Sök:

ÄR VÄGEN MÅLET?

En ekonometrisk studie av transportinfrastrukturinvesteringars påverkan på BNP-tillväxt i Europa mellan åren 1987 och 2005

Transportinfrastruktur är en grundförutsättning för en funktionsduglig ekonomi. Förbättringar av transportnätet kan resultera i minskade produktions- och transaktionskostnader, förenkla handel samt underlätta teknisk utveckling genom kunskapsöverföring företag emellan. Investeringar i transportinfrastruktur beskrivs ofta som en av de viktigaste förklaringsvariablerna till produktivitet och det senaste seklets höga tillväxttakt. Ett lands geografiska och demografiska förutsättningar kan komma påverka storleken på investeringseffekten. I dagens Europa med högt moderna transportnät väcker detta frågan om vilken betydelse dessa nyinvesteringar har för BNP-tillväxt och om industrialiserade länders transportinfrastruktur har passerat en optimal nivå.Genom att ekonometriskt undersöka ett datamaterial för fjorton europeiska  länder under åren 1987 och 2005 har vi studerat investeringar i väg och järnväg och dess påverkan på BNP-tillväxten. Utgångspunkten har varit en produktionsfunktion, baserad på Robert Solows tillväxtmodell. Studien fastställer att investeringar i transportinfrastruktur har en positiv påverkan på BNP- tillväxt, med en elasticitet på 0,000019 på kort sikt och 0,000062 på lång sikt. Effekten är avsevärt mycket mindre än i tidigare, jämförbara studier. Vägdensitet och befolkningstäthet är faktorer som inte påverkar effekten av investeringarna. Geografisk yta har däremot betydelse, större länders investeringar tendrar att få mindre genomslag på BNP-tillväxten. Vi kan dra slutsatsen att Europas länder har nått en mättnadsnivå vad gäller transportinfrastruktur och att nyinvesteringar inte längre har stor betydelse för den ekonomiska tillväxten.

Författare

Sandra Backlund Sara Nilsson

Lärosäte och institution

Linköpings universitet/Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..