Lärosäte och institution

Växjö universitet/Institutionen för vårdvetenskap och socialt arbete

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..