Sök:

Revisionsplikt i mikroföretag ? revisorns uppfattning om lagstadgad revision i mikroföretag och möjliga konsekvenser vid en slopad revisionsplikt


Syftet är att redogöra, väsentligen utifrån revisorns synvinkel, för ett antal tänkbara effekter av att slopa revisionsplikten i mikroföretag. Vi har valt att använda oss av induktiv metod med kvalitativ data. Empiri har inhämtats genom intervjuer. Den kvalitativa undersökningen bestod i att intervjua sex sakkunniga personer i ämnet. Det framkom i undersökningen att revisorns närvaro i mikroföretagen har en preventiv effekt mot ekonomisk brottslighet. Revisionsplikten fyller en stor samhällsnytta eftersom ekobrottsmyndigheten samt skatteverket gynnas genom att en oberoende revisor granskar ett företags ekonomiska information. Den bidrar även till lägre transaktionskostnader för aktiebolag. Dessa faktorer är grundläggande för ett fungerande näringsliv. Den stora nackdelen med revisionsplikten är den betungande revisionskostnaden. Empiriska undersökningen visade att merparten av tillfrågade respondenter är för ett slopande av revisionsplikten för mikroföretag. Reviderat årsbokslut medför en kvalitetsstämpel som är svår att ersätta. Däremot kan det vid ett slopande av revisionsplikten bli aktuellt med att intressenterna kommer kräva någon form av externt granskningsintyg som exempelvis bekräftar att enskilda balansposter är korrekt upptagna i bokslutet. Avslutningsvis kommer en eventuell slopad revisionsplikt att påverka revisionsbyråerna på olika sätt. De stora revisionsbyråerna kommer i förhållande till de mindre att klara sig bäst eftersom mikroföretagen endast utgör en liten del av de stora revisionsbyråernas totala omsättning.

Författare

Borce Markovski Dragan Cadjo Vasko Markovski

Lärosäte och institution

Lunds universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..