Sök:

Ro iland RO

En studie om användandet av reala optioner i Sverige


Bakgrund: Länge har paybackmetoden, nettonuvärdesmetoden och andra diskonteringsmetoder haft en ledande ställning när företag gör sina investeringsbedömningar. Metoderna har fått kritik för att inte ta hänsyn till beslutsfattarnas flexibilitet och på så sätt underskatta värdet av en investering.Syfte: Syftet med uppsatsen är att utreda i vilken utsträckning svenska företag använder sig av reala optioner och förklara varför metoden inte används i större utsträckning. Vidare syftar uppsatsen till att förklara varför användningen skiljer sig mellan USA och Sverige. Ytterligare ett syfte är att undersöka vilka kapitalbudgeteringsmetoder som används i Sverige idag .Metod: I uppsatsen har främst en kvantitativ metod använts i form av en enkätundersökning. Metoden kompletterades senare med den kvalitativa metoden, då i form av en intervju med en användare av reala optioner.Slutsatser: Payback- och DCF-metoden dominerar fortfarande bland de svenska företagen. Enkätundersökningen fann en användare av reala optioner. Resterande företag är nöjda med sina metoder och anser att reala optioner är en komplicerad metod som inte kan tillföra värde till företaget.

Författare

Björn Carlsson Joakim Liljeqvist

Lärosäte och institution

Linköpings universitet/Linköpings universitet/Institutionen för ekonomisk och industriell utvecklingFilosofiska fakulteten

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..