Sök:

Samvariation mellan mängden pengar till fritid och nöjen och riskbeteende kring alkohol och narkotika bland ungdomar i Gävleborg.

Syftet med studien var att undersöka om det fanns någon samvariation mellan hur mycket pengar ungdomar hade till fritid/nöjen och deras riskbeteende kring alkohol och narkotika., samt att se om det fanns någon könsskillnad i eventuell samvariation. En kvantitativ Metod användes där andelar med olika riskbeteenden jämfördes utifrån hur mycket pengar ungdomarna hade till fritid och nöjen. Konfidensintervall beräknades för andelarna för att kunna bedöma om eventuella skillnader mellan grupperna var statistiskt säkerställda. Materialet som användes var en totalundersökning i Gävleborgs län bland gymnasieelever i år två 2010. Resultatet av undersökningen visade att de ungdomarna som hade relativt mycket pengar till fritid och nöjen (1000 ? 1499 kronor respektive 1500 kronor eller mer) var de ungdomar som i störst utsträckning var alkoholkonsumenter, högkonsumenter, intensivkonsumenter av alkohol och de som i stor utsträckning hade använt sig av narkotika. Slutsats studien visade att det fanns en samvariation mellan pengar och riskkonsumtion av alkohol och narkotika hos ungdomarna samt en könsskillnad. De som hade mer pengar till fritid och nöjen var de som konsumerade i större utsträckning än de med mindre pengar. Studien visade att de pojkar med högst andel i varje grupp (alkohol, hög och intensivkonsument) hade mycket pengar till fritid och nöjen, 1500 kronor eller mer. Medans flickorna med högst andel i varje grupp hade relativt mycket pengar, 1000 ? 1499 kronor.

Författare

Malin Karlsson

Lärosäte och institution

Högskolan i Gävle/Akademin för hälsa och arbetsliv

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..