Sök:

Rökfria serveringar

förutsättningarna för implementering av lagen om rökförbud


Den nationella folkhälsopolitiken har som övergripande mål att uppnå en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Inom tobaksområdet är målet att minska bruket av tobak. Den 1 juni 2005 trädde lagen om rökförbud i kraft. Förbudet innebär att det är förbjudet att röka på alla serveringsställen, med undantag för uteserveringar. Genom ett rökförbud vill staten skapa en god och rättvis arbetsmiljö för krog- och restauranganställda men även minska konsumtionen av cigaretter. Att politiska beslut genomförs i enlighet med beslutsfattarnas intentioner föregås av en lyckad implementering. Implementeringsproblemet handlar om att politiska beslut inte genomförs i enlighet med beslutsfattarnas intentioner. Syftet med studien är att undersöka förutsättningarna för en lyckad implementering av lagen om rökförbud genom att studera faktorer och förhållanden som påverkar det praktiska genomförandet. Med en lyckad implementering menas att det politiska beslutet genomförs i enlighet med beslutsfattarnas intentioner. De teoretiska kriterierna för en lyckad implementering, baserat på Bo Rothsteins teori om de faktorer och förhållanden som påverkar implementeringen av ett politiskt beslut, har karaktären av goda råd till beslutsfattarna. I analysen jämförs kriterierna med det empiriska underlaget. Resultatet av undersökningen visar att förutsättningar för en lyckad implementering av rökförbudet är goda. Lagen om rökförbud har ett preventivt syfte. Förbudet skall utgöra rättesnöre och sända ut signaler till omgivningen om riskerna med rökning. De största vinsterna med rökförbudet är en förbättrad folkhälsa för kommande generationer.

Författare

Hanna Engman

Lärosäte och institution

Luleå/Industriell ekonomi och samhällsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..