Sök:

Redovisningens roll vid investerings- och beslutsfattande

En studie om hur redovisning, som utformas med Cost Constraint som förhållningssätt, kan påverka investerare och bankers investerings- och beslutsprocess.


Vi lever i en föränderlig värld där aktiemarknaden är en komplex miljö. Att fatta välgrundande beslut på aktiemarknaden är svårt för investerare, som  därmed samlar in all den information som finns tillgänglig. Den redovisning och information som företag lämnar ifrån sig är utformad genom en avvägning mellan kostnader och nytta, som kallas Cost Constraint. Ytterligare en avvägning som företag använder sig av gällande upprättandet av redovisning är att inte ge ut för mycket information och därmed ?skydda? sig från konkurrenter.Studiens huvudsakliga syfte är att kartlägga och jämföra hur investerare och banker tar beslut baserat på den redovisning som företag publicerar, som kan vara påverkad av Cost Constraint. Vidare ämnar studien identifiera och beskriva de åtgärder som beslutsfattare tar för att skapa ett bättre beslutsunderlag.För att besvara studiens syfte och frågeställningar har vi använt oss av en deduktiv ansats och en kvalitativ forskningsstrategi. Urvalet till studien består av stora svenska företag, banker och investmentbolag samt privata investerare.Studien visar att begreppet Cost Constraint är okänt av aktörerna i studien men arbetssättet är väl känt. Studien är baserad på att kartlägga om avvägning gällande Cost Constraint påverkar de investerings- och beslutsprocesser som tas av investerare och banker. Studien visar att problematiken gällande avvägningarna som finns i företag är känt att investerare och banker. Resultatet från studien visar att dagens avvägningar inte påverkar investerare och banker negativt i deras investerings- och beslutsprocess, men respondenterna från de båda perspektiven påpekar vikten av att informationsskillnaden mellan företag och dess intressenter inte får bli för stor. 

Författare

Isabell Petersson Sebastian Johansson

Lärosäte och institution

Linnéuniversitetet/Institutionen för ekonomistyrning och logistik (ELO)

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..