Sök:

Säker livsmedelshantering ? är det möjligt?


År 2006 började nya regler inom livsmedelshanteringen att gälla inom hela EU. Den nyalagstiftningen ställer högre krav på verksamhetsutövaren och alla måltidsverksamheter måsteha ett anpassat egenkontrollprogram grundat på HACCP och söka nytt godkännande somgäller hela verksamheten.Den svenska livsmedelslagstiftningen har ändrats under årens lopp. Från och med år 2006 harvi en ny livsmedelslag som i grunden är gemensam för EU.Undersökningen är en fallstudie där syftet är att ta reda på vilka uppfattningar som finns kringprocessen med att utforma ett egenkontrollprogram enligt den nya livsmedelslagstiftningen.Den ansvariges uppfattning om egenkontrollen och de krav som ställs påmåltidsverksamheten samt hur de har gått tillväga i sitt arbete utgjorde vårt ?fall?. Intervjuergenomfördes med den som var ansvarig för utformningen av egenkontrollprogrammen på fyragymnasieskolor i Göteborgs stad.I resultatet presenteras intervjuerna var för sig vilket följs av en sammanfattning därverksamheternas mest framträdande likheter och olikheter redovisas. I resultatet framkommerdet att måltidsverksamheterna har gått tillväga på olika sätt och att de ansvariga har olikauppfattningar om vad den nya lagstiftningen innebär. Den mest framträdande likheten är attmåltidsverksamheterna uppfattar processen som mycket tidskrävande. Respondenterna hardäremot delade uppfattningar om vad den nya lagstiftningen innebär. Det framkommer attarbetet med egenkontroll och utformning av egenkontrollprogrammet inte är en problemfriprocess trots att kravet på egenkontroll har funnits länge.

Författare

Hanna Nilsson Kristina Nurmi

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..